Přidat další body do tabulky mohli v netradičním nedělním termínu fotbalisté 1.SK Prostějov na domácí půdě proti zatím nepříliš úspěšné Opavě. Do druhého poločasu si ovšem dali příliš náročný handicap, když první půli prohospodařili nejen výsledkově, ale především herně. Slibně vyhlížející příležitosti zůstaly nevyužity, a tak jediná branka Matěje Helešice osm minut před přestávkou rozhodla o osudu celého utkání.

 

Ze Slezska tradičně přijela početná „švadrona“ fanoušků, kteří hned v úvodu zklamaně vydechli nad příležitostí Helešice, kterou pohotovým zákrokem zmařil brankář Mucha. Domácí se ovšem nechtěli nechat zahanbit a ostrou navštívenku poslal opavskému brankáři Digaňovi Koudelka, strážce slezské svatyně také předvedl své kvality. Diváky oblíbený „Koudy“ to zkoušel znovu uprostřed prvního poločasu, jeho tečovaný pokus zpoza šestnáctky Digaňa vytěsnil mimo tři tyče. Žákova střela po rohovém kopu pak minula levou tyč opavské branky.

Rychlostní předpoklady prokázal hostující Didiba, který svůj průnik i zakončil, Mucha s ním neměl problémy. To už se nedá říci o situaci osm minut před přestávkou, kdy Holík potáhl míč po levé straně a přes Kramáře se balón dostal k volnému Helešicovi, který dobře mířenou střelou Muchu překonal – 0:1. Ještě do přestávky vyslal na opavskou branku nebezpečnou střelu Kopřiva, minul ale pravou tyč.

Do druhého poločasu poslal trenér Jarošík místo Machynka ofenzivněji laděného Bartolomeua, který se hned zapojil do útočného snažení. Přispět k němu chtěl i Jiráček, jeho technická střela našla jen připraveného Digaňu.

Deset minut po změně stran to zavánělo vyrovnáním, Bartolomeu se totiž prodral před branku a přihrávkou pod sebe našel Koudelku, Digaňa si ovšem čisté konto udržel. Platný proti svým nedávným spoluhráčům byl stoper Schaffartzik, který po volném kopu hostí nepustil do rodící se šance Rychlého.

Přestože se Opava úspěšně snažila držet míč, domácí se v poslední desetiminutovce vybičovali k závěrečnému pokusu o vyrovnání. Jak jinak to zkoušel střelecky vybavený Koudelka, Digaňu ale střelou ze střední vzdálenosti nepřekvapil. Pootevřenou obranu se snažil nachytat na hruškách Hnaníček, více vzruchu bylo ale v poslední minutě před opavskou brankou, když ve vápně zabojoval Žák s Janoščínem, hlavní „šéfová“ utkání ale penaltu neodpískala. Zato dala domácím naději dalšími pěti minutami nastavení, v nichž měl ještě slušnou příležitost Žák, jeho střela z hranice vápna byla však zblokovaná. Slezané si tak z Hané odvezli všechny tři body.

Pozápasové hodnocení trenérů

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„Viděli jste to všichni, první půle byla o ničem a v druhém poločase jsme dobývali branku soupeře, trochu jsme to zklidnili, byli jsme lepší na balónu, tlačili jsme, ale nevytvářeli si šance a špatně jsme řešili posledních třicet metrů. Neměli jsme dobrou střelu, dobrý centr, ale druhá půle vyzněla v tom smyslu, že takto můžete prohrát. První poločas jsme jen prochodili a naprosto prohospodařili. Jedna chyba znamenala jeden gól a prohrajete, zvlášť když si sami šance nevytvoříte.“

Roman WEST - SFC Opava:

„Venku nám to asi více vyhovuje. Soupeř potřebuje hrát a my máme více možností chodit do otevřené obrany. V podstatě máme postavený tým na brejkový fotbal. Takže nám to venku sedí více než doma. Jsem spokojený, jak nám dnes fungovala defenziva díky nové stoperské dvojici. Podle mě jsme měli v první půli kopat penaltu. Chtěl bych vyzdvihnout naše fanoušky. Tohle vítězství patří i jim.“

F:NL – 9. kolo

1.SK Prostějov – SFC Opava 0:1 (0:1)

Branka: 37. Helešic. Rozhodčí: Adámková – Váňa, Pfeifer. Žluté karty: 30. Zapletal, 65. Schuster, 79. Jiráček, 90. Schaffartzik – 27. Didiba, 65. Šigut, 73. Rychlý, 82. Helebrand, 86. Hnaníček. Diváci: 839.

Statistiky: střely na branku 5:6, střely mimo 3:2, rohové kopy 7:8.

Sestava Prostějova: Mucha – Machynek (46. Bartolomeu), Schaffartzik, Schuster, Zapletal – Kušej (66. Vlachovský), Kopřiva (66. Hausknecht), Jiráček, Urbanec – Žák, Koudelka. Trenér: Jiří Jarošík.

Sestava Opavy: Digaňa – Celba (60. Helebrand), Hnaníček, Janoščín, Kadlec – Didiba, Rychlý – Šigut (67. Pikul), Holík, Helešic (77. Darmovzal) – Kramář (67. Rataj). Trenér: Roman West.