Víkendové 22. kolo krajského přeboru fotbalistů je minulostí. Představili se v něm všechny čtyři regionální zástupci z Prostějovska. A ne všechny mohli být tentokrát s průběhem zápasů a výsledky spokojené. Přímo od ucha k uchu září v Lipové. Její výběr navázal na poslední výkony, připsal si další výhru a už se blíží k nejlepším týmům tabulky.

Nezaváhal ani Kostelec na Hané, trenér Lubomír Keluc měl však z některých pasáží hry pramalou radost. Poloviční spokojenost panuje v Konici, která z posledních čtyř zápasů bere třetí remízu. Tým by už ale nutně potřeboval vyhrát. Nejhůře dopadly Čechovice, jež v jarní části ztratily formu. Tentokrát vůbec nestíhaly na trávníku lídra tabulky, odkud si odvezly nepopulárního búra.

Kostelec „zvládl“ přestřelku

Těžký úkol před sebou měl Kostelec na Hané, když se o body pokusil obrat nepříjemné Dolany. Ty ocenil kouč Kostelce coby dobře hrající tým. Jeho svěřenci nakonec sice zvítězili, k výkonu a pojetí zápasu byl ale Lubomír Keluc velice kritický.

Po středečním derby v Konici přišel pro Kostelec na řadu souboj s Dolany. „Po celé utkání byly Dolany fotbalovější, pohyblivější. V prvních pětadvaceti minutách měly více šancí a mohly vést 2:0. Poprvé nastřelily břevno, pak jsme taktak zabránili, aby to neskončilo v brance,“ komentoval kouč Kostelce na Hané Lubomír Keluc. Jeho tým přesto šel do vedení jako první. „Po hezké kombinaci jsme dali Preislerem na 1:0. Předtím jsme za faul na Grulicha neproměnili penaltu. Karel Fajstl trefil gólmana do noh,“ zmínil pokutový kop kostelecká trenér. Jeho tým se navíc brzy dostal do trháku. „Druhý gól byl do rubriky ´Borec na konec´. Gólman vykopával, stoper to nechal skočit, míč minul a Preisler šel sám na brankáře. Jenže místo aby jej zvedl, tak to tam poslal stehnem,“ popsal s úsměvem branku na 2:0. Připustil prostě, že jeho tým byl šťastnější. „Skóre neodpovídalo průběhu zápasu.“ Dvěma góly ale ani zdaleka zápas neskončil. „Soupeř snížil po rohovém kopu. Nepochopím: z prostředku malého vápna borec hlavičkoval sám na branku. Ještě předtím Preisler mohl z malého vápna klidit do branky, minul o tři metry. Stane se,“ byl ke spálené šanci smířlivý. Navíc brzy kostelecký snajpr vypracoval šanci na 3:1. „Chytil dal gól po nahrávce Preislera na 3:1. Následně přišla obrovská hrubka gólmana. To jsem taky nepochopil. Hráč hlavičkuje, brankář tam doběhne a trefil hráče do obličeje. Nebyl to nakonec pokutový kop. Po propadu dal hned soupeř do branky na 3:2,“ pokračoval Keluc ve výčtu branek. Poslední slovo měli nakonec soupeři. „Po brejku jsme sice dali na 4:2, když Preisler dokončil svůj hattrick. Vyvrcholením ale bylo to, že již v nastaveném čase David Bělka vyběhl a místo, aby hrál levou nohou do autu, hrál pravou. Minul a protihráč snížil na 4:3,“ zavrtěl hlavou Lubomír Keluc. Ten musel podle svých slov hodně pracovat na svých emocích. „Místo, abychom utkání v klidu dohráli, uděláme tohle... Poprvé jsem se šel projít na druhou stranu k plotu, abych nemusel řvát nebo si nezvýšil tep na mnohem vyšší obrátky,“ poznamenal kostelecký lodivod. Své svěřence zkritizoval za zdramatizování duelu. Soupeře spíše chválil. „Úžasně kombinovaly, hrály, chtěly. A Vojta Pospíšil na hrotu, co předváděl v pětačtyřiceti letech? To klobouk dolů. Možná nejlepší hráč na hřišti,“ vzkázal Keluc do Dolan. Pro své hráče měl trochu jiný vzkaz. „Musíme si to srovnat v hlavičkách, protože hrajeme individuálně, ne jako kolektiv. Je to na křeč. Ale úplně zbytečně!“

