Program FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY uhání vysokým tempem. A je zde tedy už páté jarní utkání prostějovských fotbalistů. Podruhé se hráči eskáčka střetnou se soupeřem na svém domácím hřišti. Navíc tentokrát půjde o derby – do Prostějova dorazí v rámci odloženého zápasu 20. kola tým z Vyškova, nováček druhé nejvyšší soutěže. Eskáčko má přitom o motivaci postaráno. Nepůjde jen o body, ale také o odvetu. V předešlém utkání totiž Vyškov ostudně a v deseti porazil Prostějov poměrem 4:0. Kdo se bude radovat tentokrát? To zjistíme už zítra, tj. v úterý 5. dubna v podvečer, utkání začne v 16.30 hodin. A v areálu SCM Za Místním nádražím se odehraje v nadcházejícím týdnu ještě jeden mistrovský souboj. V sobotu 9. dubna od 16.30 přivítá eskáčko celek Vlašimi.

Nedobře vstoupil Prostějov do jarní části sezóny. První tři zápasy prohrál. Je tedy na čase trochu změnit jeho vývoj. A začít bodovat. Další příležitost mají hráči eskáčka proti Vyškovu. I ten ale má o velkou motivaci postaráno, stále je totiž na dohled sestupových příček. A jak poznamenal před jarem generální manažer vyškovského fotbalu, cílem je záchrana. Zatím má ale nováček F:NL našlápnuto docela slušně. Vyškov se aktuálně pohybuje dokonce o jednu příčku výše než Prostějov a na sestupové pozice si drží dlouhodobě zhruba sedmibodový náskok. Navíc jaro skvěle začal výhrami nad Opavou, Varnsdorfem a remízou s Táborskem, kterou naposledy orámovala výhra nad Žižkovem.

Vyškov už slušně zahájil podzim. Měl ale smůlu, zatímco hra nebyla špatná, výsledky byly horší. Nešlo sice o velké porážky s větším rozdílem, ale to na věci nic neměnilo. Tým zkrátka prohrával a chytl se bohužel právě na 1.SK Prostějov v šíleném zápase v Drnovicích. Nicméně od té doby se změnil. Skončil například Marek Vintr, naopak tým posílil hlavně obranu – třeba Markem Olšanským a Františkem Matysem. Byl to vcelku rozumný tah, jelikož MFK sice spoustu gólů dává, nicméně zároveň příliš mnoho dostává. Na koho si pak vepředu bude muset dát Prostějov pozor, to je osmibrankový Ondřej Vintr a pětibrankový Kanakimana, který je však kvůli zdraví dlouhodobě mimo hru. Roli veterána plní ve 38 letech Pavel Simr, železnými muži sestavy jsou beci Ilko a Štěpánek, kteří toho odehráli nejvíce.

Pro eskáčko však nepůjde o jediný zápas v týdnu. Už v sobotu 9. dubna se totiž od 16.30 hodin na domácím trávníku utká s Vlašimí. Utkání to bude nepochybně těžké, Vlašim je momentálně už druhá a na eskáčko má náskok dvanácti bodů. V jarních kolech přitom tým porazil Varnsdorf, Jihlavu, Líšeň i Táborsko. Střílí góly, málo jich dostává, daří se mu. Mužstvo se přitom už nemůže spoléhat na odchozího Denise Alijagiče, který byl dlouho nejlepším střelcem sezóny Fortuna:Národní ligy. Hráči jako Suchan, exprostějovský Zlatohlávek nebo Rigo ale zajišťují přísun gólů. Skvělých osm tref už má na účtu Blecha. Roli zlého muže má v týmu se sedmi žlutými kartami Václav Svoboda. Železným mužem je naopak Petr Breda, který odehrál obdivuhodných 1800 minut. Kromě Juráska pak málem v Prostějově nastupoval i jiný nyní vlašimský hráč Marek Červenka. Jeho přesun na Hanou ale nedopadl. Na rozdíl od předešlého vzájemného utkání, v němž Prostějov na podzim vyhrál 1:0.