Druhé utkání jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY čekalo na hráče trenéra Pavla Šustra netradičně ve čtvrtek.

Koronavirová katastrofa v podobě odloženého zápasu se po přeložení utkání s Duklou nekonala. A tak eskáčko vyrazilo na trávník Žižkova. Snad tomu bylo i díky dobrému vstupu do utkání, Prostějov každopádně většinu zápasu byl lepší. Krátce po změně stran dal v krátkém sledu dvě branky, a jak se později ukázalo, stačilo to. Domácí snížili pouze penaltou Mashikeho, na víc už se přes závěrečný tlak nezmohli. Eskáčko se tak alespoň dočasně dostalo na skvělé druhé místo!

Utkání začali lépe Prostějované. Od začátku hýřili aktivitou a bylo otázkou času, kdy přijde zajímavější šance. O tu se postaral v 7. minutě Stříž. Rozjel útok, nahrál Koudelkovi, který ještě dával před bránu. Hosté se ale vrátili. Krátce na to musel po ztrátě faulovat Omale a byla z toho první karta zápasu. I nadále ale místo faulů Prostějov sbíral spíše míče. V 11. minutě dostal dlouhý balon Píchal. Brankář byl vytažený, ale stihl se vrátit a zneškodnit střelu Matouška. Domácí měli pouze ve 12. minutě náznak, kdy Bárta raději vyběhl po míči a získal ho před Mashikem. Eskáčko bylo rychlejší, přesnější, odhodlanější. Podtrhl to Stříž, který ve zdánlivě bezvýchodné situaci odtlačil soupeře a získal z ničeho roh.

Až v 17. minutě ale přišla větší šance. Koudelka na hraně vápna střílel zpoza obránce, Švenger si poradil. Další nadějnou šanci mohl mít Píchal, byl z toho však ofsajd. Na druhé straně se konečně Žižkov vzchopil. Rána Diviše ale nebyla přesná a Mashikeho přízemní ránu pokryl Bárta. Ve 25. minutě po standardce Koudelky hlavičkoval Matoušek, ve 27. minutě naopak střílel Koudelka, dorážka Zapletala nebyla z povedených.

Snad i kamery pak povzbudily prostějovské hráče, aby si na hřišti dovolili něco víc. Ve 37. minutě Koudelka prokličkoval obranou a je velká škoda, že následnou střelu jeden z beků srazil. Ve 43. minutě mohli být naši hráči vděční rozhodčímu, protože se nežlutilo po faulu na Batioju. Konec poločasu přikořenil povedený centr Omaleho. Brankář měl velký problém udržet míč před dotírajícími hráči.

Ve druhé půli dlouho bezbrankový stav nevydržel. V 50. minutě poslal Koudelka lob na Zapletala, ten poslal míč Matouškovi, který procedil míč na bližší tyč – 0:1. Hosté mohli snížit ránou Moulemeho, mířil však do středu brány. A pro Žižkov bylo záhy hůř, v 59. minutě si naskočil hlavou na roh Martin Sus, který zamířil mimo dosah brankáře – 0:2.

Domácí na nepříznivý vývoj zareagovali dvojím střídáním, chtěli hlavně posílit útok. Moc se to ale neprojevovalo. Zapletal v 74. minutě dostal prostor, jeho přízemní střela skončila u brankáře.

V 77. minutě už Žižkov zatlačil. Batioja vyslal spíše propagační střelu, spolupráce Bazala a Zoubeleho byla zakončená zblokovanou střelou. Urbanec pak prošel obranou, nabídl Mashikemu. Ten střílel do brankáře a jeden z domácích zazdil dorážku. Žižkov se probudil. Nakonec ale jediný gól vstřelil v 84. minutě Mashike z penalty, která byla nařízena po nepřehledné situaci v brankovišti. Víc už domácí, i díky obětavosti eskáčka, nestihli. Jurásek naopak mohl pádit sám na bránu, proti byl však ofsajd, následně Langer dal nádherné jesle soupeři a rozehrál zdánlivě ztracenou situaci. A tak mohl Prostějov slavit nejen body, ale taky posun na druhou příčku!

 

FK VIKTORIA ŽIŽKOV - 1.SK PROSTĚJOV 1:2 (0:0)

Góly : 84. Mashike (pen.) - 50. Matoušek, 59. Sus

ŽK : Pudil - Omale, Šmehyl, Bárta

Rozhodčí : Machač - Volf, Mojžíš, Ulrich

Hráno bez diváků.

FK Viktoria Žižkov:

Švenger - Řezáč (68. Urbanec), Opluštil, Pudil, Auer - Súkenník (55. Muleme), Sixta - Diviš (68. Bazal), Batioja, Zoubele - Mashike

1.SK Prostějov:

Bárta – Šmehyl, Bala, Sus, Stříž – Matoušek (78. Langer), Omale, Kopřiva, Zapletal (78. Jurásek) – Koudelka (90. Spáčil), Píchal (59. Zlatohlávek)