Po trenérské stránce zažívá tým 1.SK Prostějov turbulentní dvouletku. Během toho období se totiž u mužstva prostřídali hned čtyři hlavní trenéři. Po odvolaném trenéru Oldřichu Machalovi a Pavlu Šustrovi, jenž zvolil Slovensko, přišel v létě Jiří Jarošík. A ani on nezůstal dlouho. Opratě spřežení s názvem „A“ tým eskáčka nyní přebírá padesátiletý kouč Daniel Šmejkal spolu s asistentem Michalem Šmardou, druhým asistentem zůstává Matěj Vybíhal. Jako trenér brankářů nastupuje Tomáš Bureš.

Měnit trenéra uprostřed sezóny? Nemilé. Ale měnit jej dokonce v její čtvrtině, v době, kdy se hrají zápasy a tým neprochází čekáním na zimní přípravu? To je ještě méně příjemné. Přesto přesně to nyní zažívá tým 1.SK Prostějov. Trio Jarošík – Hunal – Aleksijevič vyrazilo za novými zkušenostmi do prvoligových Teplic. Klub tak narychlo povolal Daniela Šmejkala a Michala Šmardu. Kdo ale jsou dotyční? A čím si dosud prošli?

Začněme u Daniela Šmejkala, který převzal funkci hlavního trenéra. Coby hráč působil v Německu a v nejvyšší československé lize, kde odehrál téměř dvě stovky zápasů. Podobný počet jich už také stihl odkoučovat. Za sebou má tři angažmá u profesionálních týmů: nejprve vedl druholigový Sokolov, poté dostal šanci v nejvyšší soutěži na lavičce Teplic a naposledy působil ve Vlašimi. Ve všech případech se jednalo o angažmá dvouletá a ve všech rovněž ukázal své kvality. Například s Teplicemi držel po svém prvním podzimu šesté místo, sezónu zakončil na osmé příčce. Později však byl odvolán. S Vlašimí pak sice nepronikl do nejlepší pětky, tým ale v soutěži stabilizoval. Dokonce ho z posledního místa dokázal dovést na šestou pozici. Což rozhodně není špatná vizitka.

Věkově i zkušenostmi je na tom obdobně i Michal Šmarda. Nový asistent trenéra 1.SK Prostějov však přece jen vystřídal více klubů, jako například Hradec Králové, Jablonec, Jihlavu či Slovácko. Vůbec největších úspěchů dosáhl ve Zbrojovce Brno, kde byl jako asistent Václava Kotála taky nejdéle, celkem tři roky. S týmem skončil na šestém místě a dařilo se mu i v poháru. V nejvyšší soutěži naposledy působil u pražské Sparty opět jako „pravá ruka“ trenéra Kotála, dres letenského klubu v minulosti oblékal i jako hráč. V tomto ročníku vedl tým Chlumce nad Cidlinou, účastníka ČFL. Přesto je pro Michala Šmardu naskočení do rozehraného podzimu novinkou. „Ještě jsem se s tím nesetkal. Ale je to prostě trenérský život. Navíc si myslím, že fotbal není nijak složitý, naopak byl už dávno vymyšlený. Pak už se jen přizpůsobujete trochu tomu týmu,“ poznamenal. A na úvod svého působení přidal jeden postřeh. „Myslím si, že to mužstvo je více tvořené pro kombinační, přímočařejší a agresivní fotbal. Více náběhový. A taky k vytváření situací v pohybu, třeba jeden na jednoho,“ domnívá se Šmarda.

Dvojice, která přišla do Prostějova, tak rozhodně nepatří mezi nějaké nováčky. Oba muži mají za sebou bohaté hráčské i trenérské zkušenosti. Po Oldřichu Machalovi jde dokonce o nejzkušenější trenéry, které za léta Prostějov angažoval. Zajímavostí také je, že v realizačním týmu eskáčka se nyní potkávají ryzí sparťan Šmarda se slávistou Šmejkalem...