Jak již Večerník avizoval, to fotbalový klub 1.SK Prostějov na předsezónní tiskové konferenci před startem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY potvrdil. Před novým soutěžním ročníkem 2022/2023 došlo k výměně na postu trenéra a předseda klubu s neskrývanou radostí vítal zpět kouče Pavla Šustra. Změny ale nepřišly jen v realizačním týmu. Hráčskou kabinu opustilo hned osm plejerů a na soupisku naopak přibylo hned deset nových jmen, z čehož má nový kouč velkou radost. „Doufám, že mladý kádr nyní vydrží pospolu a bude postupně odkrývat své možnosti,“ přeje si staronový lodivod prostějovského eskáčka.

První slova patřila minulý pátek hodinu před polednem v útrobách areálu SCM Za Místním nádražím v Prostějově předsedovi fotbalového klubu. „Jsem rád, že tu mohu opět přivítat našeho trenéra Pavla Šustra. K cílům klubu asi jen tolik, že zůstávají stejné jako v předchozích sezónách. Neříkám to ale jen jako nějakou otřepanou frázi před každým ročníkem. Je tu sice velmi pozměněný kádr, kde máme hned deset nových tváří, ale už přípravné zápasy ukázaly, že kvalita v kádru je. A kromě tří poločasů se mi opravdu líbil i náš herní projev. I kouč při hodnocení kádru říkal, že vidí zajímavé mužstvo s potenciálem. Určitě se tak budeme chtít držet v horní polovině a konkrétní cíl by pro nás měl být do pátého místa,“ uvedl František Jura.

O přesunech v kádru informoval sportovní ředitel klubu. „Jak už všichni víte, tak u nás proběhla obměna opravdu ve větším rozsahu. Nakonec se jednalo o celkem osm odchodů, mezi nimiž byli navrátilci z hostování Nemrava, Hönig a Zukal. Konec kariéry ohlásila naše stálice Aleš Schuster. Kopřiva odešel do Táborska, Urbanec do Teplic. Jiráček nyní dělá hrajícího asistenta u rezervy Zlína a skončil také útočník Amobi. Na vlastní žádost ještě uvolňujeme Michala Sečkáře na hostování do Uničova,“ shrnul odchody Ladislav Dudík a vzápětí přešel k příchodům.

„Museli jsme tak přivést adekvátní náhrady a podařilo se nám získat deset hráčů. Když to vezmu odzadu, tak v brance bude nově k dispozici Volodymyr Krynskyj, který chytal druhou ukrajinskou ligu a jarní část minulé sezóny strávil v Přerově. Jak jsme již dříve avizovali, ve spolupráci s Baníkem se nám podařilo přivést Jakuba Bolfa na kraj obrany, dále stopery či defenzivní záložníky Jaromíra Blahutu a Samuela Kuliga. Z Karviné se nám na přestup vrátil Martin Vlachovský. Získali jsme i Davida Gáče, který naposled působil v Třinci, předtím ho měl kouč Šustr v Senici. Jakuba Elbela jsme dohodli asi deset minut před touto tiskovkou. Z Jablonce máme na hostování útočníka Torfiq Ali-Abubakara, který byl nejlepším střelcem jejich rezervy v minulé sezóně, a po konci smlouvy jsme přivedli také Dušana Pince z Plzně,“ potvrdil nové posily.

Následně už si vzal slovo hlavní lodivod mužstva a prozradil, že je rád, že má všechny posty zdvojené. „A druhým podstatným faktem je, že kromě jednoho hráče máme všechny pod delší smlouvou, což je dobře. Můžeme tak tento mladý a perspektivní tým posouvat a věříme, že se nám to bude dařit,“ uvedl k letošním přestupům Pavel Šustr. Ohledně cílů a ambic nechtěl být trenér příliš konkrétní. „Chci s kýmkoliv vyhrát každý zápas ať už doma, nebo venku. To se snažím také předávat hráčům a bude jen na nás, jak se s tím dokážeme poprat. Mužstvo je zajímavé a perspektivní,“ nechal se slyšet kouč, který potvrdil, že by rád navázal na předešlé zdejší působení a opět s mužstvem předváděl atraktivní výkony, jaké budou fanoušky bavit.

Na tiskové konferenci nechyběli ani zástupci hráčů, z nichž se představila dvojice nejzkušenějších Jan Koudelka a Jan Schaffartzik, kteří odpovídali na to, jak náročné bude popasovat se s řadou změn. „Měli jsme zhruba měsíc na to, abychom se vzájemně seznámili, což je dostatečně dlouhá doba. Postupně se tak vytváří velmi dobrá parta. Trenér je náročný a přesně ví, co od každého z hráčů chce, takže i na hřišti v tom není žádný větší problém. Věříme, že to bude fungovat. Máme tu řadu mladých hráčů, a pokud se budou chtít posouvat nejen fotbalově, ale i lidsky, tak jsme tu určitě pro ně, rádi jim v tom pomůžeme,“ pronesl za hráčskou kabinu eskáčka Jan Schaffartzik, který se ani nezříká role mentora mladších hráčů.

 

30 partneri 2022 2023