FC Kostelec na Hané - FC Dolany 4:3 (2:0)

Branky: 40., 45. a 83. Preisler, 65. Chytil – 57. Kaluža, 66. Pírek, 90.(+2) Koiš. Rozhodčí: M. Konečný – Sedláček, Bašný. Žluté karty: 66. Bělka – 82. Macháček. Diváci: 120.
Sestava Kostelce na Hané: Bělka – Fink (40. Holoubek), Lužný, Pavlíček (58. Abrahám), Kupka (58. Chytil) – M. Škrabal (86. A. Grulich), D. Škrabal (58. Skalník), L. Grulich, Ondroušek – Fajtsl, Preisler. Trenér: Lubomír Keluc.

Konickou plichtu vychytal gólman

Druhou remízu v řadě zapsala minulý týden Konice. Po výsledku 1:1 s Kostelcem na Hané dopadl zápas s Medlovem úplně stejně. Rozdíl byl ale třeba v tom, že zatímco proti Kostelci Konice dotahovala, v tomto případě naopak musel vyrovnávat soupeř…

Konici se na jaře moc nedaří. V posledních zápasech nicméně alespoň pravidelně boduje. „Remízu beru, byl to velmi těžký soupeř, fotbalově výborný. Kluci tam ale dali srdce, odbojovali to,“ konstatoval kouč Konice Petr Ullmann. Soupeř na jeho výběr nastoupil ve velkém stylu. „V začátku jsme byli pod tlakem, ale z pěkné akce dal Roman Krása krásný balón a David Pospíšil zavřel zadní tyč a dal na 1:0. To nás povzbudilo,“ poznamenal konický lodivod. „Soupeř i tak nadále hrozil, měl výborný, rychlý přechod. Měli jsme vzadu hodně starostí,“ přiznal. Konici navíc začaly problémy se sestavou. „Do poločasu jsme museli vystřídat tři hráče kvůli zranění. To byl velký zásah do sestavy: tři střídání, navíc vynucená,“ posteskl si kouč. Ve druhé půli nakonec Medlov vyrovnal. „Druhý poločas byl v podobném duchu. Soupeř nás tlačil, šel za vyrovnáním. Udělali jsme jednu chybu, ze které jsme inkasovali,“ poznamenal Petr Ullmann. Víc ale toho Konice soupeři nedovolila. „Rád bych vyzdvihl Jaru Vévodu, který nás hodně podržel. Chytil tak tři gólové šance, včetně dvou úniků. Za bod vděčíme hodně jeho skvělému výkonu,“ ocenil trenér Konice. „Musím kluky pochválit, i když jsme znovu doma nevyhráli.“

TJ Sokol Konice - FK Medlov 1:1 (1:0)

Branky: 36. Pospíšil – 59. Mikuta. Rozhodčí: Aberle – R. Svoboda, Chládek. Žluté karty: 82. Kamený, 90.(+1) Pospíšil – 29. Habáň. Diváci: 210.
Sestava Konice: Vévoda – R. Krása, Širůček, F. Drešr (46. Janeček), Bílý – Pospíšil, Kořenovský, T. Škrabal (24. Blaha (46. Cibulka), P. Krása – Kamený (90+2. Mrňka), J. Krása. Trenér: Petr Ullmann.

 

Nejhorší vystoupení Čechovic

V hodně nezvyklé situaci se o víkendu ocitly Čechovice. Tým, který je zvyklý hrát dlouhodobě na vrcholu tabulky, a nic se na tom dlouho neměnilo ani po postupu do nejvyšší krajské soutěže, ztrácí. Tentokrát padl navíc rozdílem třídy. Na zápas u prvního Jeseníku tak nebude vzpomínat v dobrém. Inkasoval totiž hned pět branek a má za sebou nejhorší výsledek sezóny.

