Lednové okresní valné hromady jsou pasé. Okresy je posunuly do první poloviny února, stejně tak jako Prostějovsko, které by mělo hlasovat o vedení v pátek 12. února. V původním termínu zatím zůstává pouze krajská valná hromada, kde se bude rozhodovat o tom, kdo po dvaceti letech vystřídá Stanislava Kalába v křesle předsedy. I zde je však možný ještě posun do druhé poloviny března, pokud se situace nezlepší.

Okresní fotbalový svaz měl mít za sebou valnou hromadu již 27. ledna. Pandemie koronaviru však donutila výkonný výbor k posunutí o čtrnáct dnů. Je ale možné, že nejde o poslední posun. „Lednový termín by nebylo možné dodržet vinou koronaviru, přesunuli jsme to tak na polovinu února před krajskou valnou hromadu. Pokud by to situace nedovolila, museli bychom ji znovu odložit. Jednalo by se zřejmě o začátek března, aby byl prostor pro krajskou, která musí samozřejmě proběhnout až po okresních. Z vedení FAČRu v tomto týdnu přišla zpráva o případném posunutí termínu voleb až do konce března,“ přiblížil situaci sekretář OFS Prostějov Petr Antoníček.

Posunutí okresních valných hromad samozřejmě krajský fotbalový svaz zaznamenal. Stále však platí termín 18. února, kde by se mělo rozhodnout o novém vedení. „Zatím zůstáváme u původního termínu krajské valné hromady ve čtvrtek 18. února. Samozřejmě jsme zaregistrovali ten posun okresních z důvodů pandemie. Uvidíme, jaká bude do té doby situace, pokud by se muselo i dále odložit, řešil by se termín někdy ve druhé polovině března, aby měly okresy dostatek prostoru na další posunutí. O tom bychom rozhodovali na výboru začátkem února. Co mám zprávy z pravidelných on-line schůzek vedení krajů a FAČR, mělo by v polovině února dojít k určitému většímu rozvolnění opatření právě pro fotbal, tak snad tomu situace nezabrání,“ doufá sekretář Olomouckého KFS Pavel Peřina a přiznal, že případné konání on-line určitě není nyní možné.

Především krajskou valnou hromadu bude zajímavé sledovat. Po dlouhých pěti mandátech a dvaceti letech končí ve funkci předsedy Stanislav Kaláb, který o svém kroku informoval před začátkem pandemie. O tom, kdo ho v tomto postu vystřídá, dosud jasno není, v současné chvíli je i kandidátka do vedení KFS prázdná. „Kromě pana předsedy Kalába nevím o nikom, kdo by dále nepokračoval, ale také ještě žádné kandidátky nepřišly. Přece jen je skoro měsíc čas, takže uvidíme. Předpokládám, že se většina objeví až po okresních volbách. Co se týče zájmu či nějakého tlaku ohledně voleb, tak určitě žádný neprobíhá. V pátek jsem rozesílal pozvánky, tak uvidíme, zda se i z klubů někdo objeví. Spousta členů by chtěla pracovat. Uvidíme, zda opravdu podají kandidátku a jaký by mohli dostat mandát,“ doplnil sekretář KFS.  

A jak je na tom okresní fotbalový svaz? „O tom, že by někdo ze současného výkonného výboru už znovu nekandidoval, nevím. Do pátého února je ještě času dost, uvidíme podle kandidátek. Zatím však tyto informace ani seznam kandidátů nemám,“ dodal sekretář OFS Petr Antoníček.