Páteční odpoledne zastihlo fotbalisty Prostějova při střelecké kanonádě v Třinci. Na umělé trávě se postavili místnímu rivalovi Fortuna:Národní ligy A zprvu se jednalo o vyrovnané utkání, herně i výsledkově. Nakonec se ho ale svěřencům trenéra Pavla Šustra podařilo překlopit na svou stranu. Hodně jim k tomu pomohly tři využité penalty a taky gól Štěpána Langera zpoza vápna.

Začátek zápasu byl ve znamení centrů. První vyslal Vaněk, druhý Stříž. Oba skončily u gólmanů. Krátce nato Stříž srazil míč od útočícího soupeře jen k jeho třineckému kolegovi, byla z toho střela po zemi mimo. Zato v 6. minutě mohl Prostějovu zle zatopit Junior. Po zmatečné situaci plné sražených míčů se ocitl sám před brankářem, tísněn ale přestřelil. Nato už se k akci odhodlali Zapletal s Koudelkou, vinou špatné komunikace ale vyzněla do ztracena. Domácí odpověděli kombinací bez střely, hra se ale záhy přelila na půlku Třince, po nahrávce Baly šel Matoušek ze strany do brány, byl z toho faul domácích, který rozhodčí potrestal penaltou. Koudelka zamířil k pravé tyči a ve 14. minutě otevřel účet zápasu – 0:1.

Nicméně domácí byli, mírně řečeno, nespokojení s verdiktem rozhodčího. Měli za to, že hráč Prostějova spadl bez cizího zavinění, nad trávníkem se tak nějakou chvíli nesla nevybíravá slova. Po chvíli dohadování se však pokračovalo. Hra byla pořádně ostrá, na trávníku se tak co chvíli ocitl třeba Vaněk. Občas ale přicházely i šance, Omale třeba hlavou po růžku minul, Junior se zase řítil do šance, ale zastavil ho ofsajd. Velkou šanci první půle ale měl po nahrávce Omaleho a přenechání míče od Koudelky Matoušek. Ale skóre se neměnilo. Až ve 29. minutě, kdy si Junior naběhl mezi tři hráče, přes které se nedostal, rozhodčí však situaci vyhodnotil znovu na penaltu. Tu Habusta s přehledem proměnil a vyrovnal – 1:1.

Eskáčko navíc mohlo brzy prohrávat, po centru Javůrka ale míč skončil vedle tyče. Jenže zahřmělo na druhé straně, Hlúpik „zužitkoval“ nepovedený centr Machynka tak, že míč propadl za záda brankáře – 1:2. Vedení mohl pojistit Matoušek, z úhlu našel jen připraveného gólmana. Ve 42. minutě naopak přišel okamžik, který na hřišti nevidíme rádi, Aleš Schuster skončil na trávníku a vypadalo to, že pro něj zápas skončil. Nicméně po čase se přeci jen zapojil do hry.

Úvod druhé půle byl z prostějovského pohledu lepší. Nejen herně, ale také výsledkově. V 56. minutě potrápil Langer soupeře, když prošel hladce hned přes dva, střela z toho nebyla. Hosté reagovali střelou Ciencialy z úhlu, střelec stihl ještě znovu poslat na zem Schustera. Střelecké štěstí zkusil taky Zapletal z dálky, na nervy domácím ale zejména zabrnkal brankář Bárta. Ten si pohrál s napadajícím soupeřem a udělal mu kličku. Krátce poté se Prostějov radoval potřetí, další faul ve vápně potrestal proměněnou penaltou Solomon Omale – míč poslal po zemi mimo dosah brankáře – 1:3.

To ale nebylo vše, v 77. minutě po kombinaci dostal míč zpětnou nahrávkou Langer a následným vysokým obloučkem překonal vyběhnuvšího brankáře Třince – 1:4. Poté už bylo na hřišti prakticky jen jedno mužstvo. Projít mezi soupeři zkusil Stříž, Šmehyl to pak zkoušel protlačit po ose. A po dalším faulu přišla, jak jinak, penalta. Tu prostějovský obránce proměnil a stanovil na konečných 1:5. Tečku za zápasem ale ještě mohl udělat Omale, jehož prudkou střelu pod břevno gólman domácích se štěstím vyrazil.

HLASY TRENÉRŮ

František STRAKA - FK Fotbal Třinec:

K utkání se odmítl vyjádřit.

Pavel ŠUSTR - 1.SK Prostějov

„Myslím si, že v první půlce jsme byli hektičtí. Zbytečně to bylo takové soubojové prostředí, strašně moc soubojů a zbytečných ztrát. Takový fotbal hrát nechceme. Druhou půlku se dojem malinko zlepšil, už jsme se dostali více na balón, začali si být jistí. Je pořád na čem pracovat. Je třeba říct, že kvůli tomu, že není Zlatohlávek, není David Píchal, tam dáváme kluky, kteří nejsou na hrotu tolik zvyklí hrát. Ale o to je důležitější, abychom hráli po zemi a kombinačně, protože tam nemáme klasického hroťáka.“

ZIMNÍ PŘÍPRAVA -  4. přípravný zápas

FK Fotbal Třinec – 1.SK Prostějov 1:5 (1:2)

Branky: 29. Habusta z penalty – 14. Koudelka z penalty, 34. Hlúpik (vlastní), 68. Omale z penalty, 77. Langer, 88. Šmehyl z penalty.

Žluté karty: 75. Matoušek. Hráno bez diváků.

 

sestava Třince: Pastornický (46. Křepela) – Celba (46. Omasta), Habusta (46. Gáč), Janoščín, Hýbl (46. Bolf) – Vaněk (22. Buneš), Foltyn (46. Weber) – Hlúpik (46. Puchel), Javůrek (46. Steinhubel), Samiec (46. Cienciala) – Attah (46. Nieslanik). Trenér: František Straka.

sestava Prostějova: Mucha (46. Bárta) – Machynek (46. Šmehyl), Bala (46. Straňák), Schuster, Stříž (46. Sečkář) – Spáčil, Omale – Matoušek, Langer, Zapletal – Koudelka (46. Jurásek). Trenér: Pavel Šustr.