První kolo krajského poháru Olomouckého KFS 2021/22 je kompletně odehráno. V posledním utkání, které z podzimní části scházelo, změřily Dobromilice síly s favoritem z Olešnice. V chladném, ale slunečném počasí, jaké v sobotním odpoledni panovalo, to na umělé trávě v Konici zpočátku vypadalo na jasnou záležitost. Ale příval šancí hostů se brzy zastavil a domácí celek se dostával stále více do hry. Především ve druhém poločase „domácí“ Dobromilice výkonnostně výše postavenému sokovi zle zatápěly. Dvakrát se dokázaly dostat na rozdíl jedné branky, své vydobyté vedení už ale hosté nepustili.

První minuty pohárové dohrávky začal favorit z Olešnice dobře a vytvořil si tlak, který dokázal hned ve 4. minutě střetnutí protavit v první branku. Rohový kop si našel Bořil a svou hlavičku namířil přesně do obránce Ryšky, od kterého se míč odrazil do protipohybu brankáře – 0:1. Druhý gól mohl o chvíli později přidat Malinek, ale jeho nepovedený centr jen těsně minul zadní tyč. Po deseti minutách hry se začal osmělovat i papírově domácí celek. Po pěkné akci Kratochvíla s Václavíkem se do šance dostal prvně jmenovaný, ale na brankáře nevyzrál. To ale bylo z nebezpečnějších šancí Dobromilic v prvním poločase vše.

I druhý roh Olešnice v zápase mohl skončit brankou a možná jí i skončil. Na to by ale sudí potřebovali zřejmě pomoc systému VAR. Hlavičku z malého vápna totiž Ryška zhruba na čáře vykopl o břevno ven. Po dvaceti minutách měl na kopačce druhou trefu Pospíšil, ale jeho pokus po centru Pecháčka zvládl vytěsnit Drnovský. Po této šanci následovala tichá desetiminutovka, ve které sudí rozdal pár karet a hru uklidnil. Ve třiatřicáté minutě se už druhé branky Olešnice dočkala. Pecháček po pěkném pasu utekl po kraji a poslal exkluzivní centr na Malinka, který jej hlavou dopravil z malého vápna do sítě – 0:2. Šanci na třetí uklidňující trefu odmítl Kováč, když trestuhodně z malého vápna přestřelil zcela odkrytou branku. Do kabin se tak šlo s vedením favorita o dvě branky.

Druhá půle začala sérií ofsajdových postavení na obou stranách. Tu následně protrhl Blumenstein, když se rozhodl z třiceti metrů vyzkoušet brankáře Snášel a jeho skákavá střela zapadla až za tyč brankáře – 1:2. To Dobromilicím vlilo krev do žil a najednou se změnil i obraz hry. Ač byla Olešnice stále jednoznačně lepší na míči, tak šance si vytvářeli spíše vítězové okresního poháru. Srovnat stav mohl Kratochvíl, ale Fialkovu nabídku z prudkého centru nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Pak oba celky zahrozily z volného přímého kopu. Fialka pálil nad a Zapletal nepropálil zeď.

Druhé branky v utkání se mohl dočkat Blumenstein, když si našel míč po rohovém kopu. Hlavička z úhlu ale trefila jen boční síť. Namísto srovnání tak přišla třetí branka, ale až napodruhé. V prvním případě totiž nebyla uznána Kováčovi za odpískaný faul na brankáře Drnovského. Po pěti minutách už pojistku vstřelil Sasák zcela regulérně – 1:3. Z následné rozehrávky dostaly Dobromilice možnost přímého kopu a centrovaný míč si našel Fialka, který jej obtížnou hlavičkou uklidil přesně „za háčky“ – 2:3. Poslední čtvrthodina tak slibovala ještě dramatickou koncovku. Olešnice už totiž také nepůsobila tak jistým dojmem a míče raději odkopávala.

Šance na srovnání už ale nepřišly. Naopak hosté zase zapnuli rychlejší stupeň a první možnost obrana odvracela na poslední chvíli na roh. Deset minut do konce přišel poslední gólový okamžik. Brankář Dobromilic podržel míč déle, než bylo zdrávo, a při snaze odkopnout už našel pouze blok Kováče, od kterého míč doputoval přesně do středu branky – 2:4. Zbytek utkání se tak už spíše dohrával. Kosmeticky mohl skóre upravit Šoc, který překvapil brankáře, ale jeho pokus skončil na tyči. Spanilá jízda Dobromilic pohárem se tak v sobotu zastavila, ze hřiště ale určitě mohli jejich hráči odcházet se vztyčenou hlavou.

V pavouku krajského poháru zůstává z regionálních celků ještě dvojice Konice a Plumlov. O jejich soupeřích bude teprve rozhodnuto.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ROCHLA – FC Dobromilice

„Můžeme být spokojení s tímto zápasem i předvedenou hrou. Kluci to odmakali a dokázali vydržet fyzicky celý zápas i s takovým soupeřem. Za to si zaslouží pochvalu. Ukázalo se, že zimní příprava nám opravdu něco dala a dává to příslib k jarní části. Kromě fyzičky si myslím, že i hra nebyla špatná. Samozřejmě to hodně bylo o tom, co nám soupeř dovolí, ale my jsme z toho dokázali vytěžit i určité šance a dát dvě branky. Trošku mrzí, že ze čtyř gólů jsme si dali dva vlastní. Ale takový je fotbal.“

Ladislav GALLO – Olešnice u Bouzova

„Klasické pohárové utkání, kdy nastoupil celek z vyšší soutěže proti tomu z nižší. Musím prvně pochválit soupeře, který předvedl dobrý výkon, byl velmi dobře organizovaný a nedal nám nic zadarmo. V prvním poločase jsme si neporadili se spoustou akcí, které bychom měli vyřešit daleko lépe. Chyběla mi tam větší snaha a pohyb z naší strany, ale máme čerstvě po soustředění, takže i to mohl být jeden z faktorů. Úkol jsme však splnili a celkově tak jsem spokojený.“

 

KRAJSKÝ POHÁR OLOMOUCKÉHO KFS - 1. kolo

FC Dobromilice – FC Olešnice u Bouzova 2:4 (0:2)

hráno v Konici

Branky: 49. Blumenstein, 76. Fialka – 4. Bořil, 33. Malinek, 74. Sasák, 81. Kováč. Rozhodčí: Motal – Horák, Bašný. Žluté karty: 23. Neděla, 26. Václavík, 39. Blumenstein – 24. Pecháček, 33. Malinek. Diváků: 73.

Sestava Dobromilic: Drnovský – Bako, Ryška, Nosek, Kubíček – Václavík, Šoc, Fialka, Blumenstein – Kratochvíl (78. Šířila), Neděla. Trenér: Michal Rochla.

Sestava Olešnice: Snášel – Pospíšil (74. Kvapil), Šichor, Kocourek, Rýznar (46. R. Zapletal) – Pecháček, Kolomazník (68. Labonek), P. Zapletal, Malinek (68. Sasák) – Kováč, Bořil. Trenér: Ladislav Gallo.

 

Dosavadní výsledky: SK Chválkovice - FC Dolany 1:2 (1:1), Sokol Bernartice - FK Jeseník 4:5 (2:2); na penalty: 4:5,  J Sokol Čechovice - TJ Sokol Plumlov 1:2 (1:1), Sokol Horní Nětčice - FK Slavonín 9:1 (5:0), Sokol Konice - Jiskra Rapotín 3:2 (2:0), SK Loštice 1923 - FK Bohdíkov 3:1 (1:0)