Další regionální derby nabídlo středeční vložené kolo krajského přeboru. V Konici se utkal domácí Sokol s dalším zástupcem Prostějovska v nejvyšší soutěži Olomouckého KFS Kostelcem na Hané. Utkání, v němž měli místy domácí mírně navrch, nakonec dospělo po velmi bojovném průběhu ke spravedlivé remíze. Při pohledu na tabulku má přitom bod cenu zlata spíše pro konický tým.

 

 

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 25. kolo

1.SK Prostějov – FC Vysočina Jihlava

1:0 (0:0)

1.SK PROSTĚJOV (4-2-3-1 oboje zprava)

Vejmola (oranžový)

Bialek

Gábriš

Schaffartzik

Bolf

Moučka

Chvěja

Rolinek

Koudelka

Bartolomeu

Malec

Branka: 52. Bartolomeu

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 3

Rohové kopy: 3

Žluté karty: 34. Bartolomeu, 37. Koudelka, 90+1. Vejmola

Střídání: 71. Vlachovský za Rolinka, 79. Zbožínek za Chvěju, 87. Blahuta za Bartolomea, 87. Gouamene za Moučku

Trenér: Michal Šmarda

FC Vysočina Jihlava (3-2-3-2)

Jágrik

Piško

Vedral

Gabriel

Lacko

Tureček

Svoboda

Selnar

Křišťál

Křehlík

Araujo

Branky: -

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 8

Žluté karty: -

Střídání: 65. Zahradník za Arauja, 76. Vítek za Křehlíka, 85. Tall za Křišťála, 85. Fila za Pišku

Trenér: Michal Vávra

Rozhodčí: Orel – Kříž, Bureš

Diváků: 560

 

Stav před výkopem

Favoritem předehrávky 30. kola byl Kostelec na Hané. Tým Lubomíra Keluce se trvale drží na dostřel třetího místa kraje, byť v posledním zápase prohrál a poslední dobou nestřílí tolik branek. Ještě nedávno ale mužstvo drželo dlouhou bodovou šňůru, kterou ukončil právě až předešlý zápas. Tým má navíc jednu z nejlepších obran v soutěži. Oproti tomu Konice se v jarní části spíše trápí. Poslední derby ale svěřenci koučů Ullmanna a Hochmana zvládli, když remizovali s lídrem z Čechovic. Domácím pak hrálo do karet, že se hrálo na umělé trávě i absence nebezpečného kosteleckého krajního záložníka Jana Skalníka.

Vývoj zápasu

Lepší vstup do utkání měli právě domácí. Konice se dostala do optického tlaku, vytvořila si rohové kopy, ale jinak se dlouho na větší akci. První větší šanci si přitom vytvořil po čtvrthodině hry Kostelec, přičemž hosté hrozili spíše po standardních situacích. To Koničtí se snažili probojovat do zakončení kombinací. Časem se přesto hra vyrovnala, více šancí si vytvářeli domácí, dvě tutovky zahodil i regionální rival.

Druhá půle začala zprvu podobně jako ta úvodní, a sice tlakem Konice. Ta si během deseti minut vytvořila tři šance. Z těch branka ještě nepadla, avšak po hodině hry šel do vedení na protější straně úspěšný Kostelec na Hané. Za pět minut ale bylo zase srovnáno. Čtvrthodinku před koncem mohl rozhodnout Širůček, nestalo se a po zbytek zápasu viděli diváci poměrně vyrovnanou hru jen s minimem šancí a beze změny skóre.

Zásadní okamžiky                                                     

První zajímavější okamžik viděli diváci v 11. minutě. Konice kopala roh, míč se dostal na druhou tyč, zakončením ale akce neskončila. Uběhla čtvrt hodina hry, když po autu Pavlíčka hlavičkoval Hruban, avšak netrefil se mezi tyče. Krátce nato Kořenovský kousek před vápnem sebral soupeři míč, ale rovněž mířil vedle. Ve 27. minutě se mohl radovat z gólu Pospíšil, když Pavlíček našel míč sražený po Lužného standardce, prudkou střelou ale minul břevno. Krátce nato mohl zužitkovat standardku kostelecký Hruban, přízemní střela ale do brány neprošla. Před poločasem si musel hostující gólman Bělka poradit se střelou pod břevno z úhlu, na druhé straně Snášel vyběhl proti dotírajícímu Fajstlovi a sebral mu šanci.

