Šlágr čtvrtého kola nejvyšší okresní soutěže se odehrál v rámci sobotního programu Přeboru OFS Prostějov alias II. třídy v Držovicích, kam zavítala zatím neporažená rezerva Kralic. Souboj dvou celků, které by se rády pohybovaly v horních patrech tabulky, však nabídl spíše kvalitní výkony obou defenziv než ofenzivní hody. Druhý poločas velmi ovlivnila červená karta pro domácího Štěpánka, po které se Kralice snažily, dlouho marně, dobýt Držovickou tvrz. Srovnat se jim podařilo až v závěru, jenže domácí na to ještě stihli z penalty odpovědět.

Start zápasu se nesl v duchu oťukávání soupeřů, kdy se oba celky snažily mít kontrolu nad míčem a nepouštět protivníka před vlastní šestnáctku. První střela mezi tři tyče tak přišla až po více než deseti minutách, trestný kop hostů ale moc starostí brankáři Lošťákovi neudělal. To naopak na druhé straně se první vážnější ohrožení branky stalo rovnou gólové. Španěl Borja, který se do České republiky vrátil teprve v pátek večer, si narazil míč a mezi obránci prošel až k vybíhajícímu Milerovi, kterému nedal zkušeným zakončením šanci – 1:0.

Úvodní branka pak byla dlouho posledním světlým momentem první půle. Hra se velmi často kouskovala především na středu hřiště, kde to mezi soupeři jiskřilo nejvíc. Postupně se však přeci jen dočkali šancí i fanoušci. Procházka neměl daleko k navýšení náskoku, ale jeho střela z voleje orazítkovala břevno. Branku nedal Martin Kolkop po průniku, kdy přestřelil z velmi dobré pozice. Hosté zahrozili po rohovém kopu, Répal však hlavičku nedokázal sklopit. Neujala se ani střela domácího Hoduláka, kterou zblokovala obrana, ani na druhé straně pokus Romana Petržely, jemuž šanci vykopl Lošťák.

Po několika sekundách druhé půle měl šanci Zapletal, ale vybrousil si opět zuby na brankáři. O chvíli později přišlo vyloučení. Ondřej Petržela se hnal za dlouhým míčem a byl podržen Štěpánkem, kterému sudí Minx dal druhou žlutou kartu a následně také červenou. Od tohoto momentu tak bylo jasné, jak bude vypadat zbytek duelu. Hosté se snažili trpělivou kombinační hrou dostat do šancí, zatímco Držovice už jen držely své území a poctivě bránily. Šancí si svěřenci trenéra kralické rezervy Navrátila příliš nevytvářeli. Jednu z největších měl na hlavě Roman Petržela, jeho pokus však Lošťák utlumil a Marek Valenta vykopl z brankové čáry ven. V další velké příležitosti byl Ondřej Zapletal, jeho pokus o poslání míče do sítě však opět skvěle zachytil brankář. O pojistku na druhé straně se mohl postarat Koutný, ale svůj únik zakončil jen do boční sítě. Za chvíli zase vykopl Šťastný před brankovou čárou střílený centr Zapletala a už se začínalo zdát, že Držovice vedení opravdu udrží. Jenže tři minuty před koncem se s míčem dostal dopředu Zapletal a přesnou přihrávkou našel nabíhajícího Romana Petrželu, který si v takové situaci věděl rady – 1:1. Domácí velmi silně reklamovali ofsajdové postavení, ale sudí na svém verdiktu nehodlal nic měnit. Klidné čekání na penaltové rozuzlení se však nekonalo. Hosté se chtěli ještě dostat dopředu, ale místo toho se do dobré šance hnal Borja Solano Valina, který byl jedním z hráčů podražen a sudí odpískal pokutový kop. Míč si postavil sám faulovaný, a i když Miler odhadl stranu, na pokus za tyč byl zkrátka krátký – 2:1. Ve zbývajících chvílích se už do ničeho zajímavého fotbalisté Kralic „B“ nedostali a velmi cenné vítězství tak dokázaly ubojovat Držovice.

Pozápasové hodnocení trenérů

Jindřich SKÁCEL – Držovice:

„První poločas byl z naší strany velmi dobře takticky odehraný. Začátek druhé půle přinesl vyloučení, které bylo z mého pohledu necitlivé, protože se hráči drželi vzájemně. Od té doby hrály Kralice na jednu branku. Pro nás bylo velké štěstí, že se snažíme hrát kombinační fotbal a silou vůle jsme výsledek drželi až do posledních minut. Tam však soupeř přeci jen srovnal po velkém tlaku. Z posledních sil se však ještě dopředu prodral jeden z nejlepších hráčů na hřišti Španěl Borja a vykoledoval si penaltu, kterou sám proměnil. Skvělý zápas odehrál i Viktor Šťastný a za tady ty tři body jsme opravdu rádi.“

Petr NAVRÁTIL – Kralice na Hané „B“

„Není moc co hodnotit... Náš výkon nebyl zkrátka vůbec dobrý. Pokud si hráči myslí, že nemusí trénovat a budou mít na každého, tak dnes bylo jasně vidět, že tomu tak není! Nejvíce mě zklamali ti, kteří by měli být tahouni mužstva, ale tentokrát opravdu vyhořeli. Nezbývá mi nic jiného než pogratulovat soupeři, který v tomto teplém počasí i v deseti lidech vydržel fyzicky a zvládl utkání vybojovat.“

 

Přebor OFS PROSTĚJOV-II. TŘÍDA – 4. kolo

Sokol Držovice – FC Kralice na Hané „B“

2:1 (1:0)

Branky: 16. a 89. z penalty Borja – 87. R. Petržela. Rozhodčí: Minx – Protivánek. Žluté karty: 14. a 47. Štěpánek, 85. Procházka – 27. R. Petržela. Červená karta: 47. Štěpánek (D). Diváků: 50.

Sestava Držovic: Lošťák – D. Kolkop, M. Valenta, Šťastný, Štěpánek – Koutný, Borja, Procházka, S. Valenta – Hodulák – M. Kolkop. Střídali: Hradečný, Krčmář. Trenér: Jindřich Skácel.

Sestava Kralic: Miler – L. Petržela, Uličný, Répal, Dvořák – Zapletal, Růžička, Kawij, O. Petržela – Havlíček – R. Petržela. Střídali: Daniel, Dokoupil, Zatloukal. Trenér: Petr Navrátil.