Ve druhém kole se Kostelečtí dočkali po dlouhé odmlce domácí premiéry v nejvyšší krajské soutěži. V prvním duelu na své půdě, který se přesunul už na pátek od 18.00 hodin, přivítal místní tým FC ve svém stánku celek Jeseníku. Hned úvodní minuty ukázaly, že domácí chtějí při premiéře na vlastním hřišti zvítězit, ale ukázalo se, že jejich neduhy v koncovce pokračují z předešlé sezóny. Následně se hra vyrovnala a deset minut před koncem kostelecký celek zachránilo od pohromy břevno.

V globále celého střetnutí se jednalo o zaslouženou dělbu bodů a svěřenci kouče Keluce ukázali, že výkon v Želatovicích nebyl náhodný. I po postupu do krajského přeboru může hrát Kostelec otevřenou partii prakticky s každým týmem.

Stav před výkopem

Pro Kostelec se jednalo o domácí premiéru v krajském přeboru po několika dlouhých letech a hrálo se už netradičně v pátek, takže se musel vyrovnat i s některými absencemi. Chyběli například Lukáš Grulich či Adam Vyroubal. Na hostující straně zase scházeli dva robustní obránci, což trenéra hostí mrzelo. S netradičním pátečním termínem ale problém neměl. „Obrovské poděkování patří hostům, že nám takto vyšli vstříc, protože to se často nevidí ani u klubů, které známe daleko lépe. Potřebovali jsme duel přeložit, protože Honza Skalník bude mít zítra rozlučku se svobodou a to bychom asi jen těžko lepili,“ prozradil s úsměvem důvod k přeložení kouč domácích.

Vývoj zápasu

Duel začali domácí pěkně zostra a už během prvních deseti minut soupeře jednoznačně přehrávali a svou aktivitou i překvapili. Jenže skóre se neměnilo a tlak prvních minut postupně slábl. V druhé polovině prvního poločasu si ještě šance vytvořily oba celky, ale ani ty k první brance duelu nevedly.

Ve druhém poločase se obraz hry poměrně změnil a byla to především bitva plná faulů bez nějakých vyložených šancí a vypadalo to, že utkání rozhodne jediná branka. Největší příležitost druhé půle měli nakonec hosté, ale zastavila je branková konstrukce. I přes větší aktivitu na míči se ale už do dalších šancí nedostali a ani domácím rychlé přechody a důraz kýžený efekt nedokázaly zajistit. Postupně bylo také stále patrnější, že větší množství sil bylo na straně Jeseníku. Branky se ale nedočkal nikdo.

Zásadní okamžiky

Do utkání domácí vletěli ve velkém stylu. Už ve 2. minutě se dostal mezi obránci až před brankáře Preisler, ale jeho střelu dokázal vytáhnout brankář Malysa na roh. O chvíli později to šikovně myslel Lužný, ale před útočníkem dokázal míč zakopnout jeden z beků. V 5. minutě na sebe upozornil i Skalník, který se dostal před brankáře, ale i on si na něm vylámal zuby. Druhý pokus měl v 8. minutě Preisler, ale tentokrát hodně přestřelil. Kdyby to však v tuto chvíli bylo už 3:0 pro domácí, zřejmě by se nikdo nedivil… Postupně už se pak hra vyrovnávala a Jeseník začal být častěji na míči. Jeho první vážnější šance přišla po střele Bráblíka z přímého kopu, kterou ale vyhlavičkoval Abrahám. Následně se do šance dral i Planý, ale jeho pokus našel jen rukavice Vítka. Deset minut do poločasu přišel obrovský závar v pokutovém území hostí, jenže domácí ani na šest pokusů nedokázali propálit obranu a míč tak nakonec hosté dostali z vápna pryč. Třetí příležitost si vytvořil ještě Preisler, ale ani tím neuspěl na skvělého brankáře. Na druhé straně pak v závěru poločasu předvedl skvělý zákrok i Vítek, když vychytal Červeňáka, který dostal krásný míč do vápna.

