V rámci čtrnáctého kola nejvyšší okresní soutěže se střetly dva celky z horní poloviny tabulky. Do Držovic dorazila rezerva Určic a oba celky před sobotním šlágrem měly pozici odlišnou. Zatímco domácí chtěli napravit nezdar z Vrahovic, kde to herně šlo, ale odjeli bez bodů, hosté chtěli naopak potvrdit tři body z předchozího duelu v Plumlově. I přes velmi nepříjemné počasí, které spíše připomínalo období v lednu, spadlo i pár sněhových vloček, se hrál pohledný fotbal, který směřoval k zasloužené dělbě bodů. Poslední minuty ale hosté hrubě nezvládli a tři body tak mohly slavit spíše šťastnější Držovice.

Už první desetiminutovka jasně ukázala, že se hrstka fanoušků, kterou neodradilo ani takto nepříjemné počasí, nebude nudit. První dvě příležitosti měl domácí klub, ale Srbený Kováče spíše rozchytal a Bross nevyužil zaváhání obrany. Pak si vzali slovo hosté a hned z toho byla branka. V sedmé minutě nacentroval míč Zapletal na Mlčocha, ten míč hlavou vrátil před branku a Vodák byl, kde měl – 0:1. Z vedení se ale Určice neradovaly dlouho. Už o dvě minuty později totiž srovnal Šťastný a nutno dodat, že svému jménu dostál, protože branka se dala označit za velmi šťastnou. Slabý projektil byl totiž tečován do protipohybu brankáře a než se míč dostal do branky, tak se na pár sekund zastavil čas – 1:1.

Ani další minuty nenudily, i když branky nepřicházely. V jedné z nich byl Rotschedl, ale na Lošťáka nepřišel. Dobře to pak zkoušel Řehulka akrobaticky, ale cíl nenašel. Daleko přesnější byl Hodulák, toho však vyčapal Kováč vydařeným zákrokem. V další šanci pak neuspěl ani Hudský, který hlavu nedokázal dostatečně sklopit, a krásnou střelu vyslal Samuel Valenta, jeho pokus se však od břevna odrazil před branku. Poločas plný šancí bez zbytečných hádek a faulů byl opravdu na poměry okresního přeboru výživný.

Druhý poločas začali aktivněji hosté, kteří více kontrolovali hru a připsali si i první vážnější akce. Po pěti minutách prchal obraně Handl a na poslední chvíli jej zastavil za pomoci faulu Marek Valenta. Sudí Horák, který odřídil velmi dobrý zápas, mohl vytáhnout i červenou kartu, ale v rámci zápasu i jeho metru byla žlutá zřejmě adekvátní. Následný přímák ale střelec Vodák nenamířil do branky a překvapivě neuspěl ani v další šanci, kdy se hnal vstříc Lošťákovi a mířil nad. Co neproměnili hosté, mohli trestat domácí. Valentu ale vychytal Kováč a dorážku Šťastného stihla zblokovat obrana.

Pak už ale šancí razantně ubylo a vypadalo to, že utkání zamíří do penaltového rozstřelu. Určice kontrolovaly hru bez větších šancí na obou stranách. Pak ale přišla poslední pětiminutovka. Střílený centr po akci Hoduláka propadl až na zadní tyč, kterou zavíral Bross, míč dopravil společně se svým tělem do branky – 2:1. To zcela změnilo náladu v obou mužstvech a o minutu později bylo rozhodnuto. Krásnou akci domácích borců zakončoval mladý Valenta za vápnem a trefit se lépe nemohl. Přízemní rána zapadla přesně za tyč a brankář byl bez šance – 3:1. Ani pojistka ale domácí neuspokojila a za další minuty pláchl po straně Řehulka a míč naservíroval Brossovi do prázdné klece – 4:1. Z vyrovnaného stavu tak byl rázem jednoznačný výsledek, který dění na hřišti příliš neodpovídá.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Jindřich SKÁCEL – Sokol Držovice

„Poločas byl vyrovnaný, ale byli jsme horším celkem. Podařilo se nám srovnat se štěstím. Musím říct, že Určice byly lepším celkem až do nějaké osmdesáté minuty, a já spíše už přemýšlel o penaltových exekutorech, pokud se nám podaří stav udržet. A potom se nám podařilo po třech rychlých akcích dát tři branky. Tady se jasně ukázalo, že fotbal někdy nemá logiku. Nám se možná vrátila ta smůla z minulého zápasu, kde jsme byli lepší my, ale body jsme nebrali. Musím pochválit soupeře i hlavního sudího, byl to pěkný zápas na okresní přebor.“

Karel VLACH – Sokol Určice „B“

„V tom prvním poločase se nám podařilo vstřelit první branku, ale nevydrželi jsme delší dobu ve vedení a bylo brzy srovnáno. Myslím si ale, že i potom jsme hráli dobře a ten první poločas byl hodně vyrovnaný a fotbalově kvalitní z obou stran. Druhý poločas jsme začali stejně a byli jsme lepší, ale posledních dvacet minut už to byla spíše nakopávaná, což nám moc nesvědčí. Na konci tam pak soupeři vyšla jedna akce a následně dal i další dvě branky z brejku. Za mě remízový zápas, kterému by spíše slušela remíza, ale soupeř byl šťastnější. Nezbývá než mu gratulovat.“

 

II. třída OFS Prostějov – 14. kolo

Držovice – Určice „B“ 4:1 (1:1)

Branky: 9. Šťastný, 85. a 88. Bross, 86. S. Valenta – 7. Vodák. Rozhodčí: Horák – Vrážel, Wieser. Žluté karty: 49. M. Valenta, 54. Srbený, 75. Furmanets – 36. Javořík. Diváků: 50.

Sestava Držovic: Lošťák – Kučera, M. Valenta, Srbený, Šťastný – Valina, Hodulák, Furmanets, S. Valenta – Bross, Řehulka. Střídali: Budaj, Valach, Kolkop. Trenér: Jindřich Skácel.

Sestava Určic: Kováč – Hudský, P. Mlčoch, Zapletal, Grulich – M. Mlčoch, Ježek, Javořík, Kadlec – Vodák, Handl. Střídali: Rotschedl, Vaverka, Sosík, Nakládal. Trenér: Karel Vlach.