Uplynulou sobotu se doslova roztrhl pytel s fotbalově-společenskými akcemi. Není také divu, když šlo o poslední předprázdninový víkend, než se většina lidí rozjede do všech koutů světa na zaslouženou dovolenou. Ne každá událost v našem regionu měla i charitativní podtext. V nedaleké lázeňské obci však ano, a tak vám ji velmi rádi trochu přiblížíme.

Lidí, kteří si zaslouží pomoc druhých, je neustále obrovské množství. To vědí i fotbalisté z Klenovic na Hané, kde se před více než dvěma lety rozhodli podporovat maličkou Alexandru (Lexinka, jedna z milionu), které za zmiňovanou dobu už přispěli na rehabilitace či rehabilitační pomůcky částkou přesahující stotisícovou hranici. A protože z Klenovic do Skalky to je vzdušnou čarou necelé tři kilometry, nemohlo to ujít pozornosti i tamním sportovcům. Ti se rozhodli ke svému 10. výročí založení klubu FK Skalka uspořádat charitativní turnaj pro Lexinku.

„Více než půl roku probíhaly přípravy a námluvy se sponzory, kterých se během této doby zapojovalo víc a víc. Nakonec to bylo přes čtyřicet sponzorů a deset okolních obcí,“ odtajnil zákulisí hlavní organizátor Antonín Glouzar.

Samotná akce pak vyšla na jedničku. Počasí jak malované, účast hojná, jídla i pití bylo dostatek, každý návštěvník si musel přijít určitě na své. Možností, jak si odnést i nějaký ten suvenýr, bylo také několik. Vzpomínková trika, party kelímky, šály a další drobnosti, v neposlední řadě tombola s více než padesátkou velmi hodnotných cen. Lákadlem však byly osobnosti, které se na akci objevily a nemalou měrou se tak podílely na povedeném sportovním odpoledni.

Ambasadorem charitativního turnaje byl skalecký rodák, v současnosti hráč prvoligové Sigmy Olomouc Mojmír Chytil. „Jako místní rodák si vážím toho, že jsem mohl přispět na dobrou věc. Je vidět, že i v tak malé obci umí dělat velké věci. S klukama ze Sigmy jsme si den skvěle užili, bylo to příjemné odreagování od předsezónního drilu. Výsledná částka je neskutečná. Těší mě, že Lexince a její úžasné mamince Kačce pomůže k dalšímu posunu, který za dobu, co holky znám, je opravdu neskutečný,“ neskrýval dojetí olomoucký útočník Mojmír Chytil. Ten s sebou do týmu přivedl i další své spoluhráče. Prostějovanům známého Jiřího Spáčila, dále pak Jiřího Slámu, Matěje Hadaše, Pavla Zifčáka či Radima Breiteho. Ti spolu se starosty okolních obcí tvořili jedno mužstvo.

To další bylo poskládáno ještě o něco zvučnějšími jmény. Dohromady jej dali bratři Jan a Lukáš Krajíčkové. Netřeba více zdůrazňovat úspěchy převážně mladšího z bratrské dvojice, který několik let působil v nejprestižnější hokejové soutěži, zámořské NHL. Bratři Meidlové, Josef Hrabal, to je jen malý výčet dalších známých sportovních tváří. Třetímu výběru šéfovala dlouholetá ikona prostějovských hokejistů Lukáš Duba. Tím posledním byl domácí výběr Skalky. Ač tolik nešlo o výsledky, ale především o pobavení přítomných diváků a předvedení trochu toho fotbalového umění, z vítězství se nakonec radoval výběr Lukáše Duby, jenž si poradil se všemi svými protivníky.

Pauzy mezi jednotlivými utkáními obstarala vystoupení tanečního kroužku Šárky Miklíkové z Určic a divadelního souboru PiDi z Pivína či různé zábavné soutěže. V těch se objevila také televizní osobnost z nedávno skončené reality show Survivor Branislav Martanovič alias Braňo, který přicestoval až z Bratislavy, aby podpořil dobrou věc. Součástí charitativního turnaje byla také autogramiáda zúčastněných hvězd, mezi kterými byl i současný kapitán LHK Jestřábi Martin Novák. Na skok přijelo také duo hráčů 1.SK Jan Koudelka a Robert Bartolomeu, v čele s předsedou klubu a primátorem statutárního města Prostějova panem Františkem Jurou, jenž předal Lexince šek na krásných 20 000 korun. „Když jsme se dozvěděli o pořádání tohoto turnaje, chtěli jsme nějakou měrou přispět i my. Zvláště v této nelehké době jsme si vědomi, že každá pomoc je potřeba, a tak jsme ani vteřinu nezaváhali,“ pronesl klubový boss František Jura.  Na své si tak přišli všichni sportovní fanoušci, převážně děti, které si po celý den mohly zasoutěžit na různých stanovištích či zadovádět na skákacím hradě.

To, na co všichni čekali celé odpoledne, přišlo na úplný závěr. Jaká bude výsledná částka? Tuto otázku si kladl každý, kdo se na charitativním turnaji k 10. výročí FK Skalka podílel. A vězte, že všem vyrazila dech. Nutno zdůraznit, že ještě nešlo o cílovou částku. Suma sumárum, 191 000 korun se díky dárcům, sponzorům a všem skvělým lidem podařilo nashromáždit na pomoc v léčbě velké bojovnice Lexinky, která dělá obrovské pokroky. „Moc si vážíme, že se do této akce zapojilo tak velké množství lidí. Díky tomu se vybrala ohromná částka, která předčila naše očekávání. Lexinka celé odpoledne zvládla skvěle a teď už se zase přesouváme na hiporehabilitace, abychom makali na dalším zlepšení. Děkujeme moc,“ zakončila se slzami v očích, ale úsměvem na tváři maminka Lexinky Kateřina Piňosová.

Velké poděkování tak patří všem organizátorům, kteří připravili akci na jedničku a samozřejmě všem lidem, kterým není lhostejný osud těch, kteří si zaslouží pomoc druhých. I MÁLO MŮŽE MÍT OBROVSKÝ VLIV.