Zážitkově krásný a herně kvalitní závěr aktuální sezóny si užili malí fotbalisté 1.SK Prostějov ročníku narození 2015. Nejprve ve čtvrtek absolvovali poslední trénink tohoto soutěžního ročníku se závěrečnou rozlučkou, aby o dva dny později vyrazili na mezinárodní turnaj Zlín Cup 2023.

Klání přitom hostil hlavní zlínský stadion Letná a osm týmů věkové kategorie U8 se tak střetlo na hlavní ploše tamního prvoligového mužstva mezi velkými tribunami, což pro kluky samozřejmě mělo speciální náboj. Navíc obsazení bylo dost silné a nadějní Hanáci čelili hned třem soupeřům, jejichž dospělé týmy působí v elitní české soutěži. Přesto měli prostějovští chlapci výborný vstup do turnaje, když porazili slovenský Púchov 6:3, Kroměříž 6:4 i SK Zlín 5:0, mezitím podlehli po převážně vyrovnaném boji kvalitním Pardubicím 4:7. Následovala půlhodinová pauza, po níž osmiletým reprezentantům eskáčka už viditelně docházely síly.

Navíc čelili papírově silnějším kolektivům a spolufavoritům akce, tudíž častěji inkasovali. Přesto například proti Vyškovu lepším úsekem hry snížili z 0:4 na 2:4 a dalšími šancemi mohli snad i vyrovnat, načež odpadli (2:8). Na celkově vítězný a domácí FC Zlín nestačili 2:12, naopak se Slováckem dlouho drželi krok, než v koncovce udeřili lepší protihráči (2:9).

Nicméně mladší přípravka 1.SK obsadila v konečném pořadí pěknou pátou pozici a rozhodně nezklamala. „Kluci potvrdili velký fotbalový posun, který za poslední rok udělali díky naší společné práci. Řekl bych, že jen dva soupeři tady ve Zlíně nás vyloženě převyšovali, se všemi ostatními jsme dokázali hrát vyrovnaně nebo být lepší,“ hodnotil hlavní kouč U8 a šéftrenér prostějovské mládeže Antonio Console. Družstvo na Valašsku vedl společně se svým asistentem Petrem Hodulákem. „Kluky chci pochválit za bojovnost a maximální snahu, rodičům patří poděkování za podporu i fandění. A FC Zlín děkujeme za krásný turnaj. Rád bych, aby podobně velkých akcí absolvovaly naše přípravky v příští sezóně ještě mnohem víc,“ doplnil Console.

Malá perlička na závěr: ceny všem účastníkům osobně předával známý fotbalista a současný obránce zlínského áčka Václav Procházka.

 

Fotbalový Zlín Cup 2023 přípravek U8 – konečné pořadí: 1. FC Zlín 19, 2. FC Slovácko 18, 3. FK Pardubice 14, 4. MFK Vyškov 13, 5. 1.SK Prostějov 9, 6. SK HS Kroměříž 6, 7. SK Zlín 3, 8. MŠK Púchov 0

Sestava týmu 1.SK Prostějov: Miroslav Mládek, Mikuláš Přecechtěl, Filip Zatloukal, Kryštof Sonnevend, Max Pěček, Juraj Hrabčák, Adrian Hodulák, David Švec, Petr Doseděl

Trenéři: Antonio Console a Petr Hodulák