Program přípravných zápasů na sobotu určil prostějovskému eskáčku zatím papírově nejtěžšího soupeře: SK Líšeň, která se v posledních ročnících pohybuje těsně pod špicí tabulky. Předpoklady se potvrdily – v první půli měl soupeř více ze hry. Ve druhé naopak eskáčko hru srovnalo a vytvořilo si i více šancí. Jednu proměnil Michal Stříž. A protože soupeř reagovat gólově nedokázal, připsal si Prostějov pomyslné body i ve čtvrtém přípravném zápase.

Do zápasu Prostějov vstoupil zase v jiné sestavě. Vrátili se do ní zkušení hráči jako Schaffartzik, Koudelka, Bartolomeu nebo Kušej. Líšeň ale do zápasu vlétla a zatlačila eskáčko do defenzívy. Ve 4. minutě střílel Šumbera, byl však v ofsajdu. Stejný hráč ovšem o dvě minuty později už zahrozil, Krynskyi však byl připraven. Zákrok si po chvíli připsal i u levé tyče po střele Ulbricha. Hned nato po kombinaci Sokola a Džupenjuka musel znovu brankář Prostějova zasahovat. Poté 16. minuta přinesla další zakončení, opět od Šumbery, ale tentokrát nepřesné. Největší šanci ale Líšeň měla krátce poté: Krynskyi se dostal do problémů po vyražení míče, následně skvěle zasáhl a vytáhl míč doslova špičkami prstů z brankové čáry. Až ve 20. minutě se eskáčko dostalo ke střele, rána Kušeje po pěkné nahrávce Bartolomea však byla sražená. Následnou hluchou pasáž utnul po půlhodině hry náznak šance při centru Elbela. Ten mohl mít vzápětí velkou šanci po kolmici od Koudelky, do zakončení se však nedostal. Pak zase úřadovala Líšeň. Krynskyi se musel vytáhnout proti hlavičce Machalíka, po Paškově milimetrovém centru jeho spoluhráč přestřelil a další šanci spálil po nahrávce Šumbery Ulbrich. V závěru poločasu střílel ještě Bartolomeu, celkově ale poločas vyzněl pro Líšeň.

Druhá půle už nebyla tak jednoznačná. Týmy výrazně prostřídaly, zejména Prostějov se ve změnách činil. Již v 50. minutě jeden ze střídajících hráčů Bialek šel hlavou po centru, brankář byl nicméně u míče dřív. Poté se k míči naopak po kombinaci dostal Matocha, minul následně vzdálenější roh branky. V 59. minutě na sebe Pinc vybojoval faul od brankáře. Nikoliv ve vápně, ale u postranní čáry. Následná standardka skončila sraženou tečí mimo. V 66. minutě už ale branka padla. Kušej potáhl míč podél brankové čáry, naservíroval ho do vápna, kde se o něj porvali Zapletal i Stříž a druhý jmenovaný jej nakonec dokázal umístit k levé tyči. V 70. minutě si Prostějov poprvé vytvořil optický tlak, k čemuž přispěla série rohů. Pět minut poté se připomněla Líšeň. Lutonský se dostal ke střele, když byl brankář mimo tři tyče, ale neuspěl. Další minuty přinesly střídavě útočné pokusy Prostějova a Líšně. Prostějov se prezentoval střelou po zemi, Líšeň kombinací, kdy musel dobře v obraně zasáhnout Stříž. V 82. minutě Kušej provezl míč a nabídl jej Pincovi, který však našel jen náruč brankáře. Krátce poté zaváhal při rozehrávce Bialek, jeden z napadajících soupeřů jej obral o míč, následně ale minul. V závěru se Stříž nechal faulovat nedaleko od vápna, následná standardka ovšem vyšla naprázdno. Prostějov i přesto vyhrál, podruhé v řadě výsledkem 1:0.

 

4. přípravný zápas letní přípravy

1. SK Prostějov - SK Líšeň 2019 1:0 (0:0)

Branky: 66. Stříž. Žluté karty: –. Střely: 6:6. Střely mimo: 0:7. Rohy: 9:7.

Sestava Prostějova: Krynskyi – Bolf, Gáč, Schaffartzik, Elbel, Mach, Kulig, Bartolomeu, Koudelka, Kušej, Lhotecký. Střídali: Bialek, Blhuta, Pinc, Sečkář, Spáčil, Stříž, Zapletal. Trenér: Pavel Šustr.

Sestava Líšně: Vajner – Bednář, Černín, Laczkó, Pašek, Šumbera, Machalík, Otrísal, Džupenjuk, Ulbrich, Vandas. Střídali: Shevchuk – Minařík, Lutonský, Ferlay, Matocha, Zikl, Sokol. Trenér: Milan Valachovič.

 

Trenéři:

Pavel ŠUSTR, trenér 1. SK Prostějov: „Zápas nám nastavil zrcadlo, jak budou vypadat týmy ve druhé lize. To znamená náročný fotbal soubojově, běžecky, technicky. Musíme pochopit, že nemůžeme být úplně naivní. Musíme některé věci zlepšit, třeba soubojovost. Po téhle stránce nás Líšeň přehrávala. A díky tomu, že nás podržel brankář, jsme v první půlce neshořeli. Ale jsem za to rád, že máme i takové zápasy. To je jediné správné zrcadlo.“

Milan VALACHOVIČ, trenér SK Líšeň 2019: „Jsme nespokojení s tím, že jsme si hlavně v prvním poločase vytvořili hodně gólových příležitostí, které jsme neproměnili. To nás provází v přípravných zápasech. Chceme pracovat na tom, abychom právě v tomhle směru nepohořeli v soutěžních zápasech. Dneska to byla alfa a omega. V prvním poločase jsme byli lepší, hráli jsme dobře, byli jsme všude dřív. Místo toho, abychom vedli 2:0, 2:1 nebo 3:1, tak jsme prohráli 0:1. Poločas jsme odehráli velice dobře, bohužel, fotbal se hraje na góly. A jejich nestřílení nás trápí.“