K překvapivému odchodu z řad prostějovských fotbalistů, o kterém se ani nespekulovalo, došlo v průběhu minulého týdne. Nigerijský defenzivní štít, který strávil v dresu eskáčka poslední dvě a půl sezóny, míří ke konkurenci na sever Moravy. Do jarních bojů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY totiž vstoupí v dresu exprvoligové Opavy. „Jedná se o půlroční hostování s následnou opcí na přestup,“ potvrdil na webových stránkách klubu František Jura, předseda 1.SK Prostějov.

Eskáčko už ale stihlo vyřešit náhradu a z Blanska druholigový tým posílí hráč podobného typu Gouamene Sosthene Dano, čtyřiadvacetiletý legionář ze země Pobřeží slonoviny. Druhým potvrzeným příchodem je ofenzivní záložník Ondřej Chvěja z Baníku Ostrava, jenž uspěl na týdenní zkoušce a jeho hostování v Pardubicích se tak aktuálně přesouvá do Prostějova.

 

Po odchodu hráčů z hostování, přestupů Vasila Kušeje a Michala Zapletala, či ukončení kariéry Lubomíra Machynka a Davida Gáče se zdálo, že prostějovský fotbalový klub už bude řešit pouze otázky týkající se doplňování kádru. Během uplynulého týdne ale došlo ke změně takzvaně kus za kus ještě ve středové řadě.

Typickou šestku v modrobílém dresu poslední dvě a půl sezóny plnil Solomon Omale, který ale nyní zamířil ke konkurenci v podání Opavy. „V první řadě musím Salimu popřát, aby se mu v novém klubu dařilo. Působil u nás dva a půl roku, a především na začátku vypadal velice nadstandardně. I díky tomu si vysloužil zkoušku v Mladé Boleslavi, která mu ale nevyšla a vrátil se tak zpátky k nám. Za mě osobně střídal výborné výkony s těmi horšími a někdy to bylo opravdu málo. Sbíral taky karty a občas nás to stálo i body. Shodli jsme se tak na tom, že pokud by dorazila nabídka, umožníme mu to zkusit jinde,“ vysvětlil tento odchod předseda klubu František Jura.

Jeho místo v kádru nově zaujala nová zahraniční posila. Gouamene Sosthene Dano, který dorazil do Prostějova z nedalekého Blanska a trenéři jej už měli možnost vidět v rámci zimních utkání Tipsport ligy v průběhu listopadu. „Dana jsme už měli vytipovaného právě od těchto utkání, kde projevil svůj potenciál. Měli jsme na něj i skvělé reference a věříme, že to bude hráč, který nabídne zase něco jiného. Není to jen ryzí obranář, ale prokazuje kreativitu a snaží se hrát rychle nahoru, což by do našeho stylu mělo sedět,“ uvedl Jura na dalšího afrického hráče, tentokrát z Pobřeží slonoviny.