Hejtmanství poskytne olomoucké Charitě mimořádný dar ve výši jednoho miliónu korun. Peníze poslouží na provoz lékařské ordinace, která pečuje o lidi bez domova. Jen vloni v ní všeobecný lékař ošetřil 563 pacientů, další stovce pomohl odborný psychiatr.

„Darované finanční prostředky jsou nezbytné pro zachování provozu ordinace praktického lékaře a psychiatra. Olomoucký kraj je uvolní ze svých rezerv k účelu, o jehož prospěšnosti nemůže nikdo pochybovat,“ uvedl Dalibor Horák, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Peníze může Charita využít například na nákup léků a energií pro ordinaci, pořízení spotřebního materiálu a úhradu režijních nákladů. Krajští radní už dali záměru zelenou, uvolnění financí pro mimořádný dar však ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Ordinace nabízí pět dní v týdnu lékařskou pomoc lidem z regionu žijícím přímo na ulici a v určité míře i klientům ubytovaným v našich zařízeních. Nikde jinde v kraji takovou možnost nemají. Personál ordinace se rovněž věnuje prevenci infekčních onemocnění u lidí v nouzi,“ dodala Bára Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.