Druhá pětačtyřicetiminutovka byla zprvu znovu v režii Konice. Při rozehrávce zaváhal Lužný, domácí forvard Cibulka ale míč nestihl. Patrik Krása se poté prezentoval nebezpečnou střelou na levou tyč, aby v 55. minutě mířil Cibulka po rohovém kopu hlavou nad bránu. A do třetice konický útočník v akci, kdy mohl využít rozehrávku Patrika Krásy po lajně, střílel však do brankáře. Krátce nato Kořenovský přetáhl centr na druhou tyč. Zde se míče nikdo neujal, naopak z protiakce se Kostelec dočkal branky. V 61. minutě Ondroušek poslal míč na levé křídlo, kde jej zpracoval Preisler a obhodil brankáře střelou na druhou tyč – 0:1. Brzy poté letěla po akci Fajstla další střela, tentokrát ale hráč mířil nad. A po pěti minutách bylo srovnáno. Po standardce Konice si po ose naběhl do šance Bílý a trefil se k tyči – 1:1. V 69. minutě Kostelec předvedl pěknou kombinaci, po níž musel brankář vykopávat před Preislerem. Následně ukázal velký přehled a chladnou hlavu hostující Michal Škrabal, který s míčem na kopačkách bez zbrklosti obkroužil polovinu hřiště a udržel míč pro své barvy. V 73. minutě se připomněl střídající Kamený, ze strany mířil do brankáře Kostelce. Krátce poté měl brankář hostů namále, kdy po chybce málem Konice zakončovala do opuštěné brány. V 76. minutě střílel Širůček, trefil se do brány, ale z vrchu, v hledišti to jen zašumělo. Festival šancí zakončila střela hostů, Fajstl neproměnil z osy hřiště v 88. minutě.

Osobnost utkání

Našlo by se jich více, vybrali jsme ale střelce vyrovnávací branky Martina Bílého. Ten byl během utkání opravdu hodně vidět. O gól si navíc řekl bojovností a dobrým načasováním náběhu. Bez jeho gólového příspěvku by se Konice možná branky nedočkala a její situace už by neměla daleko od kritické.

Zajímavost duelu

Utkání se hrálo na umělé trávě, ne na hlavním hřišti. Řada fanoušků tak nešla ani přes pokladnu, jednoduše si stoupli za plot u užší strany hřiště. V utkání bylo hodně náznaků šancí, ale jen minimum práce pro oba brankáře.

Atmosféra střetnutí

Klidná. Jak na hřišti, tak v hledišti. Jen málo se řvalo a hádalo, diváci byli téměř zcela potichu, pouze v několika málo momentech ze sebe dostávali emoce. Na hřišti v tomto směru byl nejaktivnější brankář domácích Snášel a na druhé straně útočník Preisler.

 

ÚSTY TRENÉRŮ

Petr ULLMANN – TJ Sokol Konice:

„Po debaklu, co jsme zažili s Brodkem u Přerova, jsme si museli leccos vyříkat. S předvedenou hrou v zápase jsem byl tentokrát vcelku spokojený a s výsledkem nakonec taky, podařilo se nám vyrovnat a měli jsme vůli, chtěli jsme to vyhrát. Vytvořili si i šance, ale bohužel nás stále trápí jejich využívání. Hodně říká, že nejlepším střelcem na jaře je obránce Martin Bílý se dvěma góly. Hráče ale musím pochválit: viděl jsem je jet na maximum, v závěru už měli někteří křeče. Tak to má být, zápas byl výborně odbojovaný. Soupeř dal gól z toho, že jsme propadli a že Preisler, který je na tuto soutěž nadstandardním hráčem, situaci vyřešil skvěle. Ale nezabalili jsme to. Remíza ze zápasu je asi zasloužená. Utkání to bylo hlavně bojovné. My jsme měli možná o něco více náznaků šancí. Bod ale bereme, každý je pro nás důležitý.“

Lubomír KELUC – FC Kostelec na Hané:

„Začal bych tím, že jsem nepochopil, proč hrajeme v tomto počasí na tom zeleném parkovišti…?! To s umělkou nemělo nic společného. Hodně mi to vadí. Navíc to uškodilo oběma mužstvům. Hrát na umělce, když je trávník v pořádku, je špatně jak pro hráče, tak hlavně jejich zdraví. A zadruhé v amatérských soutěžích, aby hráči hrávali ve středu, v pracovní den, když je v červnu nádherné počasí, to mi taky přijde zvláštní, aby si kluci zbytečně brali dovolené. Přitom neberou peníze. K samotné hře asi tolik. Pokud by domácí prohráli, bylo by to hodně nespravedlivé. Po celé utkání nemůžu říct, že by byli lepší herně, měli tam jisté dobré pasáže, ale spíš to byl boj. Bojovali jsme, nechtěli prohrát a zaslouženě si bod získali. Spíše jsme bod získali a Konice dnes ztratila vítězství. Měla na to, aby utkání zvládla za tři body. My jsme v uvozovkách bohužel navázali na poločas z Medlova, nemáme žádnou mezihru, nemáme nic. Že jsme získali body, je sice krásné, teoreticky nemáme o co hrát. Měli bychom se fotbalem spíše bavit, já jsem z toho ale na rovinu otrávený. Je to spíš utrpení...“