O děti nemáme nouzi, hlásají z Konice. Rozhodně ne o ty nejmenší. Mládeži zde dlouhodobě dávají velkou váhu. Aby taky ne, nejeden z odchovanců nyní kope za „áčko“ a snaží se tým Sokola dostat zpět do krajského přeboru. Jenže přišel koronavirus. A slušně rozjetá sezóna se zastavila.

„Před rokem jsme pravidelně s dětmi trénovali dvakrát až třikrát týdně, kdy na trénincích rotovalo asi pětadvacet dětí. Ještě před zlomovým březnem se nám podařilo uspořádat dvě větší akce – nábory a ukázkové tréninky v konické škole a školce. Na tyto akce jsme dostali pozitivní ohlasy jak od rodičů, tak hlavně od dětí,“ uvádí Ondřej Procházka, který má na starost v konickém fotbalu ty nejmenší.

S tím, že na nábory by rád navázal. A má i další recepty, jak mládež v Konici i regionu posouvat čili získávat pro fotbal další a další děti. „Plány jsou pořád stejné. Snažit se zprostředkovat co nejkvalitnější a nejzábavnější tréninky pro všechnu mládež v okolí, která bude mít aspoň trochu zájem se hýbat,“ hlásí Procházka. Základem pro něj je, aby děti trénink bavil. A fakticky tak rozvíjí myšlenku Jana Amose Komenského. Akorát místo školy hrou prosazuje učení hrou. „Vždycky máme tréninky nastavené tak, aby to děti v první řadě bavilo a aby se po skončení tréninku už těšily na další. To je hlavní. Hrajeme hry, u kterých se děti náramně baví, ale taky rozvíjí,“ vyjádřil se k důležitému aspektu tréninků nejmenších konický trenér.

V posledním roce toho děti moc společně natrénovat nemohly. I tak ale pro ně vymysleli zajímavý program. „V neposlední řadě jsme se snažili naše malé fotbalisty v této době motivovat on-line setkáními, kde jsme si vždycky aspoň popovídali, zacvičili naši fotbalovou tabatu a alespoň se takovým způsobem viděli, abychom se nemuseli první trénink na hřišti znovu seznamovat. Jednou se k nám na on-line připojil i bývalý český reprezentant Václav Pilař. Tohle je pro děti vždycky velká motivace, možnost popovídat si s takovou osobností,“ ohlíží se Ondřej Procházka za dobou on-line fotbalu.

Ta je snad ale konečně pryč. A děti definitivně vyrazí na trávníky.