Zápas o všechno. Den „D“ pro prostějovský fotbal. Tak se mluvilo před nedělním utkáním 30. kola FORTUNA:NÁTODNÍ LIGY o souboji 1.SK Prostějov s rezervou Slavie Praha. Oběma celkům hrozil v případě neúspěchu pád do třetí nejvyšší soutěže, což nechtěl zažít ani jeden z nich. Větší touhu a odhodlání ale v zápase ukázali domácí hráči, kteří před více než tisícihlavým publikem (rekordní návštěva sezóny) předvedli velmi dobrý výkon korunovaný třemi brankami. A stejně jako v premiéře soutěžního ročníku 2022/2023 i podruhé v sezóně stejného soupeře z Edenu zdolali. Další výsledky rezervě Slavie nenahrály, po roce se tak sestava opět doplněná o hráče „A“-mužstva s profesionální soutěží loučí.

Stav před výkopem

Karty byly rozdány jasně. Duel mezi Prostějovem a Slavií Praha „B“ byl doslova bojem o holý druholigový život. Pokud se ani jeden z celků nechtěl spoléhat na další výsledky, musel za každou cenu bodovat. Nabízely se otázky, s čím dorazí rezerva Slavie, která nebude chtít sestoupit. A skutečně přijeli i někteří členové „A“ mužstva. Nejvýraznější tváří byl jistě český reprezentant Petr Ševčík, jemuž sekundovaly zimní posily Hronek a Pech či velezkušený Jan Bořil. V sestavě domácích naopak k žádnému většímu překvapení nedošlo.

Vývoj utkání

Utkání z počátku nabídlo spíše vyčkávanou od obou celků, které nechtěly udělat první chybu a darovat tak soupeři větší šanci, jež by mohla duel ovlivnit. Postupně by se dalo říct, že Slavia byla častěji na míči, ale nebezpečnější byl paradoxně Prostějov, který v prvním poločase měl lepší příležitosti a zaslouženě se dostal i do vedení, které až do poločasu dokázal udržet.

Ve druhé půli museli hosté hru více otevřít a hrát na větší riziko, což se potvrdilo, v prvních dvaceti minutách dokázali fotbalisté Prostějova skutečně zavřít na jejich polovině. Jenže tlak spíše slábl, než sílil, což se potvrzovalo i tím, že i domácí se dostávali do šancí. Druhou branku na uklidnění přidali domácí zhruba dvacet minut před koncem. Na ni ale přišla rychlá odpověď a bylo jasno o tom, že ještě bude drama. Závěr odehráli hosté v křeči a eskáčko ještě po krásné kombinaci přidalo třetí branku.

Zásadní okamžiky

V prvních třiceti minutách o sobě dávali vědět především domácí Bartolomeu a Malec. Prvně jmenovaný se nejprve pokusil dvakrát najít prostor u bližší tyče, ale oba pokusy skončily mimo. V 16. minutě měl první velkou šanci Malec, který se dostal k centrovanému míči, jenže jej poslal nad branku. Útočník 1.SK následně neuspěl ani svojí hlavičkou a mířil těsně nad. Ve 32. minutě se Bartolomeu trefil přesně, jenže jeho rána orazítkovala jen tyč. Slávisté sice drželi míč, ale mimo dosah, kde by mohli ohrozit Vejmolu. Ve 37. minutě přišla i první branka duelu. Po rychlé kombinaci měli domácí dost místa na pravé straně, odkud přišel krásný centr. Na něj o kousek nedosáhl Malec, ale Chvějovi už sedl přímo a zamířil jej kolem Stejskala do branky – 1:0. Z branky se ale domácí dlouho radovat nemuseli. Po centrovaném míči zůstal osamocen Bořil, který však netrefil odkrytou část branky a zamířil mimo tři tyče. Do kabin mohl přidat pojistku Koudelka, jenž pláchl obraně, ale na jeho střelu zareagoval reflexivně Stejskal.

Rezerva Slavie hned po změně stran začala tlakem, který držel permanentně v pozoru domácí obranu. Za celé období z toho byla jen jedna vážnější šance. Tu měl Hronek, který pálil nepříjemně na přední tyč, kde ale byl připraven Vejmola a míč vytáhl na rohový kop. Eskáčko se soustředilo na rychlé kontry a jeden z nich vyšel dokonale. Dlouhý míč si našel Koudelka ve vápně soupeře a miláček místního publika zvládl zasekávačku a následně i ránu, která se díky teči obránce dostala do protipohybu brankáře a zapadla do sítě – 2:0. Erupci radosti však brzo vystřídalo rozčarování. Hned po rozehrávce se hosté dostali až do vápna, kde centrovaný míč před Vejmolou uklidil do branky Bořil, takže bylo sníženo – 2:1.

