V předposledním soutěžním víkendu se mohli fotbaloví fanoušci těšit na souboj dvou regionálních zástupců v krajském přeboru. Domácí Kostelec si přál mít i po tomto derby jistotu, že do posledního zápasu půjde z pozice druhého nejlepšího celku soutěže. Lipová zase chtěla napravit dva poslední nezdary a vrátit se na bodovou vlnu. K vidění tak bylo utkání, které nabídlo dva zcela odlišné poločasy. Zatímco v tom prvním měli více ze hry hosté, ve druhém zcela odpadli a vyklidili pozice. Kostelec si i poroto došel pro další výhru a je stále ve hře o historický postup do divize!

Stav před výkopem

Favoritem utkání byli domácí, kteří před vlastním publikem body neztrácí a nadále se drží v nejvyšších patrech tabulky krajského. Sestava byla navíc také relativně kompletní. Scházely jen dlouhodobé absence Prokopa či Abraháma. Lipová chtěla Kostelec na jeho půdě překvapit a po dvou prohrách znovu bodovat. K tomu jí ale scházel například Machynek, Hloch, Bačovský či Holub.

Vývoj zápasu

Úvodní minuty přinesly vzrušení na obou stranách, ale bylo jasně vidět, že daleko jistěji na míči působili hosté, kteří měli více ze hry, naopak Kosteleckým scházela mezihra. Po svižném startu ale zmizely šance a hrálo se spíše od vápna k vápnu. Za první poločas si vedení spíše zasloužili hosté a taky se ho deset minut před přestávkou dočkali, kdy nařízenou penaltu dokázali proměnit.

Do druhé půle se Kostelec potřeboval zlepšit, jestli chtěl se zápasem něco udělat, a to se mu také podařilo. Od úvodu ukázal, že se bude chtít tlačit za vyrovnáním a otočením skóre. Lipová úvodní minuty přežila, ale pak přišla minuta Preislera, který dvěma góly duel otočil. Od této chvíle už bylo až do konce patrné, že hosté se na odpověď nezmohou a domácí si dojdou pro výhru, kterou v závěru pečetil Skalník.

Zásadní okamžiky

V prvních minutách moc nescházelo k zakončení Preislerovi, následně mířil mimo Hruban. Poté už se ukázali i hosté. Kosek ale pálil jen do rukavic Vítka. V 10. minutě přišel moment, kdy hosté hlasitě reklamovali ruku v pokutovém území soupeře. Píšťalka sudího však zůstala němá. První zákrok v utkání měl poté Holásek, který neměl snadný úkol po ráně Ondouška, míč ale vytáhl mimo tři tyče. Lipová měla opticky více ze hry, jenže to nebyla schopná delší čas dokázat počtem šancí. Ve 25. minutě už však hráči pomalu zvedali ruce. Nepříjemný přímák jen tak tak vytáhl Vítek a odražený balón z velkého vápna posílal Stryk zpátky, kde se odrazil od tyče ven. Domácí pak měli poslední šanci v první půli, kdy se z dlouhého autu dostal míč až do malého vápna, následně zůstal mezi nohama brankáře Holáska. Ve 35. minutě přišla jediná branka prvního poločasu. Na centrovaný míč chtěl vyskočit jeden z útočníků, ale byl přistrčen, sudí tak bez váhání odpískal penaltu. Míč si postavil Vyhlídal a poslal ho na opačnou stranu, než šel brankář Vítek – 0:1. Do konce poločasu už toho příliš k vidění nebylo.

Do druhé půle vstoupili aktivněji domácí a poprvé o sobě dal vědět Skalník, který se dostal z levé strany za beky, ale míč mířil jen do boční sítě. Poté přišla trma-vrma na obou stranách ve vápnech, ale ani na jedné z toho nebylo nic. 57. minuta přinesla vyrovnání, o které se postaral Preisler, když využil zaváhání obrany a brankáře a dostal míč do potřebného prostoru – 1:1. Někteří diváci se ještě ani nepřestali radovat a přišel druhý zásah kanonýra. Dlouhý nákop si našel a hlavou jej poslal za vyběhnutého Holáska – 2:1. V dalších minutách dvakrát hrozil Hruban. Oba jeho pokusy tečovala obrana těsně nad. Velkou šanci měl i Ondroušek, kterého ale fantasticky vychytal Holásek. Lipová toho příliš neměla a jedinou šanci měl Kosek, jenže Vítek byl připraven. V závěru pak zůstal Ondroušek ležet, ale Skalník v pohybu pokračoval a dokázal vyhrát sprinterský souboj, z něhož následně zamířil přesně na zadní tyč a přidal pojistku – 3:1. Závěrečných pět minut se už skutečně jen dohrávalo.

