Eskáčko krátce před zahájením přípravy zamíchalo s kádrem. Bronzový účastník loňského ročníku Fortuna:Národní ligy se již dříve nechtěně rozloučil s obráncem Šmehylem, prvoligový interes se točí kolem Omaleho a nyní má namířeno do FK Mladá Boleslav hned dvojice Davidů Jurásek a Píchal! Zámýá jsou však i další jména posil.

Na hostování s opcí přichází z FC Baník Ostrava obránce Josef Celba, z Ústí nad Labem se přesunuje kmenový hráč Dynama Drážďany Vasil Kušej, z Uničova rozšíří kádr útočník Jakub Vichta, ze slovenského Komárna zadák Marek Pittner. A to ještě není všechno. Šéf klubu František Jura má na laně zkušenou posilu do středu zálohy. Na zkoušku míří do přípravy z olomoucké Sigmy brankář Trefil či záložníci Grygar a Hausknecht.

 Přestože oficiální to ještě není, dva členové úspěšného týmu 1.SK Prostějov se stěhují do Fortuna:ligy. Mladá Boleslav projevila eminentní zájem o duo David Píchal – David Jurásek. Zatímco prvně jmenovaný by měl u Středočechů hostovat s opcí na přestup, brněnský záložník do týmu Karla Jarolíma rovnou přestupuje. „Oba dva odchází, nejde o žádnou zkoušku. Zájem je silný, budou působit v Mladé Boleslavi,“ potvrdil František Jura.
Koncem minulého týdne oznámilo eskáčko i několik jmen nově příchozích, s nimiž chce výše zmíněné díry zacelit. Z Ústí nad Labem se za novým koučem Jarošíkem přesunuje Vasil Kušej. Někdejší velký sparťanský talent má za sebou zajímavou minulost, když se již v útlém věku přesunul do německých Drážďan, kde se z mládeže dostal do třetiligového týmu, ale trvaleji se neprosadil. Následně se jednadvacetiletý ofenzivní záložník či podhrotový útočník přesunul na hostování do Teplic a nyní byl v Ústí nad Labem. Právě tam narazil loni na podzim na Jiřího Jarošíka. „Je to pořád mladý hráč, prošel dobrou školou v Drážďanech, rychlostní typ jeden na jednoho, nebojí se být přímočarý, chytrý hráč, umí hrát dobře tělem. Může hrát na více postech. Hlavně aby předpoklady naplnil,“ uvedl nový kouč Prostějova. „Kušej byl hráčem Drážďan, nechce být v Ústí a chtěl by hrát pod Jarošíkem. Je to podhrot, slušný hráč do zakončení,“ potvrzuje jeho příchod sportovní ředitel eskáčka Ladislav Dudík.
Už dříve Večerník předeslal, že eskáčko by měl posílit pětadvacetiletý hráč, odchovanec Sigmy a nyní opora třetiligového Uničova Jakub Vichta. Ten hraje zejména na postu záložníka.
Dalším novým přírůstkem je obránce Josef Celba. Také on by měl být schopný nastoupit na několika postech. „Příchod je dořešený, naskočí s námi do přípravy. Jsme dohodnuti na ročním hostování s opcí,“ potvrdil Večerníku Jura. Celba je kmenový hráč Baníku Ostrava, naposledy byl na hostování v Třinci, kde hrál pravého beka. „Nastoupit může i na pravém halfovi,“ přidal na adresu tohoto hráče Dudík. Zájem o něj přitom byl ze strany Prostějova už dříve. „Celbu jsem chtěl už před rokem. Byly ale ve hře i Pardubice, kde byl ale jen měsíc,“ konstatoval sportovní ředitel.
Pod smlouvou zůstávají Stříž, Koudelka, Machynek, Bialůek, Bala či kaitán Schuster a další zkušený hráč Sus. Jiní míří do eskáčka na zkoušku. „Jde například o brankáře Trefila, záložníky Grygara a Hausknechta a v řešení jsou i další hráči. Z Komárna by k nám měl přijít Marek Pittner. Aktuálně také řešíme mladého útočníka Filipa Vechetu ze Slovácka. Jedná se o osmnáctiletého kluka, ale zároveň o 195 cm vysokého a dravého hráče,“ informoval dále Ladislav Dudík.

Vasil KUŠEJ
Narozen: 12. května 2000
Pozice: záložník
Domovský klub: Ústí nad Labem
Aktuální klub: Drážďany
Předchozí zkušenosti: Ústí nad Labem, Teplice, Drážďany
Komentář sportovního ředitele 1.SK Prostějov Ladislava Dudíka:
„Tohoto hráče nemáme moc načteného, jde sem hlavně z iniciativy Jiřího Jarošíka. Jde ale o podhrota, který umí být solidní v zakončení a je údajně dobře rychlostně vybavený.“

Josef CELBA
Narozen: 17. ledna 1995
Pozice: obránce
Domovský klub: Staříč
Aktuální klub: FK Třinec
Předchozí zkušenosti: Staříč, Frýdek-Místek, Baník Ostrava, Vítkovice, Třinec
Komentář sportovního ředitele 1.SK Prostějov Ladislava Dudíka:
„Měl by nastupovat na místě Šimona Šmehyla, tedy pravé obraně. Byl na hraně sestavy v Baníku, je schopný hrát na více postech. Je to už zkušený hráč, který toho nemálo odehrál i v lize.“

Jakub VICHTA
Narozen: 3. září 1995
Pozice: útočník
Domovský klub: Boskovice
Aktuální klub: Uničov
Předchozí zkušenosti: SK Sigma Olomouc, FK Mohelnice, 1. HFK Olomouc, SK Uničov
Komentář sportovního ředitele 1.SK Prostějov Ladislava Dudíka:
„Je to už stálice Uničova, prošel si mládeží Sigmy. Nyní je to už zkušený hráč, silový a rychlostní typ, kope dobře standardky. A je levák. Během uplynulé půlsezóny jsme si ho už zkoušeli. Nyní ho čeká dvou až třítýdenní zkouška.“