Poslední dva týdny zbývají ze zimní přípravy druholigových týmů. A tedy i Prostějova, účastníka FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Eskáčko má za sebou skoro dva měsíce plné pilování hry, zlepšování fyzičky a taky přípravných zápasů. Kromě samotné přípravy ale finalizuje také práce na soupisce pro jarní část sezóny 2021/2022. A i když je soutěž přede dveřmi, některé otázky nadále zůstávají otevřené. Z útočné vozby totiž musela odejít avizovaná posila z Bohemians 1906 Michael Ugwu, obrannou jednotku pak na vlastní žádost opustil Roman Bala.

Žádný extrém, žádné zemětřesení. Do jara jde sestava Prostějova ve velmi podobném složení, v jakém končila podzim. Celkový počet tří odchodů a čtyř příchodů není ničím extrémním. Spíše naopak. Hned dvě nečekané situace ale v uplynulém týdnu nastaly.

V minulém vydání Večerníku jsme informovali, že pozice útočníka je v „áčku“ 1.SK Prostějov nejspíš prokletá. Nyní se zdá, že tomu tak skutečně je. Když už se jevilo, že má klub alespoň dva stabilní útočníky poté, co k navrátilci Píchalovi přivedla Michaela Juniora Ugweho, druhý jmenovaný se musel s hanou záhy rozloučit. A to ještě předtím, než se vůbec dostal do hry. Třiadvacetiletý nigerijský útočník se totiž musel vrátit do svého mateřského klubu, neboť Bohemians 1905 se během několika málo dnů zranili hned tři forvardi!

„ Majkl´ v pondělí dle dohody přijel, v kabině našel skříňku se svým jménem a číslem devět, zapojil se do tréninku a byl připraven na oficiální focení. Do té doby bylo vše v pořádku. Jenže v průběhu tréninkové jednotky přišel nečekaný telefonát z Prahy, na jehož základě si Bohemians hráče okamžitě stahují zpět z důvodu zranění svých útočníků a posunují do ligového kádru,“ potvrdil až neuvěřitelnou událost Ladislav Dudák, sportovní ředitel prostějovského fotbalového klubu.

A jelikož přestupní termín končí již zítra, tj. v úterý 22. února, je v kancelářích na stadionu SCM Za Místním nádraží celkem rušno. Kouč Šmejkal totiž po odchodu Žáka do Teplic nemá k dispozici typického útočníka, v přípravě na hrotu naskakovali Vichta a Bartolomeu. A přestože si nevedli zle, ani jeden z nich není typickým útočníkem. Na hrotu může nastoupit také vracejí se Píchal, ten je však po zranění a teprve naskakuje pomalu do tréninku... „Máme několik vytipovaných hráčů, ale takových už jsme během této zimní přípravy měli,“ připomněl předseda 1.SK Prostějov františek Jura, že na cestě do eskáčka již byli například Vecheta z 1.FC Slovácko, Smékal či Jaroň z ostravského Baníku, Červenka z Vlašimi a další.

To by však nebylo veškeré trápení, co prostějovský tým potkalo. Další nečekaný odchod má na svědomí Roman Bala, který se v uplynulém týdnu přesunul zpět do třetiligového Uničova, kde už startoval během podzimní části. Což je poněkud překvapivé, v přípravě totiž dostával dost prostoru a při zdravotních trablech Schustera či Schaffartzika nebyla jeho cesta do základní sestavy nemožná. „Požádal nás a z dobré vůle jsme mu vyhověli,“ prozradil Dudík. „Vyhodnotil si to tak, že když se další stopeři uzdraví, tak by byli před ním,“ dodal. „Neměl jsem takovou pozici, jakou jsem si představoval a chtěl jsem hlavně stabilně hrát,“ potvrdil Roman Bala.

Klub už má náhradu v podobě jeho vrstevníka – čtyřiadvacetiletého stopera Lukáše Zukala. „Místo Baly jsme se domluvili s Vlašimí na jeho půlročním hostování. V současné době při spolupráci klubu se Slavií dostával jen malou zátěž na hřišti. Měli bychom dotáhnout papíry a už by se měl na začátku tohoto týdne i objevit na tréninku,“ informoval Večerník sportovní ředitel Ladislav Dudík.

Zukal skutečně nebyl příliš vytížen. V sezóně za Vlašim nastoupil jen do dvou zápasů, často zůstává na střídačce. Mnohem více prostoru dostal sezónu zpět, tehdy odehrál patnáct zápasů. „Zukal je klasický stoper, který hrával pod trenérem Šmejkalem, když trénoval ve Vlašimi. Zatímco třeba kluci jako Kříž nebo Hönig mohou hrát jak na kraji, tak ve středu zálohy, v případě Zukala jde to jinako ryze středového obránce,“ uvedl na adresu nové posily Ladislav Dudík.

Naopak eskáčko stále marně hledá nového útočníka. „Místo se ještě nepodařilo zaplnit. Ještě pořád jsme v jednání, tak bych teď nerad cokoliv říkal,“ poznamenal sportovní ředitel.

Kromě budování kádru už eskáčko může pomalu bilancovat po zimní přípravě, která se chýlí ke konci. Prostějov odehrál utkání s Baníkem Ostrava „B“, Karvinou, pardubickými mladíky, Sigmou Olomouc „B“, dále také s Kroměříží a Třincem. Celkem si připsal šest výher a jednu prohru, s ligovou Karvinou. Mužstvo nicméně z důvodu velké marodky neodehrálo zápas se Senicí. Nyní jej čeká poslední zápas, generálka s Uničovem (sobota 26. února). A poté hurá do mistrovského jara. První kolo je totiž už velmi blízko, 4. března načnou fotbalové jaro prostějovští fotbalisté s brněnskou Zbrojovkou před kamerami ČT SPORT!