Takřka až zázračným způsobem vyšlo počasí mezinárodním závodům v dráhové cyklistice Velká cena Olomouckého kraje 2021, které proběhly zkraje minulého týdne na prostějovském velodromu. Díky tomu mohl být odjet kompletně naplánovaný program, přičemž dění na oválu kralovala téměř výhradně silná zahraniční konkurence.

Na úterý hlásila předpověď po většinu dne déšť. Nad Prostějovem se skutečně vznášela temná mračna, ale jen po poledni spadlo pár kapek, jinak nic. Načež se ve středu udělalo vyloženě hezky s teplotou nad dvacet stupňů Celsia. Účastníci letošní VCOK tak museli překonávat pouze úterní chlad s větrem, což byla v porovnání s hrozícím pršením pohoda.

„Podle předpovědi počasí to vypadalo, že první den budeme muset úplně zrušit, nebo se z něj stihne jen menší část. Naštěstí vše dobře dopadlo a z kompletního uskutečnění celé dvoudenní akce máme samozřejmě radost,“ oddechl si ředitel Velké ceny Michal Mráček.

Ještě před startem úvodní disciplíny přivítal společně s šéfem pořádajícího týmu TUFO PARDUS Prostějov Petrem Šrámkem krajskou delegaci v čele s hejtmanem Josefem Suchánkem a doprovázenou i hosty z Rakouska. „Pan hejtman měl krátký proslov k aktérům a mohl se vyfotit s našimi čerstvými medailisty z evropského šampionátu Danem Baborem i Matyášem Koblížkem,“ prozradil Mráček.

Pak už se šlo soutěžit. A neboť dorazili kvalitní jezdci i jezdkyně z Dánska, Nizozemska, Itálie, Řecka, Nového Zélandu, Argentiny a řady dalších zemí (dokonce též z Kazachstánu či Laosu!), bylo tradičně na co koukat. Špičkový cyklistický sport se přitom snažili okořenit dobrými výkony domácí borci, nicméně jediný medailový zářez zaznamenal výše zmíněný Daniel Babor stříbrem ve středečním scratchi mužů.

Jinak se Hanákům příliš nedařilo, ačkoliv v závěrečném madisonu (bodovacím závodě dvojic) duo Babor a Wojciech Pszczolarski hodně bojovalo. „Šli jsme do toho velmi aktivně, ze začátku posbírali nějaké body a chvíli byli třetí, následně i druzí. Potom však soupeři čím dál víc stupňovali tempo, na což jsme už nedokázali moc reagovat. Šesté místo je slušné, ale pochopitelně jsme chtěli na bednu,“ hodnotili Wojtek s Danem. Babor se mohl aspoň utěšovat dříve získanou stříbrnou medailí. „Scratch byl fajn, i když já toužím vždycky zvítězit,“ pousmál se vyhlášený spurtér.

Právě obě rychlostní disciplíny patřily v rámci VCOK řeckému hostovi jménem Sotirios Bretas, který za sebou nechal v atraktivním keirinu i v královské disciplíně sprintu Norberta Szaba z Rumunska, Jordana Castlea z Nového Zélandu i brněnského Robina Wagnera.

Co vytrvalostní disciplíny mužské kategorie? Nejprve panovali Dánové, když vítězný Matias Malmberg a druhý Tobias Hansen jasně získali dvě nejvyšší příčky v náročném omniu. Pak pro změnu převzali taktovku neméně výborní Nizozemci tím, že Vincent Hoppezak vyhrál scratch a Philip Heijnen bodovačku, načež společně ovládli vynikajícím závěrem také prestižní madison.

„Loni se nám tady v Prostějově moc dařilo, proto jsme se sem rádi vrátili. A je super, jak nám tu letos vyšel středeční program. Snad takovou formu předvedeme i na Memoriálu Otmara Malečka, na který se velice těšíme,“ říkali mladí sympaťáci z Holandska se širokými úsměvy.

Doplňme, že mezi ženami vybojovaly dva triumfy rovněž nizozemské cyklistky Juliet Eickhof (scratch) a Mylene de Zoete (bodovačka) a hned dvakrát na piedestal senzačně vystoupila Alžbeta Bačíková ze Slovenska. Nejprve vládla madisonu společně s českou zástupkyní Jarmilou Machačovou (Dukla Praha) a pak porazila všechny protivnice v omniu.

 

VELKÁ CENA OLOMOUCKÉHO KRAJE 2021 V ČÍSLECH

 

MUŽI

Omnium: 1. Malmberg 128 bodů, 2. Hansen (oba Dánsko) 116, 3. Hoppezak (Nizozemsko) 109, 4. Mendez (Argentina) 106, 5. Heijnen 98, 6. Van der Veekens (oba Nizozemsko) 96, … 11. Voneš (Česko/Dukla Praha) 60.

Keirin: 1. Bretas (Řecko), 2. Castle (Nový Zéland), 3. Wagner, 4. Topinka (oba Česko/Dukla Brno).

Sprint: 1. Bretas (Řecko), 2. Szabo (Rumunsko), 3. Castle (Nový Zéland), 4. Wagner, 6. Topinka (oba Česko/Dukla Brno).

Bodovací závod: 1. Heijnen (Nizozemsko) 47 bodů, 2. Mendez (Argentina) 44, 3. Pietrula (Česko – Dukla Praha) 37, … 6. Voneš (Česko/Dukla Praha) 27.

Scratch: 1. Hoppezak (Nizozemsko), 2. Babor (Česko/TUFO PARDUS Prostějov), 3. Donega (Itálie), 5. Kelemen (Česko/Dukla Praha).

Madison: 1. Heijnen, Hoppezak (Nizozemsko) 37 bodů, 2. Malmberg, Hansen (Dánsko) 26, 3. Donega, Simion (Itálie) 26, 4. Rugovac, Voneš (Česko/Dukla Praha) 14, ... 6. Babor, Pszczolarski 11, 8. Smékal, Široký (oba Česko/TUFO PARDUS Prostějov, Favorit Brno) 3.

ŽENY

Bodovací závod: 1. de Zoete (Nizozemsko) 37 bodů, 2. Eberhardt (Rakousko) 18, 3. Selva (Itálie) 18, 4. Machačová (Česko/Dukla Praha) 17.

Scratch: 1. Eickhof (Nizozemsko), 2. Machačová (Česko – Dukla Praha), 3. de Zoete (Nizozemsko).

Madison: 1. Machačová - Bačíková (Česko – Dukla Praha, Slovensko) 36 bodů, 2. Eickhof - de Zoete (Nizozemsko) 33, 3. Affaticati - Selva (Itálie) 19, 4. Hejhalová - Džerengová (Česko/Dukla Praha) 6.

Omnium: 1. Bačíková (Slovensko) 143 bodů, 2. de Zoete (Nizozemsko) 135, 3. Eberhardt (Rakousko) 131, … 5. Machačová (Česko/Dukla Praha) 97.