Stejně jako každý rok (případně půlrok), tak i tentokrát si na chvíli zahrajeme na věštce. Alespoň fotbalové. Zkusíme totiž společně tipnout, jak bude vypadat půlsezóna fotbalového eskáčka. A to jak po týmové, tak po individuální stránce. Aktuálně je už soupiska prakticky kompletní, zbývají doladit poslední věci. Směle se tak můžeme pustit do rozebrání budoucích měsíců.

Na následujících řádcích se tak pokusíme určit to, komu se fotbalový podzim obzvlášť podaří, kdo si vykope hodně minut nebo kdo nastřádá nejvíc zářezů v podobě gólových úspěchů. Fotbalová věštírna se zkrátka po půlroce vrací.

Brankářská jednička

Tip Večerníku: Michal Bárta

Zde bude mít možná trenér těžké rozhodování. V brankovišti se totiž situace značně změnila. Zpět do Slovácka se vrátil Vít Nemrava. A bylo tak nasnadě, že post jedničky definitivně uzme Michal Bárta – pokud podepíše novou smlouvu. Ukázalo se však, že ji klidně může zastávat Volodymir Krynskyi. V přípravě se blýskl, podržel zejména proti Líšni. Eskáčko tak může mít nově dva vyrovnané brankáře. Přesto si ale myslíme, že více prostoru dostane Bárta coby zkušenější brankář, který má navíc za sebou velice slušně odchytané jaro.

Nejlepší střelec

Tip Večerníku: Vasil Kušej

Kušeje jsme tipovali už minule coby nejlepšího střelce. A po této pozici bude znovu sahat. Kušej je rychlý fotbalista, důrazný, přímočarý. A dokáže se dostávat do spousty šancí. Bude mít však v týmu velkou konkurenci v podobě dalších střelců. Zmiňme třeba Roberta Bartolomea, Jana Koudelku nebo Davida Píchala. Malou neznámou bude produktivita Dušana Pince, i od něj se dají čekat alespoň tři čtyři branky. A promluvit do toho může i Jan Schaffartzik, který si coby obránce rovněž připisuje nemálo gólů. Těsně ale nakonec zvítězí právě Vasil Kušej.

Nejvytěžovanější hráč

Tip Večerníku: Vasil Kušej, David Gáč

Náš tip tentokrát tak trochu vychází z předešlé zkušenosti. Kušejovy přednosti jsou jasné, je to navíc hráč, jenž dokáže strhnout tým. Počtem minut bude podle nás patřit mezi nejvytěžovanější. Alespoň pokud jde o ofenzivněji laděné hráče. Vzadu je to těžké určit. Ale nejvíce prostoru dostane podle redakce David Gáč. Stále mladý hráč (25 let) už má dost zkušeností, v přípravě se dobře ukazoval a dokázal taky tým trochu kočírovat. Kvalitní a navrch lídrovský typ, takový se bude v poli hodit.

Největší „hříšník“

Tip Večerníku: Solomon Omale

Zde se nic nemění. Důrazný styl hry, schopnost včas zatáhnout za záchrannou brzdu nebo se naopak nechat zbytečně vyloučit. Solomon Omale bude znovu za „zlého“ muže výběru Pavla Šustra. Pravidelně je to právě on (a v minulosti Martin Sus), kdo dostával nejvíce karet. Tipujeme, že za podzim to bude pět žlutých…

Neprosadí se

Tip Večerníku: –

Zde se přeci jen tipování zdržíme. Nechceme žádnému z hráčů něco takového přivolat (ano, jsme trochu pověrčiví). Tohoto tipování se tedy zdržíme. Věříme, že trenérský tým vybral kádr dobře. A i když někdo bude hrát víc a někdo míň, nebude zde vyloženě hráč, který by celý podzim proseděl na lavičce jako zdravý náhradník.

Zápasové statistiky

Tip Večerníku: tým bude produktivnější

Tým eskáčka se hodně proměnil, zprvu se ještě bude sehrávat. Vrchol formy by měl nastat ve druhé části podzimu. Celkově se týmu bude dařit, bude pravidelně bodovat. Za podzim podle Večerníku získá zhruba 25 bodů. Střelecky tým půjde nahoru, ofenziva eskáčko v posledních letech hodně trápila. Odhadem je, že to ale tentokrát bude jinak. Hráčů, kteří dokáží střílet branky (pravidelně), bude v týmu víc než v minulých letech. Tipujeme naopak, že kádr trenéra Šustra naváže na trend ze sezóny 2020/2021, kdy dostával jen velmi málo branek.

Konečné umístění po podzimu

Tip Večerníku: 4. místo

Po kouči Pavlu Šustrovi nechtějí v eskáčku zrovna málo. Páté místo by bylo ideálem. V minulosti už kouč došel k senzačnímu bronzu. Nyní se po něm chce zhruba stejně. Nevidíme úplně, proč by se to nemohlo povést. Konkurence bude velká, nicméně Prostějovu se povede. A díky již zmiňované druhé půlce podzimu tak oslaví Vánoce na čtvrtém místě.