Fotbalová sezóna se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci. Karty ve Fortuna:Národní lize jsou rozdány jednoznačně. Kdo postupuje, už je rozhodnuto, první sestupující je znám dlouho, další celek oznámil odstoupení sám a tak nyní zbývá „pouze“ srovnání zbytku tabulky.

Na jejím spodním konci se nachází i nejbližší soupeř prostějovského eskáčka Varnsdorf. Možná si ještě vzpomenete na ten tým, který před pár lety ohromoval druhou nejvyšší soutěž a dokonce měl možnost postupu do 1. ligy. Psal se tehdy rok 2015. A mnozí tamní příznivci nejspíš dosud žehrají na to, že k posunu výš nedošlo. Od té doby se totiž jen jednou fotbalisté ze severu Čech dostali do lepší poloviny tabulky druhé nejvyšší soutěže.

Nejinak tomu je i letos. Varnsdorf se dokonce až donedávna topil v boji o udržení příslušnosti F:NL. Setrvání si nakonec pojistil, byť nepříliš přesvědčivými výsledky. Předně tým střílí minimum branek, pouze třikrát na jaře nastřílel dva góly v zápase. Ve velké části nedal branku žádnou. A na výhry se navíc celkově Varnsdorf nadřel, ostatně nepřetlačil ani tou dobou předposlední Táborsko.

Mužstvo táhne zejména Pavlo Rudnytskij, který zaznamenal 6 zásahů, po 3 má duo Schön – Ondráček. Nejvíce jsou v poli vytíženi Ondřej Bláha a Kristián Zbrožek (odehráli přes 1900 minut). Jasnou brankářskou jedničkou je Adam Richter, který je se sedmi vychytanými nulami třetí nejlepší v celé soutěži.

Pro příznivce eskáčka půjde i přes nelichotivé umístění soupeře o zajímavý zápas. Jednak naposledy Prostějov svého soka přestřílel 4:2 a začal s ním spanilou jarní jízdu. A zadruhé se jedná o poslední domácí zápas sezóny, přitom s možností, že by se do ochozů mohlo podívat více fanoušků než dosud.

Utkání je na programu v areálu SCM Za Místním nádražím v Prostějově tuto sobotu 22. května od 15.00 hodin. Do hlediště se dostane za zpřísněných opatření proti covid-19 zhruba 150 permanentkářů.