Nový soutěžní ročník přichází i s další novinkou, tentokrát se dotkla pokutových kopů, které rozhodovaly zápasy v případě remízy. Už měsíc před losovacím aktivem dostaly kluby informace, zda budou chtít zachovat tento model, či budou pro jeho zrušení. Kluby se nakonec ve většině shodly na tom, že penalty chtějí zrušit. Za remízový výsledek se tak od nové sezóny už opět bude přidělovat oběma celkům bod a dalšího bodu navíc se nikdo nedočká. Na okresní úrovni ale budou penalty nadále pokračovat.

Každý z celků v rámci krajských soutěží dostal prostor k vyjádření, zda bude chtít i do budoucna pokutové kopy zachovat. Větší část celků byla pro zrušení a vedení krajského fotbalového svazu jej tak od nového ročníku zrušilo. Jedná se ale pouze o dospělé soutěže. Na mládežnických úrovních budou penalty pokračovat nadále v krajských přeborech i soutěžích.

Na okresní úrovni ale budou penalty pokračovat nadále. Případné zrušení nebylo pro vedení ani tématem. „Žádné reakce proti tomuto systému jsme nezaznamenali. Kluby to spíše berou pozitivně jako zajímavé doplnění a zatím jsme tak případné zrušení ani neřešili. Penalty budou zatím pokračovat jak u mládeže, tak v mužských soutěžích,“ prozradil sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

V krajských soutěžích tak končí penaltové rozstřely po šesti letech, kdy svou premiéru měly v sezóně 2016/17.