Oddíly SKC Prostějov, Ricardo Prostějov a TUFO PARDUS Prostějov pořádají s podporou partnerů v čele se statutárním městem Prostějov 22. ročník mezinárodních závodů v dráhové cyklistice Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka 2021. Uskuteční se v pátek 27. a v sobotu 28. srpna na velodromu za Kosteleckou ulicí.

„Každoročně organizujeme celou řadu různých akcí, ale Memoriál Otmara Malečka konaný tradičně jako Grand Prix Prostějov je vždy opravdovým vyvrcholením naší sezóny v domácím prostředí. Právě na tohle klání se všichni pokaždé speciálně těšíme, což plně platí i letos,“ ujistil sportovní šéf TUFO PARDUS PV a ředitel GPP – MOM Michal Mráček.

Po oba dny se startuje v pravé poledne, rychlostními i vytrvaleckými disciplínami nabitý program veškerých věkových kategorií pak bude pokračovat až do večerních hodin. Sobotním zlatým hřebem celého podniku se jako obvykle stane madison mužů, tedy bodovací závod dvojic coby vlastní Malečkův memoriál.

„Právě bodovačka dvojic byla Oťasovou nejoblíbenější disciplínou, proto madisonem tradičně skládáme poctu tomuto skvělému sportovci a kamarádovi, který bohužel už dlouho není mezi námi. Díky tomuto závodu ale stále žije jeho odkaz, navíc umocněný pokračující spoluprací s Otmarovou dcerou Kateřinou Malečkovou. Výtěžek z dobrovolného vstupného i tomboly tak znovu bude věnován Onkologickému oddělení Fakultní nemocnice Olomouc,“ připomněl Mráček.

Co účastnické obsazení nadcházejícího vrcholu na hanácké dráze? „Přivítáme jezdce ze třinácti zemí světa. Slušně našlapaná je hlavně startovní listina vytrvalostních disciplín, kromě našich želízek v ohni Wojciecha Pszczolarského a Daniela Babora dorazí svá vítězství z loňska obhajovat Nizozemci Philip Heijnen a Vincent Hoppezak. Do bojů o nejvyšší příčky bude chtít určitě promluvit také čtveřice mladíků z dánské reprezentace. A zajímavou postavou je nepochybně i Daniel Crista z Rumunska, jenž na posledním mistrovství Evropy vybojoval fantastickým výkonem bronzovou medaili v bodovacím závodě,“ vyjmenoval Mráček taháky dvaadvacáté edice GPP – MOM.

Lákadlem pro aktéry je zařazení do mezinárodního kalendáře UCI, tím pádem si lze připisovat body do žebříčku, který je určující pro start v jednotlivých dílech Světového poháru, potažmo při globálních akcích (kontinentální šampionáty, mistrovství světa, olympijské hry). Na druhou stranu se organizátoři logicky potýkají rovněž s komplikacemi způsobenými současnou dobou koronavirovou.

„V letošním roce poznamenaném covidovou pandemií, kdy se velká část dráhových i silničních závodů termínově stěhovala do druhé poloviny sezóny, se startovní listina skládá přeci jen hůře. Velkou roli samozřejmě hraje také nedávno skončená olympiáda. Spousta cyklistů a celých týmů si po Tokiu vybírá zasloužené volno, od závodění si dává oddech. Přesto věřím, že se bude v rámci Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka 2021 na co dívat. A ze všeho nejvíce si logicky přejeme hezké počasí bez deště,“ zdůraznil Michal Mráček.

Záštitu nad významným sportovním podnikem našeho regionu tradičně převzal prostějovský primátor František Jura. „Memoriál Otmara Malečka pořádaný v posledních letech jako Grand Prix Prostějov má obrovskou tradici a já chci všem organizátorům moc poděkovat, že v dnešní složité době pokračují v jeho konání. Na tyhle závody jsem se vždycky chodil dívat ještě před svou politickou dráhou a dál pravidelně chodím i teď, když dělám primátora. Pokaždé se moc těším jak na vysokou sportovní úroveň, tak na krásnou atmosféru. A musím říct, že je to vždy bomba zážitek, při sledování těchto závodů mívám až husí kůži. Proto jsem hrdý, že takovou super akci v Prostějově máme. Nezbývá než popřát příznivé počasí, co nejvíc diváků v hledišti a ať se vše maximálně vydaří,“ prohlásil Jura.

 

PROGRAM Grand Prix Prostějov – Memoriálu Otmara Malečka 2021

PÁTEK 27. SRPNA

První blok – 11.00 až 15.00 hodin: omnium junioři I. + II. část, omnium muži I. + II. část, keirin muži kvalifikace, sprint ženy kvalifikace, scratch ženy finále.

Druhý blok – 15.00 až 21.00 hodin: omnium junioři III. + IV. část, omnium muži III. + IV. část, keirin muži finále, bodovací závod ženy finále, madison ženy finále, sprint ženy finále.

SOBOTA 28. SRPNA

První blok – 11.00 až 15.00 hodin: scratch muži kvalifikace, sprint muži kvalifikace, omnium ženy I. + II. část, scratch muži finále.

Druhý blok – 15.00 až 21.00 hodin: bodovací závod muži finále, sprint muži finále, bodovací závod junioři finále, keirin ženy finále, omnium ženy III. + IV. část, madison muži finále.

Nejde o kompletní výčet všech disciplín, na programu je i řada dalších závodů mládežnických kategorií.

DO RÁMEČKU, TITULEK DO NEGATIVU:

PŘEHLED VÍTĚZŮ GPP – MOM (MADISON MUŽI)

1999 Liška, Žabka (Slovensko)

2000 Homolka, Kaňkovský (Česko)

2002 Garber, Stocher (Rakousko)

2003 Bláha, Lazar (Česko)

2004 Buráň, Kaňkovský (Česko)

2005 Dostál, Špička (Česko)

2006 Kaňkovský (Česko)

2007 Kaňkovský, Lazar (Česko)

2008 Kaňkovský, Lazar (Česko)

2009 Buttazzoni, Ciccone (Itálie)

2010 Bláha, Hochmann (Česko)

2011 Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2012 Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2013 Kadlec, Kaňkovský (Česko)

2014 Buttazzoni, Coledan (Itálie)

2015 Rugovac, Sisr (Česko)

2016 Buttazzoni, Scartezzini (Itálie)

2017 Mastaller, Matzner (Rakousko)

2018 I. Oliveira, R. Oliveira (Portugalsko)

2019 Hansen, Larsen (Dánsko)

2020 Heijnen, Hoppezak (Nizozemsko)

Memoriál Otmara Malečka 2021