V tu chvíli se dal čekat závěrečný nápor posílené rezervy, jenže teď nepřicházel a Prostějov bez větších problémů odolával. Pomáhal si i tím, že zvládal podržet míče dál od branky a v případě potřeby dokázal hru kouskovat. Čím víc se blížil konec, tím byli hosté ve větší křeči a vše vyvrcholilo v nastavení, kdy střídající Moučka a Blahuta předvedli parádní akci, na jejímž konci byl Elbel. Ten nadvakrát dokázal propálit brankáře Stejskala a v Prostějově začal večírek záchrany – 3:1.

Osobnost utkání

Na domácí straně bychom dnes neřekli jedno konkrétní jméno, protože v neděli byl největší osobností TÝM. Jeden hráč vedle druhého předvedl, jak má vypadat souboj o holý život. Agresivitou i fotbalovou kvalitou si společně došli pro kýžené razítko k cíli, který byl po nástupu nového kouče jasný.

Zajímavost duelu

Jak v nadsázce hráči i trenéři říkají, že je výsledky nezajímají, tak dnes to bylo zcela o něčem jiném. Každý na tribuně brzy rozebíral jakoukoliv změnu stavu v Jihlavě a Opavě, kde se čekalo, jak jejich utkání dopadnou. Stejně tak to bylo i na střídačkách, aby kluby věděly, jaký výsledek jim případně může stačit k záchraně. Kromě toho se po očku sledoval i boj o udržení v nejvyšší soutěži.

Atmosféra střetnutí

Tisíc dvě stě diváků. Co více k tomu dodat? Poslední zápas sezóny si v krásném počasí nenechalo ujít opravdu velké množství fanoušků, kteří podporovali ve většině domácí hráče a hnali je za důležitými třemi body. I sektor hostů nezůstal zcela prázdný a až na drobné excesy spíše na domácí straně se nic dramatického nestalo. Na hřišti to bylo i přes boj o holý život také relativně poklidné.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Michal ŠMARDA – 1.SK Prostějov:

„Soustředili jsme se na to, protože jsme věděli, o co se hraje. Nechtěli jsme se na nikoho spoléhat a uhrát si to na hřišti sami. Věděli jsme, že přijede kvalitní soupeř, který bude pravděpodobně posílen o hráče hlavního mužstva. My jsme se ale soustředili jen na sebe a rozebrali jsme si jeho hru. Musím dneska mužstvo pochválit. Viděl jsem na všech, že za tím skutečně jdeme, byla tam i potřebná fotbalová kvalita. Dát tři branky takovému soupeři, to je určitá vizitka. A pro nás bylo klíčové, že jsme se dostali do vedení. V určitých fázích jsme se sice dostali pod tlak, ale v takovém zápase ten průběh takový je. Po zisku balónu jsme ho dnes dokázali udržet a hrozit. Jedinou kaňkou byla inkasovaná branka hned po naší vstřelené, ale jinak dnes opravdu klobouk dolů před hráči.“

Marek JAROLÍM – SK Slavia Praha „B“:

„Těžký zápas, navíc v kontextu toho, jak důležité utkání to pro béčko bylo. V první půli jsme to vůbec nebyli my, stres a nervozita nám asi hodně svazovaly nohy. Ty jednoduché věci, které už zvládáme, se nám tentokrát nedařily. Hodně jsme chybovali ve snaze překonat obraný blok domácích. Soupeř se přes vysokého útočníka dostával do brejkových situací. Byli jsme hodně pohybově zaseklí, s tím pak vše souviselo. Šance jsme měli i tak. Někdy to tak ve fotbale je, že i když si šance vytvoříte, ale nejste moc v zápase, tak to tam nepadne. Druhá půle byla hodně ovlivněná tím, že Prostějov chtěl výsledek hlavně ubránit. Měli jsme více prostoru na kombinaci, už jsme neměli co ztratit. S tím jsme do toho ale chtěli jít od prvního poločasu. Chtěli jsme, aby na nás bylo vidět, že nemáme co ztratit, a hrát bez ohledu na to, jaká je situace v tabulce. Ve druhé půlce už to fungovalo, bohužel jsme dostali góly z jednoduchých situací. V závěru to byla už jen křeč...“

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA – 30. kolo

1.SK Prostějov – SK Slavia Praha „B“

3:1 (1:0)

1.SK Prostějov (4-1-4-1, oboje zprava)

Vejmola

Bolf

Bialek

Gábriš

Elbel

Schaffartzik

Bartolomeu

Chvěja

Koudelka

Stříž

Malec

Branky: 37. Chvěja, 68. Koudelka, 90+6. Elbel

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 3

Rohové kopy: 1

Žluté karty: 79. Gábriš, 81. Schaffartzik

Střídání: 58. Vlachovský za Stříže, 67. Moučka za Chvěju, 90+1. Zbožínek za Vlachovského, 90+1. Blahuta za Koudelku

Trenér: Michal Šmarda

SK Slavia Praha „B“ (3-4-3)

