Víkendový souboj s někdejším prvoligovým týmem nabídne fotbalistům Prostějova los FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

V rámci 15. kola, které oficiálně ukončí podzimní část druhé nejvyšší soutěže, totiž na Hanou dorazí legendární Dukla Praha. Na tituly šampionů Československa už dávno usedl prach, navíc se klub z Julisky již třetí sezónu trápí o patro níž, než kde by jej bohatý majitel rád viděl. A k návratu nahoru prozatím nepomáhá ani velkolepý comeback trenéra Petra Rady. Mužstvo je usazeno uprostřed tabulky, avšak ztráta minimálně na barážové příčky o postup do F:L není velká. Stejně tak ovšem není nikterak výrazný náskok před sestupujícími pozicemi. To samé platí i v případě eskáčka, které o uplynulém víkendu jen remizovalo doma s Opavou (2:2). Nyní se tedy představí podruhé v řadě před vlastními příznivci. Jaká bude domácí derniéra Šustrových svěřenců s letošním rokem? To můžete zjistit tuto sobotu 5. listopadu. Zápas se odehraje od 14.00 hodin na fotbalovém hřišti areálu SCM Za Místním nádražím.

Dukla Praha hrála ještě před třemi lety první ligu. Nyní je druholigová a v současném ročníku F:NL 2022/2023 se pohybuje uprostřed tabulky, aktuálně patří týmu bouřliváka Petra Rady osmá příčka. A právě na tyto pozice se postupně snaží dostat i Prostějov. Kdo bude tedy mít ve vzájemném souboji navrch?

Jak známo, pražský klub má za sebou zajímavou historii, která se začala psát v roce 1949. V éře povinné vojenské služby sbírala Dukla titul za titulem, pak ale přišel pozvolný pád a také úbytek fanoušků z hlediště. V novém režimu se úplně klubu nedařilo, vše vyvrcholilo prodejem oddílu do Příbrami, načež šest let byly Dejvice bez dospělého celku. Přesto si Dukla udržuje přízeň fajnšmekrů po celé republice a díky štědré podpoře majitele Pauknera se povedl comeback na fotbalovou mapu. A do roku 2019 hrála dokonce opět v nejvyšší soutěži, byť úspěchy tam moc nesbírala. I tyto časy jsou momentálně ale pryč, nyní je třetím rokem Dukla druholigová. A v minulé sezóně se jí moc nedařilo. Očekávání a realita se u ní minuly. Tým skončil osmý a stejně se Dukle vede i nyní.

Důvodem je jednak vyrovnanost tabulky, kde stále ještě rozhoduje bod či dva, ale také nevyrovnané výsledky týmu. Mužstvo už poznalo těsné výsledky o jednom gólu. Ale také dost divoké zápasy. Příkladem bylo třeba vítězství z konce září nad Jihlavou 5:0. Proti Karviné naopak tým ve svém posledním venkovním zápase neuspěl stejným rozdílem. Dukla zatím trochu doplácí na to, že se jí nedaří udělat větší bodovou šňůru, od které by se mohla odrazit k lepším výsledkům, a také nepříznivá bilance na hřištích soupeřů.

V týmu Dukly Praha najdeme několik zajímavých hráčů. Podobně jako většina druholigových celků sází i oddíl z Julisky vesměs na mladší hráče. Nicméně matadory týmu jsou tři třicátníci, záložníci Jan Peterka a Václav Svoboda a také útočník Pavel Moulis. Zatímco prvně jmenovaný působí v Dukle už třetí sezónu, zbylí dva zkušení plejeři přišli teprve před tímto ročníkem stejně jako kouč Petr Rada.

Při pohledu na statistiky je vidět jasný střelec Lukáš Matějka. Rekord tohoto útočníka je 16 branek, kterých dosáhl před třemi roky ještě v Ústí nad Labem. Nyní díky sedmi trefám útočí na překonání této mety. Zbylí hráči jsou produktivitou na štíru Ve statistikách dále vévodí, tentokrát v počtu odehraných minut, Jiří Piroch a Jakub Barac, jediní dva z celého týmu překročili tisíc minut na hřišti. Tým pak patří k celkům, které mají poměrně dost vyloučených. Posbíral už čtyři červené karty, z nichž jednu obdržel kouč Petr Rada, který si čerstvě odpykal tří zápasový trest za výhrůžky rozhodčímu a již uplynulou neděli vedl svůj celek v bitvě proti rezervě pražské Sparty. Bude i u laviček prostějovského stánku tuto sobotu „veselo“?