Ve čtvrtém kole krajského přeboru čekal na Konici už třetí domácí duel. Tentokrát přivítali svěřenci kouče Ullmanna Mohelnici a chtěli si připsat další body do tabulky. Už vstup do sobotního utkání ukázal, že chtějí svou aktivitou soupeři dělat problémy a po dvaceti minutách bylo v domácím táboře hodně veselo.

Poločasové vedení bylo zasloužené, pak ale přišel vytrvalý déšť a zdálo se, že nebude možné ve hře pokračovat. Naštěstí se téměř po hodině mohlo utkání dohrát, přičemž druhý poločas skončil stejně jako ten první. Konice tak mohla po zápase slavit cennou výhru i se svými příznivci, kteří také neměli problém přečkat delší poločas, než je zvykem.

Stav před výkopem

Kouč domácích musel už před začátkem utkání řešit komplikace. Ze sestavy mu vypadl útočník číslo jedna Roman Kamený, ale to nebylo vše. Zdravotní nezpůsobilost nepustila do hry Josefa Cibulku ani Jakuba Kořenovského. Na straně hostů byla situace podobná a také jim scházeli někteří stabilní hráči. Mírným favoritem duelu tak byli domácí, kteří na rozdíl od soupeře už dokázali získat více bodů. A Mohelnici se i přes ambice hrát nahoře zatím nedaří.

Vývoj zápasu

První poločas nabídl zajímavou podívanou, ve které měl navrch domácí celek. Už v úvodní desetiminutovce přišly dvě velké šance, ale branku nepřinesly. Po dvaceti minutách se už ale v domácím táboře slavilo a o další dvě minuty později bylo ještě veseleji. Následně pokračoval poctivý výkon domácích, který narušila chyba deset minut před přestávkou a snížení stavu. O minutu později mohlo být srovnáno, další průběh první půle ovlivnil silný déšť a utkání připomínalo spíše vodní pólo.

Dlouhá pauza před druhým poločasem očividně lépe svědčila Konici. Ta pokračovala v dobrém výkonu a snažila se i nadále udržovat tempo zápasu. Mohelnice se snažila také hrozit, ale do vážnějších akcí ji domácí nepouštěli. Po čtvrthodině tak přišla třetí branka domácích, která hosty zabrzdila. Čtvrtá branka už pak utkání definitivně zlomila a domácí si zápas pohlídali, i když se jedné inkasované brance ještě nevyhnuli.

Zásadní okamžiky

První střelecký pokus měl na svědomí Jaromír Krása, ale jeho pokus mířil hodně nad. Na druhé straně to zkoušel Pauliny, ale dopadl podobně. Po deseti minutách měl obrovskou šanci aktivní Jaromír Krása, ale sám před brankářem nedokázal míč usměrnit. Po dvaceti už ale přišla první branka. Pospíšil si udělal prostor a došel si pro faul ve vápně, který byl zcela jednoznačný - penalta! Míč si postavil Jaromír Krása, který ho poslal na opačnou stranu, než se rozhodl brankář a domácí ve 2. minutě vedli 1:0. Hosté chtěli hned srovnat, ale místo toho se o dvě minuty později k odraženému míči dostal Jašíček a předvedl ukázkovou akci, kdy si povodil tři hráče a následně své sólo zakončil utaženou ranou na zadní tyč – 2:0. Po druhé brance už ale začal déšť, který postupně zesiloval. Ještě než se hřiště dalo hodnotit jako neregulérní, přišlo snížení hostů. Chybu obrany dokázal ve 35. minutě využít Ryba, který si udělal tělem prostor a poslal míč kolem Snášela přesně – 2:1. Stejně jako se Konice dostala do vedení, mohla o něj přijít. Ryba totiž měl i druhou příležitost, ale v podobné situaci branku minul. Posledních deset minut první půle se už nedalo nazývat fotbalem, protože podmáčené hřiště připomínalo spíše vodní pólo.