Osobnost utkání

Na domácí straně by za druhou půli zasloužili pochvalu všichni, ale hráčem zápasu nebyl nikdo jiný než kanonýr David Preisler. Ten znovu ukazoval svou sílu po celý zápas a v rozmezí jediné minuty dokázal zužitkovat dvě šance, které znamenaly kýženou otočku a tři body.

Zajímavost duelu

Ze hřiště se přesouváme do fanouškovské základny. V Kostelci je léta zvykem, že se pořadatelé snaží udržovat pořádek, jak to jen jde, například pravidelně sbírají sklenice. V sobotním duelu jeden z pořadatelů dokonce i donesl fanouškům pivo přímo na místo, za což zaslouží palec nahoru.

Atmosféra střetnutí

Paradoxně byly v zápase vidět emoce spíše na začátku zápasu, kdy se ozývaly i obě lavičky a na hřišti to trošku jiskřilo. Postupem času se ale duel uklidnil, což dokazuje i počet karet, které musel sudí vytáhnout. Přátelská atmosféra pak panovala i mezi oběma fanouškovskými tábory, kde se nestalo nic, co by se vymakalo normálu.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Lubomír KELUC – FC Kostelec na Hané:

„Chtěli jsme být aktivní, ale to se nám v prvním poločase nedařilo. Lipová byla aktivnější. Do vedení se dostala po penaltě, která byla, a hrála daleko více na míči. My jsme jen nakopávali míče. Jsem rád, že si toho byli vědomi i kluci. Soupeř po prvním poločase zaslouženě vedl. V kabině přišla bouře, prostřídali jsme a musím říct, že ve druhém poločase jsme byli jediným týmem na hřišti a zaslouženě jsme utkání otočili. Na kluky jsem hrdý, jak to odmakali. To jsem u nás dlouho neviděl. Bylo jasně patrné, že pro výhru udělali maximum. Snad takový jako ve druhé půli předvedeme i v posledním kole.“

Pavel RŮŽIČKA – SK Lipová:

„Myslím si, že to viděli všichni, jak to bylo. Byl to zápas dvou poločasů. V tom prvním jsme byli dominantní a dokázali jsme soupeře zatlačit. Ten neměl moc mezihru. Ve druhém ale pro nás bohužel hrálo jen jedno mužstvo, a to byli domácí. Kdybychom v prvním poločase dokázali získat vyšší vedení, třeba to mohlo dopadnout jinak. Ale brzy jsme soupeři po dvou chybách nechali vedení a do zápasu už jsme se nedostali.“

 

PB SCOM krajský přebor – 28. kolo

FC Kostelec na Hané – SK Lipová

3:1 (0:1)

FC Kostelec na Hané (4-5-1 oboje zprava)

Vítek (zelený)

Fajstl

Lužný

Pavlíček

L. Grulich

Skalník

Ondroušek

Hruban

Kořenovský

D. Škrabal

Preisler

Branky: 57. a 58. Preisler, 85. Skalník

Střely na branku: 6

Střely mimo branku: 8

Rohové kopy: 6

Žluté karty: 69. M. Škrabal

Střídání: 46. Holoubek za Fajstla, 46. M. Škrabal za D. Škrabala, 73. Chytil za Kořenovského, 87. A. Grulich za Hrubana, 88. Kupka za Ondrouška

Trenér: Lubomír Keluc

SK Lipová (4-5-1)

Holásek (zelený)

Žilka

Bokůvka

Ráček

Vykopal

Klimeš

Stryk

Palla

Vyhlídal

Kosek

Hrušák

Branky: 35. Vyhlídal z penalty

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 7

Rohové kopy: 2

Žluté karty: 64. Žilka, 84. Ráček

Střídání: 65. Musil za Pallu, 75. Šup za Hrušáka

Trenér: Pavel Růžička

Rozhodčí: Kundrát – Votava, Štětka

Diváků: 220