Tak to byl hodně nepříjemný šok. Polský cyklista TUFO PARDUS Prostějov Wojciech Pszczolarski měl v sobotu absolvovat závodní vrchol své letošní sezóny v podobě bodovacího závodu dvojic na Letních olympijských hrách 2020(1) v Tokiu. Jenže neabsolvoval. Co se stalo?

Krátce řečeno – start mu znemožnili trenéři dráhové reprezentace Polska, kteří z dlouholetého a velmi úspěšného člena tamního národního týmu náhle udělali náhradníka. Přednost dostal jiný jezdec, jenž původně startovat vůbec neměl.

„Jsem s výpravou na místě v Tokiu, přítomný a připravený, ale vypadá to, že madison nepojedu. Oficiálně je teď ze mě jen náhradník. Pravidla týkající se výměny závodníků lze interpretovat různě, víc se každopádně dozvíte v pátek,“ překvapil Pszczolarski úterním sdělením na svém facebookovém profilu.

Veledůležitou olympijskou soutěž pak 7. srpna skutečně vynechal. „Moje cesta tříleté intenzivní práce měla vyvrcholit v Tokiu, ale bohužel pro mě končí předčasně. Madison je taková disciplína, kde dva lidé musí chtít spolupracovat, jinak to nedává smysl. Proto v sobotu nebudu stát na startu. Šlo o konečné rozhodnutí velmi ovlivněné Danielovým názorem,“ vysvětlil Wojtek s jasnými náznaky o vnitřních rozporech v polském kolektivu.

Přednost dostala dvojice Sajnok - Staniszewski. Přesto odstrčený borec hanácké stáje našel navzdory obřímu osobnímu zklamání sílu popřát kolegům štěstí. „Budu fandit z hlediště a klukům držet palce, ať se jim daří a dokončí tokijskou misi bez ostudy pro naši zemi,“ napsal Pszczolarski.

Výsledek jeho reprezentačních parťáků? Za celý závod nezískali ani bodík a obsadili poslední místo z párů, jež madison na LOH v Japonsku dokončily…