Poločasová přestávka se protáhla skoro na hodinu, ale po jejím skončení začali opět lépe domácí. Nejprve sice přišla šance Mohelnice, ale Rybova hlava byla slabá. Domácí byli aktivnější a jejich snaha byla korunována brankou krátce před hodinou hry. Běžela 58. minuta, když Jaromír Krása našel centrem přesně hlavu Pospíšila, který se do ní položil a poslal míč na přední tyč – 3:1. Celkově ale ve druhé půli to na šance bylo slabší, protože na těžkém terénu vázla kombinace. Zajímavě to nůžkami zkoušel Pospíšil, ale netrefil branku, a navíc mu byl odpískán faul. Zkoušel to pak hrající kouč hostů Kuba, branku však po odraženém míči netrefil. Domácí měli možnost čtvrté branky po pěkné kombinaci Jašíčka s Pospíšilem, prvně jmenovaný to ale chtěl vyšperkovat ještě nahrávkou do prázdné. Hostům se následně povedlo poprvé dostat do tlaku, který naopak končil čtvrtou brankou domácích. Dlouhý nákop si pro sebe v 76. minutě uzmul Jašíček. Utekl všem, zvládl i kličku brankáři a míč dopravil do prázdné klece – 4:1. Čtvrt hodiny před koncem tak bylo hotovo, což věděly oba celky. Hosté ale chtěli ještě utkání alespoň korigovat, a to se jim podařilo. V 84. minutě po centru Vokouna hlavičkoval Fišara a trefil se přesně na přední tyč – 4:2. Konice už si ale zbytek utkání pohlídala a soupeře k ničemu zásadnímu nepustila.

Osobnost utkání

Na hřišti vynikala trojice domácích hráčů. David Pospíšil, Jiří Jašíček a Jaromír Krása dělali hostům velké problémy a tato trojice měla také podíl ve všech brankách. Největší pochvalu ale zaslouží Jašíček, který k výkonu přidal i dva opravdu krásné góly a byl velmi důležitým článkem sobotního vítězství.

Zajímavost duelu

Neustálý a vytrvalý déšť, který do Konice dorazil během první půle, znamenal velký problém. Už první poločas se dohrával v jedné velké louži a poločasová přestávka se nakonec protáhla na necelou hodinu. Pro Konici to navíc byl druhý případ v řadě. Tentokrát to ale na rozdíl od zápasu v Jeseníku dopadlo dobře a zápas se dohrál.

Atmosféra střetnutí

Na tribunách to byla jasná převaha domácích, z Mohelnice příliš fanoušků nedorazilo. Na hřišti to ale jiskřilo mnohem víc. I nezpůsobilostí terénu tam byla řada soubojů, která zaváněla zraněním, ale vše naštěstí dopadlo bez následků. Tyto fauly přinesly i jisté strkanice, ale vše se zvládlo vyřešit bez emocí, které by znamenaly případné karty.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Petr ULLMANN – Sokol Konice:

„Řešili jsme komplikaci, kdy nám chyběl Kamený, Cibulka a Kořenovský, což je osa mužstva. Kluci ale ukázali svou sílu a zvládli je nahradit. Od prvních minut jsme byli aktivnější a myslím si, že jsme byli lepším mužstvem. David Pospíšil tam krásně pronikl a byla to jasná penalta. O minutu později nás ještě více uklidnil Jašíček krásným sólem. Pak jsme přečkali kritickou chvíli, kdy mohlo být srovnáno, a zbytek poločasu už se jen dohrával kvůli špatnému terénu. Po dlouhé poločasové pauze jsem kluky nabádal k jednoduchosti na těžkém terénu, a abychom se pokusili přidat třetí branku. To se nám podařilo a čtvrtá branka už pak soupeře definitivně zlomila. Mrzí mě ten inkasovaný gól v závěru, ale za tři body jsem rád. Doufám, že si formu přeneseme i do úterní dohrávky v Jeseníku.“

Roman KUBA – FK Mohelnice:

hrající trenér se i přes opakovaný pokus na hřišti i na parkovišti odmítl k dění utkání vyjádřit se slovy, že prý nemá co hodnotit...