Svěřencům trenéra Koláčka se duel v Jeseníku nepovedl. „Není moc co hodnotit, prohráli jsme o pět branek,“ začal stručně. Následně se přesunul k tomu, co rozhodovalo. „Jednoznačné utkání to bylo, domácí nás předčili hlavně v agresivitě, chuti. Často jsme byli jen sekundantem,“ poznamenal. Začátek zápasu se týmu nevydařil. A do značné míry určil ráz utkání. „Mrzí mě, že dva góly na začátku jsme dostali po rozích, to je strašná škoda. Ze standardky dostávají góly pouze mužstva, která se špatně koncentrují,“ konstatoval. V poločase už bylo skóre o tři góly. „Přiznám se, že nebyla bouřka v kabině, spíš jsme řešili, jak mobilizovat, abychom to důstojně dohráli. Nechtěli jsme jít do nějakého rizika, protože domácí hráli ve velkém laufu,“ ocenil soupeře. Těšit kouče může, že druhá půle se vyvíjela trochu jinak „Druhý poločas byl od nás lepší, pětadvacet minut jsme hráli vyrovnanou partii. Ale posledních dvacet minut nám došly síly, vázla nám organizace. Domácí toho ještě využili,“ zmínil dva góly, které kosmeticky upravily skóre. Koláček se nato ohlédl za důvody nedostatku fyzických sil. „Nedostatek sil si vysvětluji, že to byl třetí zápas v šesti dnech. Odehráli jsme to ve třinácti lidech s gólmanem. Absencí je strašně moc a Jeseník na nás šel v plné síle. Ten rozdíl byl markantní,“ byl si vědom trenér Čechovic. „Dostali jsme pět gólů, obrovskou facku,“ dodal závěrem.

FK Jeseník - TJ Sokol Čechovice 5:0 (3:0)

Branky: 9. Cundrla, 39. Martin Bráblík, 43. Michal Bráblík, 55. M. Planý, 90.(+2) S. Planý. Rozhodčí: R. Svoboda – Aberle, Ondráček. Žluté karty: 51. Janíček, 56. Kysela, 68. Michal Bráblík – 28. Jašíček, 66. Zelina, 72. Lakomý, 86. Šteigl. Diváci: 100.

Sestava Čechovic: Peka – Veselý, Zelina, Haluza (62. Jurníček), Novák – Muzikant, Lakomý, Jašíček (78. Šteigl), Kadlec (78. Nejedlý) – Halouzka. Trenér: Lukáš Koláček.

Poslední tým tabulky neměl v Lipové šanci

Velmi dobré jaro prožívá Lipová. V kvalitních výsledcích pokračovala i minulý týden. Poté, co udržela vítězný zápas ve středeční předehrávce, jednoznačně uspěla i o uplynulém víkendu. Dva zápasy znamenají pro svěřence trenéra Růžičky dvě výhry a šest bodů. A taky obavy od soupeřů, kteří jsou dosud před tímto celkem v tabulce.

Tým Pavla Růžičky má aktuálně dobrou formu: boduje, vyhrává a postupuje pomalu tabulkou nahoru. Tentokrát tomu měla pomoci i sestava soupeře. „Soupeř přijel bez několika hráčů základní sestavy. Měli jsme to o to jednodušší. Zápas byl jednoznačný,“ usmál se kouč. Lutín se potýká se špatnými výsledky, a ne nadarmo je poslední. Oslabení ale rozdíl mezi oběma celky ještě umocnilo. „Byla hlavně otázka, kdy se podaří dát branky,“ poznamenal Pavel Růžička. Jeho tým skutečně branky dal, a ne zrovna málo. Mužstvo potvrdilo, že oproti minulým sezónám se mu střelecky daří. „V prvním poločase jsme měli dost šancí, dali jsme jen jeden gól,“ poznamenal trenér Lipové. Ve druhé už se brankostroj rozjel naplno. „Rychle jsme dali na 3:0 a zápas rozhodli,“ ulevilo se Růžičkovi. Skóre uzavřel středeční hrdina Kosek, který tak prokazuje slušnou střeleckou formu. A s týmem vyhrál už počtvrté v řadě. V jarní části nebodovala Lipová pouze v jediném zápase.

SK Lipová - TJ Sigma Lutín 4:0 (1:0)

Branky: 29. Šup, 49. Vyhlídal, 54. Bačovský, 80. Kosek. Rozhodčí: Trávníček – Běhal, Foral. Žluté karty: 48. Konečný. Diváci: 150
Sestava Lipové: Holásek – Bokůvka, Hloch, Ráček – Bačovský, Stryk, Musil, Hrušák (68. Holub), Vyhlídal (68. Vykopal) – Šup (46. Palla), Kosek (83. Žilka). Trenér: Pavel Růžička