Hlavní otázkou před startem jarní části skupiny „B“ III třídy OFS Prostějov je to, zda je reálné, že by někdo chtěl sesadit rezervu Konice z prvního a zároveň postupového místa. Jak sám kouč podzimního lídra Petr Antl přiznal, mužstvo čeká těžký boj proti minimálně čtyřem celkům. Reálně se ale o postup může celek připravit jen sám. Jednou z věcí je náskok na konkurenty a druhou, že nejbližší pronásledovatelé si cíl v podobě okresního přeboru pro letošní sezónu nekladou. Už i fakt, že Konice „B“ na podzim ztratila jen jediný bod, ukazuje, že to obnovená rezerva myslí smrtelně vážně a za postupem si jde bez větší problémů.

 

Nejbližším pronásledovatelem jsou na druhé pozici Kladky, které patří tradičně mezi nejlepší celky této soutěže, i když pravidelně zůstávají mimo postupové pozice. „My jsme s podzimní částí spokojení. Myslím si, že druhá příčka je zasloužená. Scházeli jsme se v dobrém počtu a fotbalem se hlavně bavíme. Jsme rádi, že dorazí i lidé z vesnice. S vizí, aby nás to i nadále bavilo, jdeme i do druhé poloviny soutěže,“ prozradil Petr Fiala v pozici hrajícího kouče.

V loňském roce byl postup nabízen i celkům na druhé pozici ve třetí třídě, v této otázce mají ale v Kladkách jasno. „Tady to máme všude kousek a nemusíme řešit dlouhé cestování. Do toho je třeba si přiznat, že na okresní přebor kvalita není. Už také nejsme nejmladší a hrajeme hlavně pro zábavu. Nemyslím si, že bychom ve vyšší soutěži byli konkurenceschopní na víc než holý boj o záchranu, takže rádi zůstaneme tam, kde jsme. Když všechno dobře půjde, druhé místo bychom chtěli udržet,“ doplnil.

O tři body méně než Kladky stihli za podzim ve Ptení, kde se po loňském ročníku rozloučili s okresním přeborem. „Hrajeme nyní to, na co máme. Kromě starších hráčů se snažíme zapojit i mladé kluky a doufám, že brzy převezmou stále větší role. Máme vynikající partu, které neublížil ani sestup. Teď by pro nás bylo zbytečné hnát se zase někam nahoru. Momentálně nám k tomu kvalita schází, což se ukazuje i v této soutěži. Pro nás je tak lepší hrát tady nahoře než se opět trápit a řešit otázku záchrany,“ uvedl Michal Kohout.

Velmi podobně jako Ptení je na tom i druhý nováček z Jesence-Dzbelu, který v minulé sezóně ještě válel v I.B třídě. Po sestupu se ale rozhodl přejít rovnou o dvě patra níže. Ve třetí třídě postupně zapojuje své mladíky, které se mu daří vychovat s pomocí Přemyslovic, protože mají spojenou mládež. „Pro nás nyní nejsou klíčové výsledky, ale určitá stabilizace kádru, kde to chceme začít stavět na našich mladých hráčích. Je to proces na delší čas, který se nám ale do budoucna může vrátit. A s tím do toho také jdeme. Před výsledky má tak nyní přednost koncepce,“ uvedl Vladislav Matějka.

Pátou příčku drží po podzimu Hvozd, který oproti loňské sezóně mírně propadl. „Přišly k nám některé posily, ale bojovali jsme se zraněními a pracovními povinnostmi. Spokojenost s výsledky tak úplně není, ale pro nás je klíčové, že se hraje,“ uvedl Rudolf Švehla, dlouholetý lodivod. „I kdybychom měli kádr a výsledky na postup, tak bychom o tom nejspíše ani neuvažovali. Tady to máme všechno za rohem. Hrajeme týden co týden derby, dalo by se říct, což zajímá i místní lidi, kteří tak přijdou na fotbal. Je to pro ně akce během víkendu. My jsme tak spokojení a hnát se někam, abychom jezdili po celém okrese, by nám nepomohlo,“ vypočítal na závěr.

Šestá a sedmá příčka patří hostům z Olomoucka, kteří se zde už velmi zabydleli. Luká a Vilémov to mají na Konicko opravdu kousek, vychází jim to lépe než trasy směrem k Olomouci. Letos poprvé nastala změna, kdy se před Lukou po podzimní části objevil její hlavní rival z Vilémova, když zvládl derby na půdě soupeře. „My jsme rádi, že zde můžeme hrát. Letos ale hodně řešíme potíže se sestavou a v některých zápasech nás bylo sotva jedenáct. To se pak hned projeví. Když jsme se sešli, tak můžeme konkurovat, ale jinak jsme spíše do počtu. Na tom chceme do jara trošku zapracovat. Snad se nám to podaří. Nějaké přehnané ambice nemáme. Tou hlavní je udržet u nás fotbal i nadále,“ prozradil Petr Vydržel, hrající předseda Luké.

S mírným odstupem se na soupeře dívá rezerva Protivanova, která to má také jako na houpačce. Hodně tam záleží, jak se mužstvo sejde. „Je to rezerva, která je pro starší hráče, mladé kluky a případně hráče A mužstva, kteří nemají takové vyžití. Problém nastává, když hrajeme zároveň, to nás je pak většinou málo, odráží se to i na divočejších výsledcích,“ má jasno Josef Pospíšil.

Poslední dvě příčky patří rezervě Brodku u Konice a Zdětínu, kdy prvně jmenovaný posbíral tři body a druhý ještě o bod méně. „Více bodů by bylo samozřejmě lepší, ale pro nás je ‚béčko´ vytvořené hlavně pro kluky, kteří si nezahrají za první tým, a je doplněné o zkušené hráče. Chceme hlavně dát prostor našim dorostencům, aby si na zápasy v mužských soutěžích postupně zvykali,“ prozradil Radovan Vičar.

Ve Zdětíně jsou rádi, že nadále fotbal funguje, takže výsledky s konečnou tabulkou příliš neřeší. „Pro nás jsou výsledky až na poslední koleji. My jsme opravdu hlavně rádi, že se můžeme sejít, zahrát si s chutí fotbal a po něm chvíli posedět nejen se spoluhráči, ale i našimi fanoušky a všemi, kteří dorazí. Je to jedna z mála kultur, co ještě na vesnicích zůstala. Je tak důležité, že stále pokračuje,“ uvedl Tomáš Kučera. 

 

Osmnáctý díl tradičního seriálu FOTBAL EXTRA vám přináší pohled do III. třídy, skupiny "B" OFS Prostějov, který najdete v tištěném vydání Večerníku, které vyšlo v pondělí 3. dubna