Premiérový zápas v nejvyšší krajské soutěži má za sebou dlouhodobě jeden z nejlepších celků v regionu z Čechovic. A parta kolem kouče Koláčka do nové etapy vstoupila nejlepším možným způsobem. První poločas pro více než tři stovky fanoušků mnoho atraktivních momentů nenabídl, ale domácí se bohatě odvděčili ve druhé půli, kdy svého soupeře nepustili k jedinému většímu ohrožení a naopak to byli oni, kdo diktoval tempo hry. Nakonec také zaslouženě vstřelili tři branky a výsledek jednoznačně odpovídá dění na hřišti. 

Stav před výkopem

V prvním kole se čekalo, s kolika změnami vyběhnou Čechovice na trávník. V modrém dresu se tak premiérově postavilo na hřiště hned pět posil, které ukázaly, že během měsíčního drilu stihly do mužstva skutečně zapadnout. Rapotín byl loni v soutěži v horší polovině, ale pochvaloval si letní přípravu a rozhodně se dalo čekat, že svou kůži nepřijede dát lacino. 

Vývoj zápasu

Utkání toho v prvním poločase opravdu nenabídlo mnoho. Od začátku se hrálo od vápna po vápno a prvních dvacet minut bylo především bojem o to, kdo bude mít převahu na středu hřiště. Aktivnější byli domácí, ale dlouho nepřicházelo větší ohrožení. Za celý poločas se tak dalo hovořit pouze o dvou zajímavějších akcích, ale Kopečný ani Lakomý skóre neotevřeli.

Druhá půle už nabídla docela jiný pohled a šancí byla k vidění celá řada. Drtivá většina ale na straně domácího výběru. Téměř po hodině hry otevřel skóre Hanák a tím odšpuntoval daleko vyšší tempo duelu. Hosté museli začít více riskovat, nicméně domácí svým trpělivým výkonem postupně svého soka stále více tlačili do úzkých. Když krátce po svém příchodu na hřiště přidal pojistku Halouzka, už byla dominance domácích zcela patrná. Poslední slovo si v zápase vzal ještě Šteigl a Čechovice znamenitým druhým poločasem zaslouženě došly k vítězství. 

Zásadní okamžiky     

Až po čtvrthodině se diváci dočkali prvního střeleckého pokusu, ale ani ten nesnesl příliš velké měřítko a Hradečného v brance Čechovic spíše rozchytal. V třiadvacáté minutě se hosté dožadovali pokutového kopu, avšak píšťalka sudího zůstala klidná. První vážnější šanci domácích měl Kopečný, když k němu propadl centr Zeliny, ale volej skončil hodně nad. Jednu nebezpečnější střelu si ještě vypracoval Juráš, jeho pokus ovšem branku nenašel. V zajímavé příležitosti se na druhé straně objevil Novák. Jeho pokus však zblokovala obrana. Největší šanci první půle měl v jejím nastavení Lakomý, který se dostal k volnému míči ve vápně a pohotově vypálil, jenže brankář Max byl pozorný, a tím skončil první poločas.

Ve druhém dějství nejdříve vyzkoušel pozornost brankáře Šteigl. Brzy nato měl na kopačce první branku Luža, když se dostal k zakončení po krásné souhře Nováka se Šteiglem. Jeho pokus do protipohybu ale dokázal konečky prstů brankář vyškrábnout. Následovaly dva rohy v krátkém sledu pro domácí celek a z toho druhého si poprvé v krajském přeboru mohli diváci zařvat. Odražený míč napálil Hanák hodně vedle, střelu zblokoval jeden z beků a míč před brankářem Maxem zcela změnil trajektorii a zapadl do sítě. Branka hodná zapsání do silvestrovského vydání, ale rozhodně se počítala – 1:0. Gól nalil hráčům Čechovic potřebné sebevědomí a najednou přicházely i další šance. Ve velké byl Kopečný, ovšem pálil nad. V pětašedesáté minutě se domácí radovali už z druhé branky. Po faulu za vápnem následoval centr, který propadl až na malé vápno, a Filip Halouzka byl u míče dříve než brankář – 2:0. Hosté hodně hlasitě protestovali, ale na verdiktu se nic neměnilo ani po poradě s asistentem. Domácí byli i dál aktivnější a tlak hostí nepřicházel. Deset minut před koncem přidal třetí pojistku Šteigl, který předvedl one man show a prošel přes čtyři hráče, než poslal míč zkušeně kolem brankáře – 3:0. Rapotín se dostal k vážnějšímu ohrožení Hradečného až v 85. minutě, ale střelu z přímého kopu dokázal brankář zlikvidovat.

Osobnost utkání

Vybrat jediného hráče by dnes byl až moc těžký oříšek. Na straně Čechovic to byl totiž především perfektní kolektivní výkon a každý se o něj zasloužil svým dílem. Pokud bychom se zaměřili na nováčky v týmu, tak velmi dobře si svou premiéru odbyli vzadu velmi jistí Zelina a Studený.

Zajímavost duelu

V tradiční rubrice bychom dnes našli hned dva momenty. Prvním bylo, když si hostující trenér natrhal trošku trávy do bot pro štěstí, což se jen tak nevidí. Druhým je rozhodně první branka, protože aby míč zcela změnil směr po odrazu, se hned tak nevidí a nejeden fanoušek už otáčel hlavu, protože věřil, že míč má brankář v náručí.

Atmosféra střetnutí

Jedním slovem skvělá. Podle zápisu rozhodčího na utkání dorazilo 314 diváků, ale troufáme si tvrdit, že lidí bylo i více. Na tribuně se z plna hrdla fandilo a domácí celek hnali diváci kupředu, jak to jen šlo. Ostatně samotnou kulisu chválili i oba trenéři a jen ať to v útulném areálu vydrží i do dalších zajímavých bitev.

 

PB SCOM krajský přebor muži

 

1. kolo: Jeseník – Lipová 2:1 (0:1). Branky: 66. Bouchal, 67. Bříza – 26. Vyhlídal. Žluté karty: 34. Brablík, 72. Bříza, 82. Janíček – 14. Vyhlídal, 34. Spáčil, 45. Holub, 64. Vykopal. * Mohelnice – Litovel 1:3 (1:2). Branky: 45. Kuba – 5. Bednář, 30. Bohanos, 73. Jindra. Žluté karty: 24. Urbášek, 45. Pinkava, 55. Knýř, 65. Knop – 12. Bednář, 44. Kamisch, 64. Pěček. * Želatovice – Kostelec n./H. 3:1 (1:1). Branky: 7. Zezulka, 58. Braun, 58. Čtvrtníček – 29. Lužný. Žluté karty: 72. Skopal – 64. Lužný, 66. Drčka, 88. Vyroubal. * Medlov – Velké Losiny 1:0 (1:0). Branky: 33. Kasal. Žluté karty: 24. Kasal, 42. Bartoněk, 79. Kuděla – 45. zatloukal. * Brodek u Přerova – Zábřeh 1:1 (0:1). Branky: 53. Vařecha – 15. Knápek. Žluté karty: 90. Omelka – 78. Holík. * Konice – Bohuňovice 1:1 (0:0). Branky: 66. Kamený – 66. Fryčák. Žluté karty: 56. Bílý – 47. Veselský, 48. Kopecký, 53. Král, 76. Poláček. * Čechovice – Rapotín 3:0 (0:0). Branky: 55. Hanák, 65. Halouzka, 79. Šteigl. Žluté karty: 43. Juráš, 63. Morong, 65. Max, 66. Klemsa, 74. Kocourek (všichni R).