Nedílnou součástí zimní přípravy jsou pochopitelně přátelská utkání. Už několik let je 1.SK Prostějov pravidelným účastníkem Zimní Tipsport ligy, v rámci níž vždy proběhne vždy samotný start přípravy. V ní také zpravidla narazí na ty nejtěžší, vesměs prvoligové soky. Únor je pak ve znamení ladění formy před startem sezóny. I když výsledky nejsou zdaleka největším kritériem úspěchu přípravy, eskáčko se před konfrontací se Zbrojovkou může pochlubit solidními statistikami.

Dlouhé dva měsíce příprav jsou již skoro minulostí. Jaké byly? První z nich pod trenérským tandemem Šmejkal - Šmarda přinesly výsledkově vydařenou přípravu, která v lednu běžela podle plánu. Náročnější období však přišlo se startem druhého měsíce, kdy se projevily drobné šrámy a výpadky některých hráčů, ale vše se v klubu podařilo zvládnout bez nutnosti masivního výpadku, což je hlavní.

Do skupiny „C“ Zimní Tipsport ligy naskočila Šmejkalova družina v polovině ledna. Hned v prvním utkání dokázala zaskočit mladý tým ostravského Baníku, aby ovšem vzápětí těsně podlehla letos v lize trápící se Karviné. Po dvou utkáních v Ostravě se v posledním utkání eskáčko představilo doma na Hané, kde udolalo také nepříliš ligově úspěšné Pardubice. Po dvou vítězstvích získalo šest bodů stejně jako Baník a Karviná, vzhledem ke skóre nakonec ve skupině obsadilo druhé místo, v celkové tabulce dvaceti týmů pak skvělé čtvrté místo (viz. tabulka). Namítat, že Baník a Pardubice nepostavily to nejlepší, je zcestné. Proti hráčům rezervy a juniorky měl Prostějov úlohu možná ještě náročnější, protože měl potvrdit roli mírného favorita, hlavně ale hrál proti hráčům, kteří bojují o místo v A mužstvu.

Vzápětí ještě koncem ledna otestovali svěřenci trenéra Šmejkala své schopnosti proti třetiligové Kroměříži. Tu porazili díky brankám nepříliš frekventovaných střelců Vichty a Stříže. Nic jiného ani nezbývalo, když na hrotu nastupovali spíše ofenzivní záložníci typu Bartolomeua, Kušeje či Koudelky.

První únorové utkání, které mělo proběhnout ve slovenské Senici se svěřenci bývalého trenéra eskáčka Pavla Šustra, bylo nakonec na poslední chvíli zrušeno. Na vině byly nejrůznější zdravotní peripetie kádru, který by přes hranice odcestoval sotva se základní jedenáctkou. Je to škoda, tento ostrý test s kvalitním týmem slovenské první ligy by byl jistě hodně užitečný.

V únoru se tak eskáčko poprvé představilo doma proti rezervě olomoucké Sigmy. Utkání prověřilo především brankářské rezervy, mezi tyčemi se usídlil mladík Mikeš. Přestože hosté získali dvoubrankové vedení, Mikeš tým v rozhodujících momentech podržel a přispěl tak k otočení výsledku, na čemž se podíleli kromě soupeřova „vlastence“ střelci Kopřiva a Vichta.

Stopeři nebývají nijak vysoko ve střeleckých statistikách, což neznamená, že nemohou rozhodovat zápasy. Zkušenost s tím má třeba Bialek, který se kromě ligového zápasu prosadil i v přípravě, svou brankou rozhodl duel v Třinci, kde Hanáci uspěli 1:0.

Posledním soupeřem pro důležitou generálku byl tradiční soupeř z Uničova, s nímž léta probíhá čilá hráčská spolupráce, vzpomeňme třeba angažmá Krče nebo současné alternování stopera Baly. Generálka se nakonec odehrála na přírodní trávě v Olšanech u Prostějova, avšak přítomní příznivci obou klubů neviděli ani jedinou branku.

Přípravná utkání prokázala zejména jeden pozitivní moment. Přes nepříjemný deficit na hrotu útoku se střelecky dokáží prosadit nejen primárně ofenzivně ladění fotbalisté. Zviditelnili se i někteří méně vytěžovaní hráči jako třeba Vichta. To by mohlo být určitým příslibem do jarních ligových bojů.