Poslední týden letošní sezóny byl pro hráče Prostějova nabitý. Ve středu je čekalo 29. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Praze, kde se postavili proti Dukle Praha. Tam to od hráčů eskáčka bylo nemastné, neslané.

Navíc jim nenahrály ani další výsledky a bylo jasné, že o svém osudu ve druhé nejvyšší soutěži nebudou mít jisto až do konečného hvizdu posledního kola, které bylo na programu v neděli 28. května. To už svěřenci Michala Šmardy předvedli diametrálně odlišný výkon a za výhrou si skutečně šli. Záchranu si tak nakonec ukopali domácí skvělou bilancí, kdy pod novým lodivod ovládli všechny čtyři duely.

Hned na úvod pozápasové tiskové konference odtajnil kouč své pocity a dojmy, které prožíval krátce po skončení zápasu. „Jsem teď nesmírně šťastný, že jsme to zvládli. Ať už pro celý klub, tak pro všechny lidi tady v Prostějově, moc jim děkujeme za podporu,“ viditelně si oddechl trenér eskáčka Michal Šmarda.

Velkou radost měl pochopitelně i ze zápasu, kde mužstvo skutečně předvedlo vydařený výkon. A i přesto, že řada hráčů neměla s takovým zápasem zkušenost, tak se toho nezalekla. „Sedlo nám to. Bylo velmi důležité a asi i rozhodující, že jsme se dostali do vedení, protože jsem na mužstvu viděl dnešní zápal pro to, aby se výsledek dostavil. V případě inkasování to však mohlo opadnout. Tohle nám dodalo ještě větší dávku sebevědomí,“ měl jasno Michal Šmarda.

I ze svého osobního pohledu bere záchranu a splněný úkol velmi vysoko ve své trenérské kariéře. „Velmi si toho cením, protože jsem dorazil s jasným úkolem, kterým byla záchrana. Apeloval jsem na hráče, že doma musíme sbírat body a dovézt i něco z venku, což by nám mělo stačit k tomu, abychom se nestrachovali do posledního kola. V Opavě to byl důležitý bod, ale upřímně jsem čekal více venku a větší klid dříve,“ zdůraznil, že se ale nechtěl strachovat až do posledního hvizdu sezóny.

Řeč přišla i na spánek, kterého v posledních dnech moc nebylo v důsledku stresu. „Teď toho ještě upřímně moc nedospím, protože si to teď rozhodně užijeme, že se nám to podařilo, ale pak asi budu potřebovat trošku vypnout. Uvidíme také, co další dny přinesou, protože nevím, zda tu budu pokračovat i nadále. Jsme domluvení do konce května a uvidíme, co nastane dále,“ doplnil Šmarda na závěr s tím, že by v případě nabídky rád v klubu pokračoval i nadále, ale určitě by byl pro doplnění kádru na navou sezónu.

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Ostatní výsledky 29. kola: Příbram – Sparta Praha „B“ 1:0 (0:0). Branky: 49. Petrák. Žluté karty: 34. Jahic, 82. Fišl, 90.(+3) Smrkovský – 78. Lilling. * Sigma Olomouc „B“ – Táborsko 0:3 (0:1). Branky: 31. Galus vlastní, 53. Mach, 85. Kateřiňák z penalty. Žluté karty: 84. Langer – 5. Sylla, 72. Mach * Slavia Praha „B“ – Líšeň 2:1 (1:1). Branky: 6. Kičfaluši, 79. Beran – 15. Sokol. Žluté karty: 88. Labík, 90.(+3) Stejskal – 89. Čermák * Opava – Třinec 0:1 (0:0). Branky: 81. Janoščin. Žluté karty: 48. Jursa, 75. Foltýn, 79. Slaninka, 86. Tandara, 90.(+2) Szewieczek – 25. Helebrand, 33. Omale * Varnsdorf – Karviná 2:2 (2:1). Branky: 9. Schön, 24. Dufek – 12. Málek z penalty, 84. Ezeh. Žluté karty: 11. Zbrožek, 35. Samko – 51. Bederka, 79. Antovski, 90. Mikuš. * Vlašim – Chrudim 4:0 (1:0). Branky: 15. Vilotič, 50. Biegon, 55. a 90.(+2) Horský. Žluté karty: 42. a 80. Vilotič – 8. Řezníček, 33. Svoboda, 33. Mika. Červená karta: 80. Vilotič * Vyškov – Jihlava 2:1 (0:1). Branky: 48. Ramathan, 58. Kanakimana – 36. Araujo-Wilson. Žluté karty: 42. Kanakimana – 43. Vedral, 56. Lacko, 81. Křišťál

 

 

 

19 sk partneri