Mezinárodní silniční závod Regionem Orlicka, jenž letos napsal svůj už 35. ročník, je jednou z nejprestižnějších etapových akcí v České republice pro věkovou kategorii juniorů. Na seznamu vítězů figurují jména jezdců, kteří se následně prosadili také v nejvyšších patrech profesionální cyklistiky. A letos po triumfu sahal Pavel Novák z TUFO PARDUS Prostějov, aby nakonec obsadil skvělé druhé místo.

Tým prostějovských juniorů vyrazil do boje pod vedením trenérů Pavla Vršeckého a Michala Clementise v počtu sedmi borců, když jasným lídrem byl právě jmenovaný Novák. Klání bylo rozloženo do čtyř náročných etap včetně časovky, jež má na výsledek zásadní vliv. A právě jízda proti chronometru je Pavlovou velmi silnou disciplínou. Což na Orlicku potvrdil, když v časovce nenašel přemožitele.

Tohle dílčí prvenství mu vyneslo vedení v průběžné klasifikaci po druhé etapě, tím pádem i žlutý dres lídra závodu. Jeho pronásledovatelé však měli jen vteřinové odstupy, a tak bylo jisté, že uhájit první příčku až do cíle bude hodně náročné. Pavlovi se to podařilo během třetí etapy, načež o konečných výsledcích rozhodly bonifikační sekundy za rychlostní prémie i pořadí v cíli etap.

Výborně si po téhle stránce počínal Matyas Kopecky, tedy Čech ve službách belgického týmu Acrog-Tormans BC. Při rychlostních prémiích nasbíral čtyři bonifikační vteřiny a vzhledem k tomu, že se už v předchozí etapě díky šestisekundové bonifikaci za druhé místo dotáhl na Nováka, zajistil mu další časový bonus celkový primát.

Pro Pavla je přesto druhé místo skvělým výsledkem a velkým příslibem do budoucna. Navíc jako nejlepší ze závodníků, kteří mezi juniory působí prvním rokem, uhájil bílý dres pro mladého jezdce. A za rok zkusí znovu zaútočit i na absolutní prvenství.

„S výsledkem jsem velmi spokojený. Matyas Kopecky je rychlostně lépe vybaven a navíc měl skvělou podporu svého belgického týmu. Nyní už se soustředím na další významné akce, které mě čekají. Je to zejména mistrovství Evropy na dráze, taky doufám v pozvánku do reprezentace ČR pro juniorský Závod míru a v září pak přijdou evropský i světový šampionát na silnici. Bude to náročné, ale chtěl bych to všechno skloubit a vždy se porvat o co nejlepší umístění,“ shrnul Pavel Novák jak své vystoupení na Regionem Orlicka, tak plány pro následující měsíce.