Uplynulou středu se odehrála dohrávka čtvrtého kola skupiny „A“ I.B třídy Olomouckého KFS v Klenovicích, kde se domácí celek dohodl s hosty na náhradním termínu na základě rozsáhlé marodky.

Hosté vyšli domácímu celku vstříc a po zápase cítili velkou křivdu. Dle slov domácích i hostujících oprávněnou. Po fotbalové stránce ale vyšla první polovina lépe Klenovicím a v poločase slavily zasloužené vedení. Ve druhé části se hra přelévala ze strany na stranu, tedy až na poslední čtvrthodinu, která byla vyhrocenější než dvě odehraná derby před čtrnácti dny. S červenou kartou duel nedohrál Maňák. Kdyby sudí projevil větší odvahu, nejspíše by nastalému závěru zabránil...

Stav před výkopem

V netradičním termínu se oběma celkům nakupily jisté ztráty. Na domácí straně scházel stále zraněný Rozehnal a Pytela. U hostů to byl zase Smékal, který nemohl z osobních důvodů, a stále zraněný Špaček. Oba celky navíc shodou okolností naposled bodovaly proti Brodku u Prostějova a favorit se dal jen těžko hledat. Diváci jistě doufali, že oba celky zopakují své představení v předposledním kole minulého ročníku, kdy utkání skončilo hokejovým výsledkem 6:5. Tentokrát ale spíše než fotbal dostala průchod nevraživost. Proč?

Vývoj zápasu

Domácí celek začal velmi aktivně a hosty tím určitě překvapil. Záhy se totiž po pěkné individuální akci dostal do vedení, a i v dalších minutách dokázal soupeře zamáčknout na vlastní polovině a způsobil jim velké potíže. Otaslavice měly problém dostat ke své hře a vyrovnat se tempu soupeře jim trvalo déle, než se trenérovi líbilo. I přes řadu šancí na obou stranách se už ale do poločasu skóre nezměnilo.

Ve druhém se začalo pozvolněji a na první šance se čekalo. Už to taky byla vyrovnaná bitva od začátku do konce. Dlouho ale opět nebyla žádná z příležitostí využita. Krátce před sedmdesátou minutou se domácí dostali po skvěle zahraném přímém kopu do dvoubrankového vedení a zdálo se, že je to definitivní zklidnění. Jenže hosté krátce nato korigovali a začalo drama. Nejprve uviděl červenou kartu Maňák, ale i přes ni se ještě dostali hosté k šancím, ale žádná z nich už branku neznamenala.

Zásadní okamžiky

Klenovice do utkání vstoupily aktivitou a tu hned z první příležitosti potrestal ve 2. minutě Hirsch, který se uvolnil mezi dvěma hráči a trefil se s přispěním tyče na přední tyč opravdu ukázkově – 1:0. O chvíli později byl ve druhé zajímavé příležitosti opět Hirsch, když za vápnem napřáhl a Sikovi vyprášil rukavice, na následný centr si zase naběhl Hirsch a Maňák zachránil před odkrytou brankou. První šance hostů přišla až po dvaceti minutách, kdy Martin Hon předskočil Poláka v bráně, ale už neměl podporu, kdo by míč do branky doklepl. Z rohového kopu se pak hosté dostali ke dvěma střelám, ale obě zblokovala obrana.

V dalších minutách se dostal za beky Zapletal, ale Sika byl připraven a jeho pokus zlikvidoval. Pak zkoušel z přímáků César překvapit Siku, ale ten jeho střelu zvládl vyrazit na tyč. Zřejmě největší šanci první půle hostů nedokázal proměnit Tomáš Hon. Celou akci udělal nádherně a obehrál hned tři obránce, ale jeho zakončení levou nohou skončilo mimo. V další šanci se dostal před obranu Gerneš, ale jeho pokus na přední letěl jen do boční sítě. Poslední šanci první půle měl opět Hirsch, který dostal přihrávku od Grepla. Tento pokus z první ale skončil hodně nad brankou.

Druhý poločas začal o poznání klidněji než první a do první šance se dostal až po deseti minutách Grepl, který zkusil překvapit brankáře z úhlu, ale marně. Zapletalova hlavička následně skončila mimo. Z dalšího rohu přišla podobná situace jako na straně hostů, ale ani domácí nedokázali z trmy vrmy míč dostat do branky. Čtvrtý pokus měl z domácích hráčů Spálovský, ale střela skončila hodně mimo. Na druhé straně dal o sobě vědět Drmola, který si dostal přes tři hráče a míč předal Chvojkovi, ten ale těžký half volej neposlal mezi tyče. Domácí se pak dostali k přímému kopu, který využili znamenitě. César posunul míč do lajny na Hirsche a ten ho poslal na zadní tyč přesně na nabíhajícího Zapletala, jenž už balón dostal do prázdné branky – 2:0.

