Dvacáté kolo nejvyšší okresní soutěže přineslo souboj tabulkových sousedů, kdy na půdu rezervy Určic zavítaly Držovice. Oba celky se snaží hrát kombinační fotbal a duel tak sliboval zajímavou podívanou. To, co se ale na hřišti nakonec odehrálo, by asi nikdo ani netipoval. Zápas nabídl hned deset branek, po pěti na obou stranách, a v žádném případě u toho nemuselo končit.

Duel plný zvratů tak nakonec rozhodl až penaltový rozstřel, v němž byli úspěšnější domácí hráči, kteří si tak odnesli bod navíc. Kdo ale do Určic dorazil, rozhodně nelitoval. Předvedený fotbal musel pobavit každého fanouška.

Nedělní utkání nabídlo ofenzivní podívanou už od svého úvodu. V první šanci se objevil Trajer, ale mířil nad branku Pokorného. Během prvních dvaceti minut se ale ani jeden z celků do zakončení příliš nedostával. Vše se zlomilo ve 21. minutě, kdy se k míči dostal Halouzka. Měl dost prostoru ve vápně. Toho využil a trefil se utaženou střelou k zadní tyči – 1:0. Srovnat mohl krátce nato Alexy, ale jeho únik vyřešil Hýbl parádním zákrokem. Druhou branku domácího výběru přidal zkušený Vodák, který viděl dálnici před sebou. Nezastavilo ho nic – 2:0. Stále více se do hry dostávali i hosté, ale byli to znovu domácí, kteří zahrozili nejprve Trajerem a následně přidali třetí branku. U dlouhého míče za beky byl Trajer rychleji než Pokorný a došel tak s míčem až do odkryté klece – 3:0. Zdálo se, že je hotovo a hosté mohou hodit na hřiště ručník, ale opak byl pravdou.

Čtvrtou branku mohl opět přidat Trajer, ale těsně minul šibenici. Na opačné straně pak vyšla krásná rychlá akce hostům a Valenta dokázal míč propasírovat pod Hýblem – 3:1. Hostující branku ještě stihl ohrozit Vodák a Pospíšil na opačné straně provětral rukavice Hýbla. Do poločasu už se ale skóre neměnilo.

Do druhého poločasu vstoupili daleko lépe hosté a domácí se nemohli jejich tempu ani přiblížit. Na začátku měl šanci Procházka, ale volil ještě další kombinaci. O minutu později si akci zopakoval a tentokrát nic nevymýšlel. Napřáhl z velkého vápna a technicky trefil nejlépe, jak mohl – 3:2. Hosté byli i dál aktivnějším celkem a tlačili se za vyrovnáním. Největší šanci na srovnání měl Alexy, ale mířil hodně mimo při svém úniku.

Namísto srovnání tak přišel trest, kdy si odražený míč z rohového kopu našel Jeglík. Trefil se přízemní střelou za zadní tyč – 4:2. Držovice na dvoubrankové manko rychle odpověděly a na rozdíl jediné branky snížil svým druhým zásahem Procházka, který si zakřičel a z malého vápna měl jednoduchou úlohu – 4:3. Určice se rozhodly trochu zatáhnout a čekat na případné chyby, hosté tak postupně dobývali. Po trase Procházka – Šťastný se i dočkali, když druhý jmenovaný dostal míč do vápna a napálil ho na zadní tyč – 4:4. Ani to ale nebylo finále duelu a domácí se ještě jednou dostali do vedení. Halouzka poslal krásný pas za beky a Trajer si věděl rady proti Pokornému – 5:4. O chvíli později mohl přidat další branku Šnajdr, ale míč si pokopl příliš, už na něj nedosáhl. V 85. minutě bylo opět srovnáno. Odražený míč si našel Zatloukal a dostál svému příjmení, kdy z half voleje míč zatloukl přesně do víka – 5:5. Tři minuty před koncem si udělal prostor Trajer a po zákroku jednoho z beků sudí neváhal nařídit penaltu. Tu si sám faulovaný postavil a chtěl završit hattrick. Proti však byl brankář hostů, který přečetl úmysl a trefil správnou stranu. V poslední minutě tak mohli rozhodnout hosté, ale Alexyho hlavičku dokázal Hýbl vytáhnout skvělým zákrokem. Rozhodnout tak tento divoký duel musely až penalty.

V nich se v prvních třech sériích dařilo skvěle střelcům. Jediným zakončovatelem, který nakonec úspěšný nebyl, se stal hostující Hodulák, jehož vychytal Hýbl. Domácí se tak mohli radovat z bodu navíc.

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Karel VLACH – Sokol Určice:

„Chtěli jsme získat tři body a díky posílení jsme zvolili dost ofenzivní taktiku. V první půlhodině se nám to vyplatilo, dostali jsme se do vedení o tři branky. Soupeři se pak podařilo snížit, ale stav 3:1 byl pro nás stále velmi dobrý. Zaspali jsme ale trochu začátek druhé půle a Držovice ukázaly, že to nezabalí. Vedli jsme ještě 4:2, a to už musíme dokázat udržet. Stejně tak, když dáme ještě na 5:4 a pak neproměníme dvě loženky. V závěru jsme nedali penaltu, a ještě mohl vyhrát i soupeř. Pro diváky skvělý zápas, pro mě upřímně zas tolik ne, beru to jako ztrátu. Ale fanouškům vstupné vracet nemusíme.“ (smích)

Viktor ŠŤASTNÝ – Sokol Držovice:

„Zápas hodnotím pozitivně. Když jsme viděli, s čím na nás Určice narukovaly, je bod zlatý. Hlavně Halouzka s Trajerem nám dělali velké problémy. Musím pochválit celý tým, že jsme to za stavu 0:3 nezabalili a ukázali naši sílu. Na konci to byla velká divočina, kdy to mohlo dopadnout jak pro soupeře, tak pro nás. Penalty už jsou loterie, tentokrát byli lepší domácí. Ale myslím si, že v krásném počasí viděli diváci deset branek i parádní fotbal, takže mohli odcházet spokojení, ostatně stejně jako my.“

Přebor OFS II. třída – 20. kolo

Sokol Určice „B“ – Sokol Držovice

5:5 (3:1), PK 5:3

Branky: 21. Halouzka, 27. Vodák, 30. a 83. Trajer, 66. Jeglík – 37. Valenta, 47. a 70. Procházka, 79. Šťastný, 85. Zatloukal. Rozhodčí: Dömisch – Kordzik. Žluté karty: 67. Šťastný (D). Diváků: 50.

Sestava Určic: Hýbl – Grulich, Frehar, Němčík – Vaverka, Vodák – Halouzka, Kouřil, Krajíček – Trajer. Střídali: Sigmund, Kadlec, Šnajdr, Mlčoch, Hudský. Trenér: Karel Vlach

Sestava Držovic: Pokorný – Furmanets, Šťastný, Srbený, Grepl – Pospíšil, Procházka, Hodulák, Valenta – Alexy, Zatloukal. Střídali: Škultety, Štěpánek, Budaj. Trenér: Viktor Šťastný