Hala Suprovka v Němčicích nad Hanou byla dějištěm fotbalového turnaje mladších přípravek organizovaného klubem 1.SK Prostějov. Dost silně obsazené klání se překvapivě stalo kořistí velmi šikovných benjamínků Sparty Brno.

Na akci přijalo pozvání osm družstev věkové kategorie U8 (ročníky narození 2015 a mladší) v čele s favorizovanými Sigmou Olomouc a Zbrojovkou Brno z vyhlášených moravských bašt kopané. Sigma vyslala do boje dokonce dva své týmy, stejně jako pořádající eskáčko. Z celkového triumfu se však radoval nečekaný kolektiv.

Chlapci brněnské Sparty totiž od začátku sportovních bitev hraných systémem každý s každým na 15 minut trvání jednoho utkání předváděli výborné výkony, jimiž dokázali porazit úplně všechny soupeře. Včetně olomouckého áčka (navíc jasně 4:1) i městského rivala Zbrojovky těsným poměrem 3:2 v nejkrásnějším duelu dne.

Po závěrečném vítězství, jež potvrdilo jejich prvenství, se malí brněnští Sparťané i jejich rodinní fanoušci v hledišti mohli zaslouženě radovat ze zlatých medailí. Sigma A brala stříbro za druhé místo, Zbrojovka se musela spokojit se třetí příčkou, tím pádem s bronzovými kovy.

Ze dvou prostějovských výběrů si vedli lépe 1.SK modří. Sice podlehli Spartě 1:5, Olomouci A 0:7, Zbrojovce 1:4 i čtvrté Líšni 0:3, ale remizovali s pátou Sigmou B 4:4 (vyrovnávacím gólem v poslední sekundě!) i se sedmou Kroměříží 2:2 (výhru naopak ztratili minutu před koncem) a porazili kamarády 1.SK žlutí 4:1. Což znamenalo konečnou šestou pozici těsně za pátým postem.

„Výsledky nejsou v tomhle věku vůbec rozhodující. Důležité je, že naši kluci se každým dalším zápasem proti dobrým soupeřům zlepšovali, dostávají do sebe správné herní návyky a bojují ze všech sil. Budeme dál pracovat,“ uvedl šéftrenér mládeže v eskáčku a zároveň kouč klubové mladší přípravky Antonio Console.

Organizace turnaje se chopil tatínek jedné z domácích hráčských nadějí Marek Valenta s celou rodinou, pomáhali také rodiče dalších malých plejerů Prostějova. A některé z mnoha cen účastníkům věnoval coby mediální partner vydařené akce PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

„Chci moc poděkovat hlavně Markovi Valentovi a jeho rodině, vzali na sebe největší díl pořadatelské práce. Velké díky však samozřejmě patří také všem ostatním rodičům, kteří jakkoliv pomohli. Stejně tak mám radost z přátelské atmosféry celého dne díky sportovnímu přístupu všech zúčastněných mančaftů. Kluci si výborně zahráli,“ zdůraznil Console.

Většinu z vydatné porce osmadvaceti střetnutí obětavě odpískal v roli rozhodčího jeho trenérský asistent Petr Hodulák. „Pro všechny šlo o dost náročný turnaj, ale stálo to za to,“ usmíval se známý fotbalový borec našeho regionu. Pozitivní zprávou na závěr je, že ještě jedno takové klání mladších přípravek 1.SK Prostějov chystá opět v němčické Suprovce na neděli 19. února.