Jako domácí celek, i když na umělé trávě ve Slovenské Senci, nastoupili fotbalisté Prostějova do druhého utkání zimní Tipsport ligy. Po remíze se Skalicou se tentokrát podařilo svěřencům kouče Šustra druhého soka z nejvyšší slovenské ligy jasně přehrát. Nutno podotknout, že Zlaté Moravce-Vráble nastoupily v hodně kombinované sestavě a na sedmý celek druhé nejvyšší soutěže vůbec nestačily. V posledním zápase proti olomoucké Sigmě tak bude eskáčko hrát o prvenství ve skupině D.

 

První poločas patřil jednoznačně hráčům Prostějova, kteří byli aktivnějším celkem od prvních minut. Po deseti rozehřívacích minutách se mohlo poprvé měnit skóre, kdy mohli Hanáci poprvé udeřit. Hlavičku mířící pod břevno z rohového kopu ale dokázal brankář Chropovský vytáhnout. Po čtvrt hodině už byl ale bez šance. Pěknou kolmici za obranu dokázal zužitkovat Vlachovský, když utekl svému strážci a brankáře překonal obstřelem na bližší tyč – 1:0. O chvíli později mohlo eskáčko skóre zvýšit, ale chybu v rozehrávce soupeře nevyužilo.

Ve třiadvacáté minutě nechybělo mnoho ke druhé brance. Přetažený centr z levé strany byl vrácen před branku, střelu však stihl na poslední chvíli zablokovat nad svou svatyni stoper Polák. Jak se na začátku zápasu brankář Chropovský vyznamenal, tak po pětatřiceti minutách vyrobil velkou hrubku. Míč na středu hřiště dostal po přihrávce Bartolomeu a jeho pokus do středu branky si srazil do vlastní sítě – 2:0. Za další tři minuty spáchala obrana soupeře další velkou chybu a míč dostal na vápně k prostějovskému hráči, jemuž gólovou radost překazil pohotovým zákrokem brankář. V samém závěru první půle se domácím z pohledu zápisu podařilo soupeři vstřelit ještě třetí branku a podtrhli tak velmi vydařenou první půli. Stříž utekl po levé straně a našel prudkým přízemním centrem nohu Bartolomea, který se dokázal během deseti minut podruhé prosadit – 3:0. Eskáčko dokázalo v prvním poločase potvrdit dominanci i třemi brankami.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil a Prostějov byl jasným vládcem utkání. Hned po pěti minutách si centrovaný míč našel Vlachovský, který dokázal oklamat hned dva protihráče, ale jeho pokus zneškodnil dobrým zákrokem Chropovský. Po hodině hry už ale byl čtvrtý úder na světě. Po rychlém průniku na pravé straně dostal do pokutového území přihrávku Kulig a z jedné ho poslal na branku. Na prudkou ránu si sice brankář sáhl, ale vytáhnout ji mimo už nedokázal – 4:0.  Jen tři minuty pak domácí potřebovali na další branku, čímž definitivně podtrhli, kdo je pánem na hřišti. Bartolomeu našel kolmicí Vlachovského, kterému radost z branky překazila tyč. Míč se ale příhodně odrazil ke Střížovi, a ten jej pohotově uklidil do protipohybu brankáře – 5:0. O minutu později mohl zkompletovat hattrick velmi aktivní Bartolomeu, ale jeho prudká rána skončila těsně mimo, a to byla také poslední příležitost, kterou v utkání měl.

Bezzubý soupeř měl za celé utkání jedinou příležitost, když čtvrt hodiny před koncem díky svému důrazu získal míč těsně před pokutovým územím, ale záložník Zlatých Moravců z dobré pozice mířil vysoko nad. Prostějov si tak připsal jednoznačné vítězství nad soupeřem, který zkoušel řadu mladíků. V posledním utkání skupiny bude hrát na domácí půdě se Sigmou o prvenství ve skupině. 

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRA

Pavel ŠUSTR – 1.SK Prostějov

„Ani není moc co k hodnocení. Soupeř tam měl ještě nějaké ligové dohrávky a většina hráčů stabilní sestavy měla volno, takže proti nám nastoupili snad jen dva stálí členové a zbytek byl doplněn hlavně z dorostu. Jsem rád, jak jsme k tomu utkání přistoupili, mohli jsme však vyhrát i vyšším rozdílem. Nedá se to hodnotit jinak, než že jsme měli takový lepší trénink. Jen je škoda, že jsme na takový tréninkový duel museli na Slovensko, kdyby to bylo doma, byl bych ještě spokojenější.“

 

Zimní Tisport liga, základní skupina „D“ – 2. kolo

FC Vion Zlaté Moravce-Vráble - 1.SK Prostějov

hráno v Senci

0:5 (0:3)

Branky: 16. Vlachovský, 36. a 44. Bartolomeu, 60. Kulig, 63. Stříž. Rozhodčí: neuvedeno. Žluté karty: bez karet. Diváků: neuvedeno. Střely na branku: 11:1. Střely mimo branku: 4:2. Rohové kopy: 6:5. Držení míče: 61:39.

Sestava Prostějova: Mikeš – Bolf, Bialek, Gáč, Stříž – Spáčil, Kulig, Šumbera, Vlachovský – Bartolomeu, Šedivý. Střídali: Vyhlídal, Zapletal, Zbožínek, Karásek, Krynskyi. Trenér: Pavel Šustr

Sestava Zaltých Moravců: Chropovský (Richter) – Málek, Polák, Stareček, Bujna, Bača, Nemčok, Zrubec, Vikri, Inte, Čiernik. Střídali: Michaleje, Gerši, Ďurek, Kolembus, Penzéš, Homola, Záhon, Dulay, Ševčík. Trenér: Ivan Galád

 

Zimní Tipsport liga

Skupina D: Zlaté Moravce-Vrable – Skalica 1:0 (1:0). Branka: 30. Múdrý. * 1.SK Prostějov – Zlaté Moravce-Vrable 5:0 (3:0). Branky: 16. Vlachovský, 36. a 44. Bartolomeu, 60. Kulig, 64. Stříž. * SK Sigma Olomouc – Skalica 0:5 (0:3). Branky: 13. Kousal, 22. Fábry, 38. a 49. Haša, 65. Coufal (vlastní).

PRŮBĚŽNÁ TABULKA

1. Prostějov    2          1          1          0          7:2       4

2. Skalica        3          1          1          1          7:3       4

3. Z. Moravce 3          1          1          1          3:7       4

4. Olomouc     2          0          1          1          2:7       1