První polovina FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je minulostí. Prostějov v ní skončil nakonec na sedmém místě uprostřed tabulky. I když ale šestnáct zápasů eskáčko již odehrálo, úplně bez fotbalu jeho hráči nebudou. Tým se totiž vrhne do zimní Tipsport ligy. Během této soutěže v minulosti nastoupil proti řadě atraktivních celků v čele s Baníkem Ostrava. Aktuálně poměří ve skupině „C“ síly se slovenskými protivníky Skalicí a Zlatými Moravcemi, třetím sokem bude hanácký rival Sigma Olomouc.

Fotbalový podzim je minulostí. Tým 1.SK Prostějov do něj vstupuje se značně obměněným a omlazeným kádrem, byť kostra mužstva zůstala stejná. Stejně jako ambice. I tentokrát se hovořilo o tom, že by tým měl skončit do pátého místa. Realitou je sedmá příčka. Po podzimu, kdy se tým pohyboval i na dně tabulky, jde ale o pokrok.

„Z mého pohledu začátek sezóny nevyšel. Na druhou stranu jsme posledních šest utkání bodovali. Musíme to brát tak, že umístění po tom začátku je ještě slušné. Nicméně je pravda, že jsme se chtěli pohybovat výš,“ nechal se slyšet předseda 1.SK Prostějov František Jura.

Začátek však byl krušný. Po dvou zápasech, kdy eskáčko bodovalo, v dalších zápasech selhalo. A jednu dobu to s týmem nevypadalo dobře. „Po tom začátku jsme seděli s trenéry i hráči, řešili jsme to. Chtěli jsme přivést konkurenci, dovedli jsme tak Šumberu a Ščedryiho. Mladí hráči se otrkali, starší zase našli formu. Beru to s pokorou, mohli jsme ale z těch posledních šesti zápasů klidně vyhrát o dva více,“ míní šéf prostějovského fotbalu. Na mysli měl například poslední duel s Třincem, kdy hráči Prostějova vedli a nechybělo mnoho k tomu, aby místo bodu brali tři.

František Jura se také zamyslel nad zápory a klady, které tým během podzimu předvedl. „Brankářská jednička Volodymyr Krynskyi se nepotkala moc s formou. Tam to byl pro nás problém. Bárta pak zápasy odchytal slušně. Neříkám ale, že nad Volodymyrem lámu hůl, to určitě ne. Na týmu jako celku ale bylo vidět, že chce hrát, zvládne dělat výsledky, a navíc se na fotbal dalo i dívat. Což je pro mě velmi důležité,“ konstatoval předseda eskáčka. Tomu ale mohou brzy přibýt vrásky. Týmový úspěch druhé poloviny podzimu ani individuální výkony neušly ligové konkurenci. „Nejsme na špičce, ale zaznamenali jsme zájem o naše hráče z první ligy. Hrozí tedy odchody. Ale ty musí mít hlavu a patu pro oba kluby i pro hráče. Pokud pak jde o spolupráci s prvoligovými kluby, tam budeme určitě pokračovat,“ poznamenal František Jura.

 

30 partneri 2022 2023