Nedělní odpoledne začali na umělé trávě Za Olympijskou ulicí načal souboj účastníka krajského přeboru z Lipové proti mladým nadějím prostějovského eskáčka. A kdo přišel pozdě, mohl litovat, protože duel byl rozhodnutý již po dvaceti minutách. Dorost Prostějova do zápasu vtrhl ve velkém stylu a silně polátaná sestava Lipové neměla příliš nárok. Když po pětadvaceti minutách zvyšovaly naděje eskáčka z penalty na 5:0, vypadalo to na ručník. Zbytek utkání už se pak opravdu jen dohrával.

Hned od úvodních minut bylo jasně cítit, v jaké fázi přípravy na sezónu se oba celky nachází. Výběr kouče Vybíhala působil daleko lepším a svěžejším dojmem, než jeho soupeř z Lipové, což se velmi brzy promítlo i do skóre. Po perfektním pasu za obranu se poprvé prosadil Růžička, který si poradil i s brankářem a míč poslal do prázdné branky – 1:0. Ještě neskončila ani první desetiminutovka a bylo to o dvě branky. Nepřesnou malou domů ztrestal Němeček – 2:0. Ten samý hráč pak stál po čtvrthodině i u třetí branky eskáčka. V náběhu jej našel milimetrově Klimeš a Němeček si pohrál si i brankářem – 3:0.

Lipová byla prvními minutami silně zaskočena a hráči Prostějova pokračovali ve vysokém tempu. Čtvrtá branka padla po rohovém kopu, pro který si sběhl Spáčil a z rohu velkého vápna vymetl pavouky na zadní tyči – 4:0. Start hrůzy pro účastníka krajského přeboru pečetil pátou brankou Růžička z penaltového puntíku – 5:0. Méně, než půlhodina tak stačilo mladíkům eskáčka, aby zápas rozhodli.

Do konce první půle se ale ještě udály určité věci na obou stranách hřiště. V největší příležitosti Lipové byl Žilka, ale jeho pokus skončil na tyči a následná dorážka hodně mimo. Na opačné straně měl zase příležitost Němeček, ale taky pálil pouze do brankové konstrukce.

Před začátkem druhé poloviny už bylo jasno, že se utkání bude dohrávat víceméně z povinnosti. Hráči si u obou celků procházely některé posty a prostřídali, hra se více vyrovnala, ale přesto měl daleko lepší příležitost Prostějov, který na tom byl fyzicky i technicky lépe.

Lipová měla dvě příležitosti, které stojí za řeč a mohla z nich utkání zkorigovat, ale v obou případech selhal Kovář. Nejprve mu penaltu zlikvidoval brankář Mikeš, který se poslední týdny připravuje s „A“-mužstvem Prostějova a druhou šanci mu brankář po lobu těsně před čarou chytil do náruče. Eskáčko tam naopak mělo daleko více šancí, ale scházela přesnost zakončení a některé akce chtěli dohrávat až do prázdné branky, což se minulo účinkem. Šestého gólu se pak ale dočkal Pěcha, i když až napodruhé. První mu totiž vinou ofsajdu uznán nebyl, podruhé už ale míč uklízel i v rámci pravidel – 6:0. Konečné skóre tak plně odpovídalo předvedené hře, kterou mohly desítky příznivců vidět.

KUPON:

PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ

1. SK Prostějov U19 – SK Lipová 6:0 (5:0)

Branky: 2x Němeček, 2x Růžička, Spáčil, Pěcha.

Sestava Prostějova U19: Mikeš – Novotný, Bažant, Zezula, Horák – Janeček, Klimeš, Spáčil, Růžička – Němeček – Pěček. Střídali: Šmíd, Gottwald. Trenér: Matěj Vybíhal.

Sestava Lipové: Kalmár (30. Holásek (60. Hradečný)) – Žilka, Takáč, Nakládal, Vykopal – Bořuta, Milar, Stryk, Hráček – Kvapil, Hrabálek. Střídali: Testovaný hráč, Pekař, Kovář. Trenér: Pavel Růžička.

HLASY TRENÉRŮ

Matěj VYBÍHAL – 1.SK Prostějov:

Bylo jasně vidět, že soupeř je zatím ve zcela jiné fázi přípravy než my. Nám se podařilo v první půlhodině vstřelit pět branek z věcí, které jsme si vypracovali a bylo po zápase. V druhém poločase jsme si vyzkoušeli i nějaké věci, které nacvičujeme a různě jsme protočili sestavou. Hra se tak více vyrovnala a už jsme nebyli tak dominantní, ale celkově jsem určitě s výkonem spokojený.“

Pavel RŮŽIČKA – SK Lipová:

„Je to pro nás hodně krutý výsledek, ale bylo jasně vidět, v jaké fázi přípravy se nyní každé mužstvo nachází. Soupeř už pomalu ladí detaily, zatímco my to ještě dáváme dohromady. Navíc nás stále trápí rozsáhlá marodka, kdy nám chybělo sedm hráčů a bylo to opravdu znát. Pevně ale věřím, že postupně půjdeme výkonnostně nahoru a bude se hra zlepšovat. Hlavně si přeji, aby se nám co nejrychleji někteří hráči zotavili.“