Čekání bylo dlouhé ale nakonec je u konce. Fotbalisté 1. SK Prostějov dnes od 14 hodin vyráží znovu do souboje. V domácím prostředí přivítají Slavoj Vyšehrad, předposlední celek tabulky. Favoritem zápasu je tak Prostějov. Tabulka, v níž však hodně týmů odehrálo jen velmi málo zápasů, je však hodně zkreslená předchozími karanténami a odloženými mači. Týmu, kterému dnes s velkou pravděpodobností budou chybět David Píchal, Martin Sus a Michal Stříž budete dnes moci fandit alespoň na dálku: na webu www.1skprostejov.cz bude probíhat živý přenos z utkání.

Vyšehrad má za sebou pouze čtyři utkání. A na kontě jediný bod. Ten ale paradoxně uhrál na hřišti silného Hradce Králové. V posledním utkání před koronavirovou uzávěrou však prohrál 1:3 s Ústím nad Labem. A v utkání dal Vyšehrad svůj vůbec první gól podzimu – postaral se o něj Filip Drobílek. Ten je tak nejlepším střelcem týmu, v kartách je na tom naopak „nejlépe“ Petr Galuška (2). Zápasové minuty jsou i po pouhých čtyřech mačích hodně rozprostřené, pouze trio Nitrianský, Otáhal a Šandera strávilo na hřišti všech 377 minut.

Eskáčko zatím odehrálo pět zápasů a získalo v nich šest bodů. Velmi dobrým číslem rozhodně je počet inkasovaných branek (5), naopak mizérie znovu panuje na kontě branek vstřelených (4). Jako o ztracených bodech se dá hovořit o remízách s Táborskem a s nováčkem z Blanska. Naopak skvělého úspěchu se podařilo Eskáčku dosáhnout proti silné Jihlavě, kterou tým porazil, a to navíc venku. Na čtyřech střeleckých úspěších Prostějova se podílel stejný počet hráčů, z toho tři se počítají k zimním posilám.

Pokud se podíváme na minulou sezónu, mírně lépe si vedl Vyšehrad. Eskáčko s ním sezónu načalo a taky uzavřelo. Zatímco podzimní souboj vyšel lépe Prostějovu (1:0), letní zase patřil Vyšehradu (1:3). Za Hanáky se v utkáních prosadil Milan Lutonský a poté Michal Stříž. Nutno dodat, že Vyšehrad v tabulce skončil hned za Eskáčkem, s dvoubodovým odstupem.

Testy? Finančně likvidační

Vraťme se ale do současnosti: dnešní zápas je podle očekávání bez diváků. Přesto jsou ale představitelé klubu rádi, že se aspoň odehraje. „Je dobrá zpráva, že se zase začíná hrát. Všichni jsme na to čekali: bez fotbalu to nebylo ono, dva týdny jsme ani nemohli trénovat,“ vrací se zpět předseda 1. SK Prostějov František Jura. Přidává však i jedno velké mínus současného stavu. „Říkám si ale, že testy před každým zápasem jsou celkem nesmyslné. Pokud ale chceme hrát, musíme to akceptovat. Cena za testy je ale pro nás likvidační. Mám z toho tedy dost smíšené pocity," dodal František Jura.

V nové verzi Protokolu opatření se bude mimo jiné hovořit o povinnosti testování nejdříve 48 hodin před výkopem metodou PCR. K testům se vyjádřila ligová fotbalová asociace „Je to kratší doba, než kterou jsme aplikovali v předchozích obdobích, a především hostujícím týmům to může způsobit logistické potíže. Přesto ale věřím, že i toto kluby zvládnou. Jsme především rádi, že můžeme po měsíci znovu hrát zápasy, za což patří velký dík paní hlavní hygieničce, panu ministrovi i všem osobám na Ministerstvu zdravotnictví, které se na povolení pro fotbal podílely,“ dodal Svoboda.

O utkání nepřijdete. Eskáčko bude streamovat!

Tyto smutné časy bez diváků se rozhodl klub 1. SK Prostějov trochu okořenit. Fanoušci sice nemohou být na tribunách, zato se na zápas podívají v on-line přenosu!

Dobré zprávy divákům přinesly internetové stránky Prostějova. „Fotbalové utkání 1. SK Prostějov bude v sobotu 7. 11. 2020 od 14:00 hodin streamováno. Stream poběží přes webové stránky klubu a sportovní klání tak můžete sledovat z domova,“ informuje vedení města Prostějova v pozvánce.

V klání sedmého kola Národní ligy Hanáci vyzvou Vyšehrad. Prostějovští mají výhodu domácího prostředí. Utkání s FK Slavoj Vyšehrad začne ve 14:00.