Druhý poločas začal pokusem Grulich, ale jen do rukavic brankáře. Následně si dobrou palebnou pozici nachystal Planý, ale branku Kostelce nenašel. Další střelu mimo zapsal Bráblík a stejně na tom byl se svou levou nohou i domácí Lužný. V poslední čtvrthodině jinak spíše bojovného poločasu se diváci dočkali i zajímavějších příležitostí. Nejprve se po precizním centru dostal k hlavičce Furik, který ji umístil skvěle a překonal i brankáře, ale k jeho smůle se míč od břevna odrazil zpátky do pole. Domácí tak přečkali největší šanci soupeře. Hlavičkovat do brány se pokoušel i Hruban po dobrém centru, ale byla z toho nepříjemná srážka s obráncem a oba hráči potřebovali okamžité ošetření. Na konci se mohl stát kosteleckým hrdinou Grulich, který si dovolil pěkné nůžky, ovšem míč letěl metr nad břevnem. Na druhé straně měli hosté ještě příležitost po rohu, ale obrana dokázala odolat i tomuto náporu a sudí tak utkání ukončil bez jediné branky.

Osobnost utkání

Výsledek už to jednoznačně předurčuje, velkou pochvalu zaslouží oba brankáři. Domácí Jan Vítek zvládl skvěle všechny ošemetné situace a kromě dobrých zákroků i skvěle dirigoval obranu. Jan Malysa na hostující straně zase dokázal udržet naděje hostí především na začátku duelu a byl stoprocentně mužem zápasu.

Zajímavost duelu

Velkou pochvalu si kromě hráčů dnes zaslouží i místní, kteří se starají o trávník. V Kostelci je totiž opět v perfektním stavu a v útulném areálu to tak dobrému fotbalu mohlo jen nahrávat. Jediným negativem jsou branky, kterých se v pátek nikdo nedočkal. A Večerník byl také poprvé po šesti letech u remízy, po které nenásledovaly v krajských soutěžích pokutové kopy.

Atmosféra střetnutí

V zápise o utkání stojí opět záznam o nádherné návštěvě a je vidět, že premiéru si nenechala ujít celá řada fanoušků nejen Kostelce. Rovné tři stovky především z řad domácích návštěvníků se snažili pomoci hráčům k lepším výkonům. Na hřišti to ale zase tak přátelské jako okolo nebylo. Hlavně ve druhé půli už to byl spíše boj, ve kterém nechyběla i spousta zbytečných zákroků a emoce plály na obou stranách.

 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Lubomír KELUC – FC Kostelec na Hané:

„Byl to hezký fotbal, i když nepadly branky, a snad si to diváci užili. Soupeř byl hodně běhavý po celý duel. My jsme chtěli soupeře překvapit na začátku důrazem a bojovností, což se nám podařilo. Jenže jsme nevstřelili jedinou branku. A to si můžeme říkat pořád. Do patnácté minuty mělo být rozhodnuto, jinak to bude pokaždé boj a rozhodne pravděpodobně jediná branka. Pro nás je to ale i tak dobrý bod a obrovské pozitivum do další práce. My si musíme užít soutěž a nyní jsme měli dva soupeře, kteří na tom budou po celý ročník hodně dobře, a kluci si potvrdili, že i s nimi mohou hrát.“

Libor SLÁMA – FK Jeseník:

„Věděli jsme, že nás v Kostelci nečeká nic jednoduchého. První poločas byl o skvělém nástupu domácích, kteří byli ve všem lepší a měli tam dvě až tři jasné příležitosti do desáté minuty. Měli to založené na jednoduchosti a vepředu měli dva urostlé hráče. Nám zrovna dva hráči těchto parametrů dnes vzadu chyběli a bylo to cítit. Silou a důrazem nás tak přehrávali. Poděkovat musíme brankáři, že vše vyřešil. Ve druhé půli už jsme byli aktivnější a hra se hodně vyrovnala, pak jsme měli asi i trochu navrch. Bohužel největší šance skončila na břevně, ale bod po vývoji zápasu rozhodně bereme.“