Zajímavá podívaná, sváteční atmosféra, hlavně pak rozhodčí v roli hráčů. To byl Memoriál Milana Bartoška, turnaj ve futsalu pro rozhodčí. Na hřišti se při hře každého týmu s každým utkaly čtyři týmy: rozhodčí z okresu v černém, z kraje v červeném, z Moravy v modrém a také žlutě oděný tým arbitrů z celostátních soutěží. Turnaj nabídl dramatickou podívanou, ovšem s jednou výjimkou: s výrazným předstihem vyhráli rozhodčí z Moravy.

První zápas nabídl poměrně vyrovnanou podívanou souboje krajských a okresních rozhodčích. Krajští vedli ještě minutu a půl před koncem 2:0. Pak ale přišlo drama, když okres dokázal zatlačit a snížit. Nakonec se ale radovali zástupci KFS Olomouc, když přidali ještě pojistku a zvítězili. Další utkání bylo mnohem jednoznačnější. Morava „celostát“ tlačila téměř od začátku do konce. Skóre otevřeli „modří“ už ve 4. minutě. A během utkání hraného na třicet minut hrubého času skóre postupně rostlo. Žlutí se dočkali první střely až v 9. minutě a prosadili se až ve 25. minutě. Prosadil se Pavel Pospíšil, který se měl později spolu s Michalem Šteierem stát nejlepším střelcem turnaje.

Další zápasy trend potvrdily, zatímco zbylé tři týmy spolu hrály vyrovnané souboje, celek Moravy projel turnajem jako nůž máslem. Ve druhém utkání zničil „okres“ poměrem 10:0. Naopak krajští arbitři nad sudími z ligy vyhráli pouze 2:0, aby následně porazili rozhodčí z okresu 5:2. Před posledním zápasem byla situace jednoznačná. Moravě už stačilo potvrdit jen první místo, fotbalistům z KFS Olomouc naopak už o tolik nešlo. Přesto sehráli s modrým celkem poměrně vyrovnaný zápas, proti Moravě nejvyrovnanější na turnaji. Ještě ve 20. minutě to bylo 2:1 pro Moravu. Krajští tlačili, ale chyběla jim finální fáze. Morava byla naopak nekompromisní a v agresivně hraném utkání se dostávala častěji do šancí i standardek. Gólem minutu před koncem uzavřela jak turnaj, tak cestu k titulu.

Na závěr následovalo závěrečné slovo ředitele turnaje Karla Piňose, který nepochválil pouze sportovní výkony, ale také pohodovou atmosféru a bezproblémové chování. Odměn se dočkala trojice rozhodčích Pavel Majer, Václav Vrážel a Ivo Antoníček, kteří se ujali odpískání turnaje. A poté také jednotlivci a týmy. „Turnaj děláme tradičně. Měli jsme ho vždy v období mezi svátky a Novým rokem. To se osvědčilo, lidi mívají volno. S kolegy rozhodčími a delegáty se pak nemáme možnost potkat mimo hřiště, využíváme toho ve sváteční atmosféře,“ konstatoval Piňos. „Úroveň byla výborná, hrála spousta mladých kluků, kteří začínají pískat. Jsou to všechno bývalí fotbalisti, takže po herní stránce to naprosto splnilo očekávání,“ mínil.

Spokojení byli pak zejména hráči Moravy v modrém, kteří se jali slavit. „Já jsem věděl, že vyhrajeme. Když jsem viděl, v jaké bychom měli nastoupit sestavě, bylo mi jasné, že jedeme pro první místo,“ poznamenal s úsměvem Michal Šteier, který vstřelil pět branek.

Nejlepší jednotlivce celého turnaje ocenil PROSTĚJOVSKÝ Večerník, jakožto exkluzivníé mediální partner klání.

 

výsledkový servis turnaje rozhodčích

OFS – KFS 1:3

Morava – Liga 6:1

OFS – Morava 0:10

KFS – Liga 0:2

Liga – OFS 5:2

KFS – Morava 1:4

KONEČNÉ POŘADÍ

1. Morava                   9 bodů

2. Liga                        6 bodů

3. Olomoucký KFS    3 body

4. OFS Prostějov        0 bodů

 

Nejlepší brankář: Vybíral Jan (KFS)

Nejlepší hráč: Ehrenberger Tomáš (Morava)

Nejlepší střelci: Šteier Michal (KFS) a Pospíšil Pavel (Liga)