Poklidné dvoubrankové vedení ale dlouho nevydrželo a už po pěti minutách skóre zkorigoval Tomáš Hon, který utekl obraně a na dvakrát si poradil s brankářem – 2:1. Hosté najednou byli, jako by je polil živou vodou, ale to jim příliš dlouho nevydrželo. V 75. minutě totiž přišla chyba v defenzivě, kterou hasil Maňák faulem na Spálovského, a sudí bez váhání tasil kartu červené barvy. Řada protestů z hostující strany byla marná a sudí si červenou kartu obhájí. Po chvíli mohl přidat pojistku Buček, ale nepřišel na Siku. Dreksler to naopak zkoušel akrobaticky na druhé straně, ale jen do rukou Poláka. Nejspornější moment utkání přišel krátce před koncem, kdy Tomáš Hon utekl podruhé. Tentokrát byl očividně podražen dorážejícím obráncem. Píšťalka sudího ale zůstala tichá, čemuž se divila i obrana domácích. Poslední vteřiny už pak přinesly jen dohady a benevolentní metr sudího si naštěstí nevyžádal žádné zbytečné zranění či další karty.

Osobnost utkání

Na straně Klenovic se velmi zdařilým výkonem předvedl Martin Hirsch, který už v poločase mohl slavit hattrick. Ve středu hřiště diktoval tempo a byl po celý zápas velmi nebezpečný. K vítězství tak přispěl nemalou měrou a jeho první branka byla doslova výstavní. Druhou svým nadýchaným centrem také připravil.

Zajímavost duelu

Obvykle zajímavý fotbalový zážitek nabízí duel těchto dvou klubů. Ve středu 14. září ale kvůli nepochopitelným verdiktům arbitra šly individuality stranou. Zbytečně benevolentní metr hlavního arbitra, který ani po řadě faulů na té či oné straně či pokusů o simulaci nebyl schopen vytáhnout karty, duel vůbec nezvládl. Utkání naštěstí skončilo bez dramatičtější roztržky.

Atmosféra střetnutí

Jedním slovem bouřlivá. Na tribuně bylo slyšet hlavně domácí příznivce, kteří se rozčilovali při každém verdiktu a snažili se domácí popohnat k vítězství. Na hřišti zase byli daleko více slyšet hosté, kterým se řada zásahů sudího nelíbila. V posledních minutách už to vypadalo, že se bude mluvit o štěstí, pokud se utkání dohraje.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Vladimír HORÁK – Sokol Klenovice:

„Když pominu všechno, co se tady odehrálo, tak musím říct, že těch šancí jsme měli více jak soupeř, ale nedokázali je proměnit. Pak to tak bylo zbytečně nervózní a vůbec to fotbalu neprospělo. Vedli jsme rychle, ale pak jsme další tři tutovky neproměnili. Soupeř tam měl jen něco menšího v prvním poločase. Ve druhé půlce nás ale zatlačil, avšak my jsme se dostávali do zajímavých příležitostí. Přidali jsme druhou branku, ale nechali jsme soupeře brzy snížit. Tři body máme, ale hodně mě mrzí, že ten závěr byl takový, jaký byl...“

Jiří HON – Sokol Otaslavice:

„V první řadě nejsem vůbec spokojen s tím, co jsme tu předvedli. V prvním poločase jsme měli minimálně půlhodinu, než jsme se dostali do tempa, kterým na nás soupeř vletěl. Pak už to bylo daleko vyrovnanější utkání a šance byly na obou stranách. Ve druhé půli se hrálo nahoru – dolů, chvíli tlačil soupeř, chvíli my. Co ale předvedli všichni tři arbitři, považuji s prominutím za výsměch! Jestli se rozhodnou takto zkazit středu dvaceti lidem, protože věřím, že tohle nemohlo bavit ani domácí. Dál k tomu radši nic dodávat nebudu.“

 

I.B třída Olomouckého KFS, skupina „A“ – 4. kolo

Sokol Klenovice na Hané – Sokol Otaslavice

2:1 (1:0)

Sokol Klenovice (4-4-2 oboje zprava)

Polák (zelený)

Bridzik

Cetkovský

César

Popelka

Grepl

Hirsch

Poláček

Zapletal

Owusu

Spálovský

Branky: 2. Hirsch, 66. Zapletal

Střely na branku: 8

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 8

Žluté karty: 24. Zapletal, 90. Spálovský

Střídali: 46. Všianský za Owusu, 60. Chlud za Všianského, 90. Vacek za Spálovský

Trenér: Vladimír Horák

Sokol Otaslavice (4-4-2)

Sika

Ruszó

Vogl

Maňák

Tkáč

Gerneš

Dreksler

Chvojka

T. Hon

M. Hon

Drmola

Branky: 71. T. Hon

Střely na branku: 6

Střely mimo branku: 3

Rohové kopy: 3

Žluté karty: 36. Drmola, 73. Dreksler

Střídali: 65. Zatloukal za Gerneše, 80. Koudela za Tkáč

Trenér: Jiří Hon

Rozhodčí: Valouch – Jurníček, Kubalák

Diváků: 105