Stejskal

Bořil

Švec

Konečný

Pech

Kričfaluši

Ševčík

Labík

Beran

Hronek

Šubert

Branka: 70. Bořil

Střely na branku: 5

Střely mimo branku: 9

Rohové kopy: 11

Žluté karty: 87. Beran, 89. Bořil

Střídání: 46. Šmída za Šuberta, 56. Planka za Pecha, 89. Hájek za Švece

Trenér: Marek Jarolím

Rozhodčí: Zelinka – Podaný, Hurich

Diváků: 1 200

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

Ostatní výsledky 29. kola: Příbram – Sparta Praha „B“ 1:0 (0:0). Branky: 49. Petrák. Žluté karty: 34. Jahic, 82. Fišl, 90.(+3) Smrkovský – 78. Lilling. * Sigma Olomouc „B“ – Táborsko 0:3 (0:1). Branky: 31. Galus vlastní, 53. Mach, 85. Kateřiňák z penalty. Žluté karty: 84. Langer – 5. Sylla, 72. Mach * Slavia Praha „B“ – Líšeň 2:1 (1:1). Branky: 6. Kičfaluši, 79. Beran – 15. Sokol. Žluté karty: 88. Labík, 90.(+3) Stejskal – 89. Čermák * Opava – Třinec 0:1 (0:0). Branky: 81. Janoščin. Žluté karty: 48. Jursa, 75. Foltýn, 79. Slaninka, 86. Tandara, 90.(+2) Szewieczek – 25. Helebrand, 33. Omale * Varnsdorf – Karviná 2:2 (2:1). Branky: 9. Schön, 24. Dufek – 12. Málek z penalty, 84. Ezeh. Žluté karty: 11. Zbrožek, 35. Samko – 51. Bederka, 79. Antovski, 90. Mikuš. * Vlašim – Chrudim 4:0 (1:0). Branky: 15. Vilotič, 50. Biegon, 55. a 90.(+2) Horský. Žluté karty: 42. a 80. Vilotič – 8. Řezníček, 33. Svoboda, 33. Mika. Červená karta: 80. Vilotič * Vyškov – Jihlava 2:1 (0:1). Branky: 48. Ramathan, 58. Kanakimana – 36. Araujo-Wilson. Žluté karty: 42. Kanakimana – 43. Vedral, 56. Lacko, 81. Křišťál

 

Ostatní výsledky 30. kola: Chrudim –Vyškov 0:0(0:0). Žluté karty: 31. V. Svoboda II, 35. Záviška, 43. Sotorník – 6. Ramathan * Jihlava – Vlašim 5:0 (2:0). Branky: 3. Křehlík, 30. Araujo-Wilson, 61. Araujo-Wilson, 69. T. Svoboda, 89. Ogiomade. Žluté karty: 29. Araujo-Wilson, 54. Piško, 55. Tureček, 89. Ogiomade – 23. Onijeb * Táborsko –Příbram 2:2 (1:0). Branky: 34. Kronus, 76. Tusjak – 66. Vokřínek, 82. Petrák. Žluté karty: 69. Tusjak, 69. Alexandr, 74. trenér Roman Nádvorník – 69. Dudl * Sparta Praha B –Sigma Olomouc B 0:2(0:0). Branky: 52. Fiala, 88. Mikulenka. Žluté karty: 31. Ambler – 6. Fabiánek, 45. Fiala, 65. Grečmal, 89. Mikulenka * Karviná –Třinec 1:0 (0:0). Branka: 87. Bartl. Líšeň – Dukla Praha 1:3 (0:0). Branky: 49. M. Jeřábek – 59. Douděra, 77. Hrubeš, 88. Hudec. Žluté karty: 45+1. Otrísal – 51. Barac, 57. M. Zapletal * Opava –Varnsdorf 2:1 (0:1). Branky: 87. Kadlec, 90+3. Šigut – 35. Osmančík. Žluté karty: 61. Rychlý, 81. Janoščín, 90+5. Bílek, 90+6. Helebrand – 57. Schön, 70. Samko.

 

KONEČNÁ TABULKA

1.           Karviná 30          17          5             8             58:37     56

2.           Vyškov  30          14          10          6             45:29     52

3.           Příbram               30          14          9             7             48:32     51

4.           Dukla Praha        30          14          5             11          51:45     47

5.           Líšeň      30          13          7             10          38:27     46

6.           Varnsdorf            30          12          7             11          54:46     43

7.           Táborsko              30          11          9             10          39:43     42

8.           Chrudim              30          8             15          7             32:32     39

9.           Sigma Olomouc B            30          10          9             11          41:46     39

10.         Sparta Praha B  30          11          6             13          32:39     39

11.         Vlašim   30          11          5             14          54:49     38

12.         Prostějov            30          9             9             12          39:57     36

13.         Opava   30          8             10          12          26:29     34

14.         Vysočina Jihlava               30          9             7             14          37:51     34

15.         Slavia Praha B   30          8             8             14          42:56     32

16.         Třinec    30          6             9             15          30:48     27

První tým postupuje přímo do FORTUNA:LIGY, druhý třetí tým čeká baráž se Zlínem a Pardubicemi. Poslední dva celky sestupují do ČFL, resp. MSFL.