Okresní přebor přinesl pár překvapení. Nicméně souboj o čelo se víceméně očekával takový, jaký byl, Brodek u Prostějova o něj dlouho válčil s Vícovem. Oba týmy navíc avizovaly, že chtějí postoupit. Podařilo se to nakonec prvně jmenovanému favoritovi, a to s výrazným náskokem. Tým utrpěl v průběhu sezóny pouhé dvě porážky a šel od vítězství k vítězství. O triumfu nového okresního přeborníka nebylo pochyb.

PŘEBOR OFS PROSTĚJOV - II. TŘÍDA: Brodek to zvládl a postupuje, trápení Vrahovic a dno znovu pro Tištín

Totéž platí o Vícovu. Ten se mohl pochlubit nově rekonstruovaným hřištěm a na něm předváděl solidní fotbal. Posílený a početný výběr dokázal v zápasech dominovat a soupeře přehrávat. Několikrát i utkání umně otočit. Na Brodek u Prostějova to bylo ale pořád málo. Pokud ovšem Vícov kádr udrží, může v dalším roce směle pomýšlet na postup do I.B třídy Olomouckého KFS a to by pro tuto obec byla historická událost-

Třetí místo obsadila rezerva Kralic na Hané, která těžila zejména z dobré obrany a brankáře. A taky ze zkušeností třeba bratří Petrželových nebo Kawije. Tým nicméně ke konci ročníku místy ztrácel. Důvodem byla četná marodka a tím velice úzký kádr, zapojovat se musel pravidelně i trenér. Pomyslný bronz však mužstvo uhájilo a dopadlo tak výrazně lépe než „A“ tým stejného klubu.

Nezamyslice mají „bramboru“ a mohou být spokojené. Tým ještě o dvě příčky vylepšil minulou nováčkovskou sezónu. Mužstvo se spoléhalo na solidní množství vstřelených branek. Nasazovalo i dorostence, kteří se na hřišti rovněž neztratili. Jarní část ale taky přinesla velmi nevyrovnané výkony a několik výbuchů třeba s Olšany (0:5) nebo s jasně posledním Tištínem v samém závěru sezóny.

Na pátém místě se umístily Držovice a potvrdily, že dlouhodobě patří k širší špičce tabulky. Tým řadu zápasů vyhrál o gól (zejména výsledek 2:1 byl velmi oblíbený), porazil i druhý Vícov. Prostředek podzimu ale Držovické nezastihl v dobré formě. A například s Dobromilicemi, Vícovem nebo Brodkem u Prostějova udělaly nehezkou zkušenost. Zmíněné umístění to už ale mužstvu nevzalo. Na šesté pozici skončila rezerva Určic. Ani ostuda, ani euforie, dalo by se říct. Sezóna to ale byla víceméně úspěšná. Postavení je oproti nedávné minulosti mírný posun směrem nahoru. Co je pozitivní, tak skutečnost, že určické „béřko“ bylo druhým nejproduktivnějším v soutěži, zároveň však opravdu hodně branek dostávalo. Ale fotbal se přeci hraje pro diváky… A zatímco vstup do sezóny týmu moc nevyšel, její konec byl lepší, nesl se v podobě tří výher.

Sedmá příčka patří další rezervě, tentokrát Plumlova. Tým si hodně polepšil oproti třeba předminulé sezóně, kdy po postupu do II. třídy měl hodně problémů. Nyní skončil ale v polovině tabulky. Byl každopádně vidět velký rozdíl, když se zápasy křížily s těmi „A“ týmu. A tak byly mnohdy výsledky i předváděná hra jako na houpačce. Zaujal například Karel Fajstl, který v „áčku“ hraje beka, v „béčku“ zůstává útočníkem nebo ofenzivním záložníkem.

Až osmé skončily Dobromilice, pro které to je nejhorší umístění za posledních pět let. Tým, který byl zvyklý hrávat pravidelně na špici nebo těsně pod ní, tentokrát nesplnil očekávání a propadl se poměrně nízko. Například srpen byl ve znamení četných ztrát. Potom to s výsledky bylo jako na houpačce. Celkově ale můžou Dobromilice hodnotit sezónu jako ne zcela zdařilou.

Ve vyrovnaném středu tabulky skončil ještě o něco níže Brodek u Konice. Toho Večerník pasoval před sezónou jako jednoho ze slabších týmů, konečné deváté místo ale není úplně špatné. A mohl na tom být ještě o hodně lépe, z posledních pěti utkání však zvládl jen jednu výhru. Na obranu Brodeckých je ale třeba říct, že zrovna závěr sezóny jim nachystal poměrně těžký los.

Desáté jsou Olšany u Prostějova. Nováček soutěže tímto umístěním rozhodně nezklamal. Zvlášť když sázel zejména na mladé hráče, ne třeba tolik zkušené, zato však běhavé. I Olšany se ale musely hodně prát s úzkým kádrem a zejména závěr jarní části hrály opravdu nadoraz. Ale i tak se jim dařilo, od poloviny května prohrály jediné utkání. Zajímavý byl v případě Olšan tandem Antonínů Pospíšilů.

