V závěrečném třetím duelu Zimní Tipsport ligy se poprvé v letošním kalendářním roce představili svěřenci kouče Šmejkala na domácí půdě, kdy přivítali ligového soupeře z Pardubic. Zatímco domácí hráli ještě o možné prvenství ve skupině, hostující celek už mohl bodově dohnat jedině svého dnešního soupeře. Atraktivní duel v areálu Za Olympijskou ulicí si nenechala ujít i řada fanoušků a mohli být opravdu spokojení. Eskáčko mělo více ze hry a svou převahu dokázalo využít i střelecky. Po Baníku si tak Prostějov připsal v rámci přípravy už druhý skalp ligového celku.

Stav před výkopem

Hledat favorita v těchto přípravných duelech je opravdu složité. I sázkové kanceláře očekávaly vyrovnaný duel. V rámci Zimní Tipsport ligy šlo ale přeci jen více o výsledek domácímu celku, který v případě vítězství o tři branky mohl slavit prvenství ve skupině C. To hosté z Pardubic se už mohli dostat nejlépe na třetí příčku právě před svého dnešního soupeře. Při pohledu na sestavy byl ale mírným favoritem domácí celek, který nasadil většinu svých oper, zatímco hosté měli kombinovanou sestavu, kdy většina stabilních členů A mužstva dostala po návratu ze soustředění volno.

Vývoj zápasu

Už od prvních minut byli domácí hráči aktivnější. Drželi míč častěji na kopačkách a diktovali tempo hry. Na první zajímavější akci si ale fanoušci museli počkat. Bartolomeu se mohl řítit sám na branku, ale prudká přihrávka Kušeje mu přeskočila nohu. Pak zvonila i tyč za brankářem hostí. Domácí měli šance hlavně po centrech, ale z nich ohrožení branky nepřišlo. Krátce před poločasem se pak domácím podařilo svou aktivitu vyšperkovat brankou a do přestávky šli s vedením.

Druhá půle začala zostra na obou stranách, ale brankáři se předvedli. Po hodině hry se domácí dostali do dvoubrankového vedení, kdy nechali odkrytou pravou stranu obrany. To stejné se opakovalo i o deset minut později a eskáčko se v tu chvíli dostalo do čela skupiny C díky lepšímu skóre. Poslední slovo měli ale v zápase hosté, když deset minut před koncem snížili na rozdíl dvou branek, což znamenalo první inkasovanou branku ze hry v letošní přípravě. Další branka už v závěru nepadla. Prostějov tak mohl slavit cennou výhru, a i se druhým místem a předvedenou hrou může být spokojen.

Zásadní okamžiky     

Začátek duelu žádné ofenzivní hody nepřinesl. Prvních deset minut se spíše vyčkávalo a nejčastěji se kombinovalo v zadních řadách domácích. První přímé ohrožení branky přišlo po čtvrthodině a hned zvonila tyč. Brankář Nalezínek našel pouze Urbance, který neotálel a poslal míč vstříc prázdné brance, bohužel pro něj se míč od tyče neodrazil do branky. Pak zahrozily i Pardubice, po rohovém kopu se k hlavičce dostal Červ, ale jeho pokus letěl vysoko nad.

Domácí byli i nadále aktivnějším mužstvem. Změna stavu však nepřicházela. Neprosadil se Bialek hlavou a další dvě střely v krátkém sledu od Bartolemea a Urbance skončily zablokované. Sedm minut před poločasem se Prostějov dočkal. Kušej našel Bartolomea, který se ve vápně otočil a přízemní střelou našel místo v brance – 1:0. Do přestávky mohli jít domácí ještě spokojenější, ale bombu Koudelky na přední tyč dokázal zlikvidovat brankář.

Ve druhé půli na sebe hned upozornil Vichta, který přišel do hry, ale jeho střela za vápnem brankáři větší starosti nenadělala. Na druhé straně se naopak musel vytáhnout Bárta. Míč si při trestném kopu postavil Lee a střela mířila do pravého růžku. Bárta ji však dokázal vyškrábnout na roh. Pěknou akci pak předvedl Jiráček s Kušejem, kdy nakonec prvně jmenovaný vracel míč Kušejovi na malé vápno, který zkoušel míč dostat do branky patou, ale přesnost scházela.

Po hodině hry se už druhé branky domácí dočkali. Bárta našel rychlým výhozem na milimetry přesně Vichtu, který se řítil sám na brankáře, míč ještě zasekl a předal do běhu Sečkářovi, který jej dopravil na zadní tyč – 2:0. Druhá branka očividně domácí namlsala a hnali se za dalším úspěchem. Ten na sebe nenechal dlouho čekat a v sedmdesáté minutě to bylo o tři branky. Míč vybojoval dorostenec Němeček, posunul jej Koudelkovi, který našel osamoceného Stříže, ten se prudkou ranou na zadní nemýlil – 3:0.

Čtvrtou branku mohl přidat Vichta, ale jeho pokusu scházelo pár decimetrů. V závěru se naopak čestné branky dočkali hosté. Vzniklou situaci hasil Omale, který dokázal získat míč, ale jeho zadovku vystihl Sychra a nedal brankáři šanci – 3:1. Poslední minuty už další vážnější akce nepřinesly.

Osobnost utkání

Velmi dobrý výkon dnes podala řada domácích hráčů. V první půli hrál s velkým sebevědomím Bala, který se nabízel do rozehrávky, sám se také několikrát vydal podpořit útok. V podobném duchu se v prvním poločase ukazoval i Urbanec na pravé straně obrany. Spolehlivě zachytal i brankář Bárta a na druhé brance má lví podíl. Dobře ale pracovala i ofenziva mužstva.

Zajímavost duelu

Čtyři branky a všechny čtyři levou nohou. Praváků je i nadále ve společnosti i na trávnících většina. V dnešním duelu ale padaly branky pouze z levaček. U leváků Stříže a Sečkáře nic neočekávaného, stejně je tak doplnil ale Bartolomeu a hostující Sychra. Jen další potvrzení toho, že v moderním fotbalu už není možné mít jednu nohu pouze na opírání.

Atmosféra střetnutí

Poklidná, jak tomu v přípravných utkáních bývá. Fanoušci, kteří si našli cestu, domácí hráče podporovali. A tentokrát to oproti předešlému duelu s Karvinou ani na hřišti tolik nejiskřilo. V případě tvrdšího zákroku následovala okamžitá omluva a utkání se odehrálo v přátelském duchu.

 

Statistiky

1.SK Prostějov – FK Pardubice 3:1 (1:0)

Zimní Tipsport liga

1.SK Prostějov (4-5-1, oboje zleva)

Bárta (žlutá)

Zapletal

Bialek

Bala

Urbanec

Kříž

Jiráček

Omale

Koudelka

Kušej

Bartolomeu

Branky: 38. Bartolomeu, 61. Sečkář, 70. Stříž.

Střely na branku: 7

Střely mimo branku: 5

Rohové kopy: 4

Žluté karty: bez karet.

Střídali: Ditmmer, Sečkář, Němeček, Skopal, Stříž, Vichta.

Trenér: Daniel Šmejkal.

FK Pardubice (4-5-1)

Nalezinek (oranžová)

Halász

Jeřábek

Kubart

Sychra

Vít

Mareš

Červ

Jarkovský

Lee

Novotný

Branky: 79. Sychra.

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 4

Rohové kopy: 4

Žluté karty: bez karet.

Střídali: Hajník, Hrnčíř, Řehák, Sedláček, Stýblo Štichauer, Vítek.

Trenér: Kamil Řezníček.

Rozhodčí: Křepský.

Diváků: 100.