Okresní pohárová klání jsou už minulostí a už tuto středu 28. září startuje krajský pohár, kde si jeho vítěz zajistí místo v příštím ročníku MOL Cupu.

Předkolo a první kolo by měla proběhnout ještě v letošním roce, zbylá klání budou pokračovat v jarní části sezóny 2022/2023. Finalista Poháru OFS Prostějov z Němčic nad Hanou sice v poháru nezvítězil, ale rezerva Čechovic jakožto vítěz nemohla svůj celek do krajského přihlásit na základě startujícího „A“ mužstva. V rámci předkola se tak právě Němčice utkají s nováčkem I.B třídy z Brodku u Prostějova, který bude jasným favoritem duelu.

Fotbalisté rezervy Čechovic ovládli třetí ročník obnoveného Okresního poháru 2021/2022 a mohli tak společně s fanoušky oslavit zisk trofeje. Dominovali ve všech třech duelech a o jejich zasloužené výhře nemůže být pochyb. Předkolo krajského poháru ale čeká na jejich finálového soupeře z Němčic nad Hanou. Čechovice totiž do krajského poháru nepustí fakt, že je do něj přihlášeno i jejich „A“ mužstvo.

Čechovický lodivod rezervy byl s vítězstvím spokojený a přiznal, že pohár bral jako vedlejší cíl letošní sezóny. „Pohár jsme chtěli ovládnout a jsem rád, že se nám to podařilo. Pevně věřím, že je to především pro mladé kluky jasná ukázka toho, že můžeme konkurovat i celkům z okresního přeboru a dodá jim to potřebné sebevědomí. Teď se musíme zaměřit na to, abychom došli i k našemu hlavnímu cíli, čímž je vítězství ve třetí třídě. Pokud se mužstvo sejde, tak by mělo patřit k tomu lepšímu i v rámci okresu,“ hlásil kouč Evžen Kučera.

Do předkola krajského poháru, kde čeká Brodek u Prostějova, ho ale pravidla nepustí. Mužstvo by kolidovalo s „A“ týmem, což v pohárových bojích není možné. Minimálně předkolo si tak zahrají Němčice. „My jsme to brali od začátku jako další zápasy navíc, které nám nahradí tréninkovou jednotku. Já bych upřímně možná raději trénoval, protože tam si můžeme nacvičit určité věci, ale takto nám to dodá na fyzičce. Loni nás Brodek dvakrát jasně přejel, má velmi dobré mužstvo. Pokusíme se ho ale v rámci předkola potrápit a uvidíme, na co to bude stačit,“ předeslal již dříve kouč Němčic Pavel Voráč.

Úředním termínem předkola krajského poháru je středa 28. září. A právě na státní svátek se v souboji předkola představí i dva regionální účastníci, na které čeká vzájemný duel. Tradičně na sebe naráží dvojice vítězů Okresního poháru společně s celky, které jsou nejníže nasazené v rámci okresů z krajských soutěží, a nejinak je tomu i u Němčic s Brodkem. Ještě loni se oba týmy potkávaly ve stejné soutěži a v obou případech byl úspěšnější právě letošní nováček I.B třídy Olomouckého KFS, který na výhry bude chtít navázat i nyní. Účastník Přeboru OFS Prostějov ale nechce dát kůži lacino. „Brodek bude favoritem, má velmi dobré mužstvo, o kterém jsme se přesvědčili už loni, ale určitě to nebalíme a pokusíme se mu cestu dál co nejvíce ztížit. Zásadní bude, jak se sejdeme, podle toho budou padat či naopak stoupat naše naděje,“ poznamenal před utkáním lodivod Němčic nad Hanou Pavel Voráč, které budou mít výhodu domácího prostředí.

„Jdeme do zápasu jako favorit, ale rozhodně nás nečeká nic snadného. Němčice letos ukazují, že jejich forma jde nahoru, takže to bude těžký duel. Věřím, že ho zvládneme, a ještě si nějaké kolo zahrajeme. Příležitost by mohli dostat i hráči, kteří toho zatím tolik neodehráli, a věřím, že se tímto zápasem mohou chytit,“ konstatoval kapitán brodeckého celku Jaromír Matoušek.

Vítěz souboje by se měl v následujícím duelu střetnout s Plumlovem v rámci 1. kola na domácí půdě. Z regionu se v krajském poháru představí ještě Čechovice, které však jako zástupce krajského přeboru mají už nyní jistý postup do 2. kola neboli čtvrtfinále. 

 

Pohár KFS Olomouckého kraje - předkolo

středa 28. září, 16.00 hodin:

FK Němčice nad Hanou – Sokol Brodek u Prostějova