Zdá se, že ústup ze slávy v Němčicích nad Hanou pokračuje. Ještě v roce 2018 byly v I.A třídě. Nyní už jsou až ve spodních patrech okresního přeboru. Tým se za posledních pár let výrazně změnil. Nezměnila se ale sestupná tendence umístění v tabulce, byť předešlé dvě sezóny byly kvůli koronaviru značně nekompletní. Němčice měly dobrý vstup do ročníku. Nicméně zejména druhá polovina podzimní části jim mírně řečeno nevyšla.

Zatímco však Němčicím třeba nevyšla část sezóny, u Vrahovic se to dá říct prakticky o celé. Získaly sice stejný počet bodů, ale očekávání byla jinde než příčku nad propastí. Tým donedávna hrál širší špici tabulky, dokonce se jednu dobu hovořilo o posunu do Olomouckého KFS. Nicméně vše je nyní jinak. Celek v některých zápasech působil matně, nepodával očekávané výkony. A trápil se až do konce.

Předposlední sestupovou příčku nakonec bralo Ptení. Dlouho se bilo o setrvání v soutěži – koneckonců se mohlo pochlubit relativně širokým kádrem. Ale nakonec to nestačilo. Rozhodující byl možná duel s Olšany, který mohl být záchranářský a skončil lépe právě pro olšanské hráče. Týmu výrazně brankami pomáhal Petr Novák. Nyní ale putuje do III. třídy. Otázka je, zda s trenérem Vlachem, který oznámil úmysl skončit.

V roce 2019 byl Tištín pátý. Těžko se tomu nyní věří. Od té doby šel totiž hrozně dolů. Loni jej ještě „zachránil“ koronavirus a nesestupovost soutěží. Toto štěstí už ale nyní Tištínští neměli. Mužstvo skončilo s odstupem poslední a sestupuje. Fotbalisté z jihu regionu ale měli i smůlu. Třikrát padli jen o gól, v dalších čtyřech případech o dva. Kdyby aspoň většinu z těchto utkání ovládli, mohli se udržet.

III. TŘÍDA OFS PROSTĚJOV:

Kostelec jde nahoru, slaví i Výšovice

Želči se nedařilo, Brodek skončil

V „A“ skupině se moc překvapení nekonalo. Před sezónou se do této grupy přesunulo „béčko“ Kostelce na Hané, které také hned skupinu ovládlo. Tým čerpal i z vydatné pomoci „áčkařského“ dua Skalník, Lužný, které notně potrápilo obrany soupeřů. Druhé skončily Vrchoslavice. Vypadá to, že se odrazily ode dna. Nedávno spojený tým se Skalkou totiž po sloučení spadl z okresního přeboru, nyní se ale vrací zpět. Zprávy o tom, zda tým právo postupu využije, byly protichůdné. Nakonec převládla snaha hrát výše.

S výrazným odstupem od vedoucího dua, zato s minimálními vzájemnými, se za sebe umístily Otaslavice „B“, Bedihošť, Pavlovice a Biskupice. Zajímavé je, že jen jeden z těchto celků dokázal vůbec s některým z dua Kostelec „B“ - Výšovice bodovat. Až na jednu výjimku. Pouze Biskupicím se v závěru ročníku zadařilo a v penaltách porazily Výšovice. Poslední příčku tabulky obsadila Želeč, která v minulém, nedohraném ročníku získala jednou tolik bodů co nyní... Je tak otázkou, co s touto skupinou bude, aktuálně čítá pouhých sedm týmů. Rezerva Brodku u Prostějova se totiž odhlásila.

III. třída skupina „B“

Ve druhé skupině to nebylo tak jednoznačné. Pozici favorita potvrdily Přemyslovice, ale jen těsně. Až posledním zápasem s Vilémovem se dostaly na první místo před Hvozd. Tomu velmi pomáhal tandem otce a syna Polesových. Na třetím místě skončil další tým, který se trvale pohybuje nahoře, a sice Kladky. Ani zde se nekonalo překvapení. Navíc malý odstup dodal závěru ročníku na dramatičnosti. Luká pak znovu ukázala, že se s ní po přesunutí z olomoucké IV. třídy musí počítat. Střed tabulky uzavřelo protivanovské béčko, které mohlo pomýšlet i na bramborovou pozici, nebýt ale posledních dvou zkažených utkání.

Za sebe se následně naskládaly Čechy pod Kosířem, Zdětín a Vilémov. Ani zde se nekoná velké překvapení, týmy veskrze potvrdily horší střed tabulky až její spodek z let minulých. Nečekalo se  snad jen, že Zdětínští na sedmnáct vstřelených branek vybojují šestnáct bodů. Naopak rezerva Brodku u Konice udělala za podzim pouhý bod a stejně tak druhý na jaře. Z týmů napříč dospělými soutěžemi tak dopadla jednoznačně nejhůře.

 

Další díly seriálu FOTBAL EXTRA najdete v tištěném vydání dvojčísla PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. června