Už 23. kolo má za sebou druhá nejvyšší fotbalová soutěž, kde se hned po čtyřech dnech mohli fanoušci těšit na další domácí představení fotbalistů Prostějova, kteří tentokrát ve středu přivítali jednoho z nedalekých rivalů MFK Vyškov. Jeden z aspirantů na postup, který po podzimu vévodil tabulce, sice zatím nenašel optimální formu, ale nyní už se opět vrátil na vítěznou vlnu a chtěl to potvrdit i na půdě svého soupeře. Na opačné straně ale zase chtělo eskáčko potvrdit svou stoupající formu a po dvou výhrách nad favority zvládnout i třetího v řadě. Okolnosti mu k tomu hrály do karet, ale na hřišti se to bohužel neprojevilo.

Před výkopem

Ač se jednalo o zápas mezi druhým celkem tabulky a předposledním, tak oba vstupovaly do zápasu poměrně dobře naladění a zhruba ve stejném rozpoložení. Vyškovu se povedlo po špatném vstupu do jara zabrat a šel do zápasu potvrdit vzrůstající formu. Eskáčko zase po útrapách dokázalo dvakrát v řadě naplno bodovat a chtělo to potvrdit i nyní proti dalšímu z favoritů.

Vývoj

Dalo by se říct, že téměř celý duel nabízel stejný obrázek. Domácí hráči měli od začátku utkání iniciativu pod kontrolou a snažili se překvapit dobře zformovanou obranu soupeře. Vyškov naopak čekal spíše na možnosti přečíslení a rychlé kontry, na které měl směrem do ofenzivy typologicky stavěné hráče. Na obou stranách to v průběhu první půle znamenalo zajímavé šance, ale branek se diváci nedočkali.

Na konci první půle došlo k vyloučení v řadách hostujícího mužstva a do druhé půle se tak nedal čekat jiný obrázek, což se přesně potvrdilo. Situace se ještě více změnila po úvodní brance, kterou i v deseti dokázali vstřelit hosté a mohli tak zalézt do ještě hlubšího bloku. Celá druhá půle tak byla vesměs o dobývání hostující svatyně, kde se však Prostějov ne a ne dostat k větší příležitosti. V závěru to pak zase byli naopak hosté, kdo mohl přidat pojistku.

Zásadní chvíle

První zajímavější situace přišla v podání domácích, kdy zahrávali nacvičený signál a Bartolomeu našel lobem Jaroně, jeho střílený pokus ale proletěl bez teče malým vápnem. Další situaci pak ve 12. minutě zapsali hosté. Po rohovém kopu Prostějova se totiž do úniku dostal po přihrávce Enemeho Fomba ale s jeho zakončením si dokázal poradit Mucha. V krátkém časovém sledu po necelé půlhodině měl na hlavě během minuty dvě branky Matoušek. U první dokázal skvěle umístit míč po centru Koudelky, ale brankář Borek vytáhl skvělý zákrok. Z následného rohu se pak objevil sám na zadní tyči, ale míč s přispěním brankáře i tyče skončil opět mimo kýžený prostor. Na dvě velké šance odpověděli brzy i hosté, když rychlý kontr ještě Krollis vyšperkoval patičkou na Dialla, který viděl odkrytou branku, ale Štěrba včasným blokem zabránil nejhoršímu. Poslední pětiminutovka nabídla delší přerušení v důsledku červené karty a ošetření Látala. Toho totiž velmi nešetrně přebrousil Štěpánek a sudí neváhal hostujícího kapitána vyloučit. Po přímém kopu se po centru dostal k šanci Jaroň a mohl hned využít přesilovku, pálil však z těžké pozice nad.

Hned start druhé půle přinesl umlčení stadionu a radost hostujícího sektoru. Centrovaný míč po faulu na polovině sice nůžkami jeden z útočících hráčů netrefil, ale míč se po několika odrazech dostal až na malé vápno, kde ho Sylla poslal pod víko – 0:1. Následných čtyřicet minut už bylo jen o dobývání. Nejblíže byl Prostějov k vyrovnání po hodině hry, ale z rohového kopu skončil míč jen na přední tyči. V dalších minutách měl ještě v těžké pozici hlavou odkrytou část branky Bednár, ale mířil nad. Se střelou Malce z otočky a Jamiua na konci si dokázal poradit Borek. Naopak v samém závěru měli dvě příležitosti hosté, ale Svoboda ani Delferriere nemířili přesně.

Osobnost

Na domácí straně bylo jasně vidět, že nejvíce chtěl ve druhé půli změnit aktuální vývoj Koudelka, který si hledal každý míč a snažil se ho nějakým způsobem dostat do nebezpečného prostoru, ale ani to nestačilo. U hostů pak předvedl doslova skvělý výkon vytáhlý útočník Krollis, který dokázal uhrát nespočet míčů a v těžkých chvílích po vyloučení dokázal silně pomoct dostat se z tlaku.

Zajímavost

Tentokrát vybíráme rozhodčí, protože do Holice dorazila ostřílená ligová trojice, kde se jako hlavní ukázal sudí Černý. V loňském roce byl tento sudí často skloňovaný a v krátkém sledu odpískal hned tři derby, která zvládl. Nyní dokázal velmi dobře odřídit i moravské derby a zápas měl celou dobu pod kontrolou. 

Atmosféra

Na stadionu se to hemžilo barvami obou celků a je možná škoda, že se utkání nehrálo ještě o něco později, protože divácká kulisa by byla jistě ještě lepší. Vše ale probíhalo v přátelském duchu na tribunách a ani na hřišti to zase tak moc nejiskřilo. Kromě červené karty k vidění příliš rozmíšek nebylo a oba kluby se soustředily hlavně na své výkony.