V loňském ročníku kromě mála duelů ve třetí nejvyšší soutěži odehrály ženy i tři kola tuzemského poháru, kde se jim dařilo potrápit i favorita z ligových Horních Heršpic. V klání pro soutěžní ročník 2022/2023 se však poroučely hned v 1. kole, kdy neuspěly na půdě Okříšek, které hrají stejně jako Prostějov divizi, jen vedlejší skupinu. Na postup to přitom bylo, ale svěřenkyně kouče Vybíhala neustále dotahovaly, a i když byly po celý zápas lepším týmem, tak dostaly lekci z produktivity.

 

Skóre utkání otevřel z první své šance soupeř a dostal se do vedení zásluhou Paulíčkové – 1:0. O necelých deset minut později se uchytila konečně i šance Prostějova a srovnat se podařilo Vykopalové – 1:1. Jenže z vyrovnání se příliš dlouho Prostějov neradoval a po půlhodině vrátila domácím vedení Nováková – 2:1. I přes řadu dalších šancí se už v prvním poločase skóre neměnilo a eskáčko vědělo, že je nečeká snadný úkol do druhé půle.

Po deseti minutách se ale podařilo srovnat a zdálo se, že Prostějov by utkání mohl zvrátit, když se prosadila Kopečková – 2:2. Jenže třetí vážnější brejková situace domácích znamenala třetí branku, a tentokrát se o ni postarala Baráková – 3:2. Po hodině hry tak museli hosté znovu dotahovat. V 70. minutě se to také podařilo, když Kopečková zapsala svou druhou trefu – 3:3. Vyrovnaný stav ale zase vydržel jen chvilku a o dvě minuty později se Okříšky dostaly opět do vedení, to svoji šanci zužitkovala Neumanová – 4:3. Počtvrté už Prostějov nedokázal zareagovat, a naopak domácí celek přidal ještě pojistku sedm minut před koncem zásluhou Kafkové – 5:3.

Ženy Prostějova sice předvedly solidní výkon směrem dopředu, ale žalostná koncovka a okénka v obraně rozhodly o tom, že se s letošním ročníkem poháru loučí dříve, než by si samy představovaly. V zápase se nedokázaly ani jednou dostat do vedení a domácí jim nadělili lekci z produktivity. (jaf)

Hodnocení trenéra Prostějova Matěje Vybíhala:

„Pohárové utkání pro nás znamená konec v letošní sezóně. Přestože jsme si vytvořili řadu velkých šancí, tak jsme se v zápase ani jednou nedostali do vedení a téměř z každého překročení soupeřek na naši polovinu jsme bohužel inkasovali laciné branky. Byl to doslova zápas blbec. Věřím, že se z toho rychle oklepeme a nakopne nás to k lepším výkonům v soutěži.“

KUPON:

Pohár žen FAČR 1. kolo

SK Okříšky

1.SK Prostějov

5:3 (2:1)

Branky: 13. Paulíčková, 30. Nováková, 61. Baráková, 72. Neumanová, 83. Kafková – 24. Vykopalová, 56. a 70. Kopečková. Rozhodčí: Syrový. Žluté karty: bez karet. Diváků: 30.

Sestava Prostějova: Koudelková – Zapletalová, Koudelková, Tanenbergerová, Ležanská – Barešová, Vykopalová, Pitáková, Zahradníčková – Daňková, Kopečková. Střídaly: Vičarová, Štolbová. Trenér: Matěj Vybíhal.