Nejdůležitější zápas historie kostelecké kopané se odehrál v sobotu 17. června, kdy svěřenci kouče Lubomíra Keluce přivítali na svém hřišti Bohuňovice. V případě úspěchu si mohli zajistit postup do divize, která se u nich nikdy nehrála. Po výsledku 3:0 vypukly ohromné oslavy, které hned tak neskončí.

Je to navíc unikát, který se jen tak nevidí, protože v krajském přeboru se mužstvo ohřálo jen rok, a navíc stejně jako v minulém roce je to i letos postup ze druhého místa. Poděkovat a poblahopřát přišel osobně i starosta města a svůj videopozdrav zaslal z Faerských ostrovů i Mojmír Chytil. Dlouhá noc v Kostelci pak určitě nebyla poslední...

Hned po konečném hvizdu bylo vše nachystáno na oslavy. Sekretář klubu Lubomír Baláš už byl s mikrofonem připraven a každý z hráčů i vedení klubu si užil svou chvíli slávy. Chybět nemohly ani litry sektu a vítězný pokřik. Oslavy následně pokračovaly a kdo ví, zda v areálu hřiště neprobíhají ještě teď.

Pro mě osobně je to neuvěřitelné. Když jsem dorazil do Kostelce, tak jsme plánovali špici I.A třídy. Podařilo se loni postoupit společně s Čechovicemi. Říkal jsem, že si tu soutěž jdeme hlavně užít. Když jsme byli po čtyřech kolech poslední, tak jsme si řekli, že to tak fungovat nemůže. Klobouk dolů před kluky, protože zvládli dalších 26 kol perfektně. Zvládli jsme to, jsme druzí. Kluci si chtějí zkusit divizi, já jim v tom nebráním a přeji jim to. I já se na ni těším, kdysi jsem ji hrál a teď si ji i zatrénuju. Půjdeme tam znovu s tím, že si to chceme užít a hrát důstojnou roli. Věřím, že do budoucna se k nám připojí i další kluby z Prostějovska. Určitě tu najdeme mužstva, kterým by to slušelo, ať už to jsou Čechovice, tak i třeba Určice, když se rozjedou,“ odtajnil své první pocity kouč Kostelce Lubomír Keluc. Nadále také uvedl, že veškeré poděkování a obdiv jde za hráči, kteří v průběhu celého ročníku ukázali, že chtějí. „Všechno je to o klucích. Trefili jsme se na hráče a skvělou partu. Ono to není o mně, já je jen trochu zdrbu, případně jim dám čočku o poločase. Je to o nich, že chtějí. Po zápase jsem jim taky řekl, ať slaví klidně do příštího víkendu, protože mají co zapíjet. Ale na začátku července je chci vidět na přípravě,“ doplnil se smíchem Keluc.

K historickému postupu se vyjádřilo i vedení klubu, které potvrdilo, že poslední týden byl velmi náročný. „Řešili jsme, jestli to zvládneme z pohledu požadavků na řídicí komisi pro Moravu, co a jak s klukama a tak dále. Dělali jsme od sedmi do sedmi a byl to pro mě obrovský pocit úlevy. Mohu říct, že tam není žádná taková překážka, kterou bychom nezvládli. Na divizi se těšíme,“ vyjádřil se sekretář klubu Lubomír Baláš.

Není to přitom tak dávno, kdy Kostelec zachraňoval I.A třídu a nyní jej čeká divize! „Změnilo se myšlení hráčů, to je zásadní prvek. I když jsme měli problémy, tak jsme tu chtěli mít kluky, kteří mají ke klubu vztah. A je tady řada hráčů, které si tu pamatuju v dorostech. Dělají to srdcem a zadarmo. Jsme raritou v kraji a budeme ještě větší v divizi. Jsou rádi, že tu můžou být, a my jsme rádi, že je tu máme,“ dodal Baláš.